Čalovskis arestēts jau pirmdien, patlaban ir ceļā uz ASV (papild.) • IR.lv

Čalovskis arestēts jau pirmdien, patlaban ir ceļā uz ASV (papild.)

25
Deniss Čalovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Čalovskis tiks nodots ASV Māršalu servisam

Kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas iedzīvotāju Denisu Čalovski likumsargi aizturējuši jau pirmdien, bet patlaban viņš, iespējams, ir ceļā uz ASV.

Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA gan nekomentēja, vai Čalovskis jau ir ceļā uz ASV. Vakar viņš apliecināja, ka ir sākts Čalovska nodošanas process ASV likumsargiem.

Čalovska advokāte Ilona Bulgakova pastāstīja, ka viņas klientu policija aizturēja 9.februārī. Advokāte domā, ka viņš jau ir ceļā uz ASV.

Bulgakova vakar par Čalovska aizturēšanu iesniegusi sūdzību Ģenerālprokuratūrai, jo uzskata, ka notikušajā saskatāma likumsargu patvaļa. “Policija ieradās mājās. Īstenībā apmānīja viņu, jo sākumā bija dotas garantijas, ka viņš pats varētu ierasties. Policija acīmredzot gribēja nodrošināties un ar garantiju. Juridiski vērtējot, aizturēšanas maksimālais termiņš ir līdz 72 stundām. Ja skatās iepriekš, tad viņš 2012.gada decembrī bija aizturēts uz 51 stundu un tagad bija paturēts apcietinājumā vairāk nekā 60 stundas. Kopā sanāk 102 stundas, un tas ir tiešs likuma pārkāpums,” norādīja advokāte.

ASV acīmredzot pagaidām Čalovskim būs jāatrodas apcietinājumā – vismaz līdz brīdim, kad viņš šajā valstī tiks nogādāts. Aizstāvībai gan ir iespējas panākt ar apcietinājumu nesaistītu drošības līdzekļa piemērošanu, skaidroja Bulgakova.

Čalovskis tiks nodots ASV maršalu dienestam. Jebkādas citas detaļas par Čalovska izdošanas apstākļiem Sadovskis atteicās komentēt.

ASV federālie prokurori Čalovskim kopā ar diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem – Krievijas pilsoni Ņikitu Kuzminu un Rumānijas iedzīvotāju Mihaju Paunesku – izvirzījuši apsūdzības par datorvīrusa “Gozi Virus” radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tai skaitā aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros. Pamatojoties uz minēto apsūdzību, ASV lūdza Latvijai izdot Čalovski.

Latvijas valdība pērn 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību Tiesas (ECT) lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV. Iepriekš ECT palāta, tāpat kā Latvijas Augstākā tiesa, bija atzinusi par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu noraidījusi kā nepamatotus.

Vēlāk Čalovskis nolēma labprātīgi doties uz Ameriku un stāties tiesas priekšā. Čalovska advokāte Ilona Bulgakova aģentūrai LETA šā gada janvāra beigās atzina, ka izskanējusī informācija par Čalovska lēmumu labprātīgi doties uz Ameriku ir patiesa, bet plašākus komentārus atteicās sniegt.

Latvijas Valsts policija iepriekš atturējās prognozēt termiņu, kad Čalovskis tiks izdots ASV.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

sniega_roze 11.02.2015. 23.08

Varu tikai izteikt cerību, ka tiesas process būs atklāts, to translēs un tulkos latviski, lai visi redz kæ strādā ASV Temīda. Patiesībā būtu ko pamācīties mūsu kibernoziedznieku apkarotājiem.

+12
0
Atbildēt

0

traductrice 12.02.2015. 13.21

ASV Māršalu servisam…

Lai tulkotājiem nebūtu jākasa pakausis par nozīmes ziņā ietilpīgo “service”, iesaku visus dienestus pārdēvēt par servisiem, piemēram, Valsts ieņēmumu serviss, Neatliekamās med. palīdzības serviss, Sociālais serviss… citādi tas nabaga Māršalu serviss skan pagalam jokaini.

+8
0
Atbildēt

1

    andrejs > traductrice 12.02.2015. 13.48

    nevajag piesieties vienīgajam maziņajam patiesības ruporiņam Latvijas preses okeānā.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

Aigars Brauns 12.02.2015. 06.20

Jācer, ka nākamais bandītēns vispirms padomās, vai prieks par pastrādātu cūcību ir cietuma vērts. Ļoti pareizs tiesas nolēmums.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu