Prezidentam pārmet demokrātijas izpratnes degradāciju, izvairoties no sarunas ar "neērtiem" žurnālistiem • IR.lv

Prezidentam pārmet demokrātijas izpratnes degradāciju, izvairoties no sarunas ar “neērtiem” žurnālistiem

68
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

LŽA kritizē Bērziņa atteikumu piedalīties intervijā Latvijas Radio

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un viņa padomniekiem pārmet izvairīšanos no sarunas ar it kā “neērtiem” žurnālistiem, kas liecinot par demokrātijas izpratnes degradāciju.

LŽA paziņojumā kritizē Bērziņa atteikumu piedalīties intervijā Latvijas Radio. Bērziņa iztaujāšanu kopā ar Aidi Tomsonu bijis plānots uzticēt žurnālistiem Indrai Sprancei (žurnāls “Ir”) un Jānim Krēvicam (“Nekā personīga”). Pēc LŽA domām, šāds atteikums spilgti demonstrē valsts augstākās amatpersonas “negatīvo un stīvi birokrātisko attieksmi” pret sabiedriskā medija auditoriju jeb visu Latvijas sabiedrību. LŽA šādu rīcību uzskata par valsts pirmajai personai neatbilstošu un nepiedienīgu.

Valsts prezidenta atteikums, kas saistīts ar izvairīšanos no sarunas ar it kā “neērtiem” žurnālistiem, liecina ne tikai par vēlēšanos pilnībā kontrolēt komunikāciju un bailēm no atklātas diskusijas, bet arī par demokrātijas izpratnes degradāciju, teikts LŽA paziņojumā. “Valsts prezidents pārstāv visus Latvijas iedzīvotājus, arī tos, kuru intereses atspoguļo žurnālisti, no kuriem viņš vai viņa padomnieki “nobijušies”. Prezidenta pienākums ir sarunāties ar visām sabiedrības grupām, kurām viņš kalpo,” norāda LŽA.

“Žurnālistu, mediju un to formātu iedalīšana vēlamajos un nevēlamajos, izdevīgajos un neizdevīgajos liecina par amatpersonu vēlmi nevis pamatot lēmumus un viedokļus, nevis skaidrot uzskatus un piedalīties atklātās diskusijās, bet par gļēvu slēpšanos, izvairīšanos no savas atbildības. Ja valsts amatpersonas un deputāti ar dažādiem aizbildinājumiem izvairās no savas rīcības un viedokļu skaidrošanas, tas samazina sabiedrības iespējas izvērtēt notikumus, padara politiku bezatbildīgu, noplicina viedokļu daudzveidību un samazina demokrātijas kvalitāti Latvijā,” Bērziņa kritiku turpina LŽA.

LŽA valde aicina Bērziņu piedalīties 24.februāra diskusijā Latvijas Radio, bet Latvijas žurnālistus atklāti runāt par visiem gadījumiem, kad dažāda līmeņa amatpersonas un deputāti bezatbildīgi atsākās no komunikācijas ar sabiedrību.

Jau ziņots, ka Bērziņš atteicies piedalīties Latvijas Radio veidotajā raidījumā “Krustpunktā”. Bija plānots, ka Bērziņš raidījumā piedalīsies nākamo otrdien, 24.februārī. Tomēr, atkārtoti sazinoties ar Prezidenta preses dienestu, tā pārstāvji paziņojuši, ka Bērziņš nepiedalīsies šajā raidījumā. Tā iemesli netika paskaidroti.

Prezidenta preses padomniece Līga Krapāne aģentūrai LETA skaidroja, ka, ņemot vērā nākamās nedēļas darba kārtību, prezidentam neesot iespēju piedalīties raidījumā.

 

Komentāri (68)

Aigars Brauns 22.02.2015. 10.56

Nekas, pēc pāris mēnešiem Kājiņbērziņš varēs pievērsties lietām, ko pārzina labāk, proti, televizoru ķīlēšanai, un tad varēs izvēlēties klientus un pasākumus pēc brīvas patikšanas. Brīnos par tiem “padomniekiem”- vai tiešām vecajam zēnam vairs nevar ieklārēt, ka pagaidām viņa aktivitātes apmaksā iedzīvotāji, nevis otrādi, un prezidenta pienākumu pildīšana nav meitu mīlēšana: kuru gribu, to ņemu.

+14
-2
Atbildēt

0

Bet 22.02.2015. 11.06

Bērziņam der tikai tādi žurnālisti, kā Daukšte no Atkarīgās R. avīzes un kāds no Dienas avīzes., bet vēl labāk Paiders!

+16
-4
Atbildēt

0

Aigars Brauns 22.02.2015. 16.23

Vispār jau nu Latvijas prezidentam ir reprezentatīvas funkcijas, un galvenā no tām – godam pārstāvēt valsts tēlu. Par kādu “valsts tēlu” var runāt, ja cilvēks nemāk sakarīgi izveidot saliktu pakārtotu teikumu, toties var piesolīt žurnālistiem pa galvu? Un kā tad šis ērms nebaidījās iet uz Rīta Panorāmu – vai tāpēc, ka tur vispār nav žurnālistu, tikai diktori?

+10
-1
Atbildēt

5

    Aigars Brauns > Aigars Brauns 23.02.2015. 06.27

    >DD1. Visticamāk, ka Dombrovskim tika piedāvāts Vitāla Lejiņa liktenis…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > Aigars Brauns 22.02.2015. 16.30

    Dombrovski no minpreža amata Bērziņš gan “noprezentēja” itin veikli…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > Aigars Brauns 22.02.2015. 18.32

    > Aigars Brauns

    “Par kādu “valsts tēlu” var runāt, ja cilvēks nemāk sakarīgi izveidot saliktu pakārtotu teikumu”

    Tik daudz prasīt – saliktu pakārtotu teikumu! Vai esat daudz no viņa dzirdējis sāktus un pabeigtus vienkāršus paplašinātus teikumus?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > Aigars Brauns 22.02.2015. 18.28

    > mūsu alus

    “Dombrovski no minpreža amata Bērziņš gan “noprezentēja” itin veikli…”

    Lai nu kāds, bet savā ziņā talants Bērziņam piemīt,- aizkulišu intrigu vērpšana. Nebrīnītos, ja arī tagad kādam piedraudēs, kādam kaut ko piesolīs un skat,- savāks vajadzīgo balsu skaitu, lai turpinātu skaitīties prezidents.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > Aigars Brauns 22.02.2015. 19.17

    >DD1 Man viņš atgādina Taukšķi no Blaumaņa lugas “No saldenās pudeles”, visi tie ēe, aā,ēme, bēme, sāk runāt un nekādi nejēdz, kā teikumu pabeigt, jo sākumu jau ir aizmirsis.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu