Slimā veselības aprūpe • IR.lv

Slimā veselības aprūpe

6
Modernais aprīkojums Ludzas slimnīcā pilnvērtīgi izmantots tikai gadu — drīz pēc renovācijas valsts atzina šo slimnīcu par lieku, jo tikai 26 kilometru attālumā ir reģionālā slimnīca Rēzeknē un visi nopietnie pacienti tiek ārstēti tur.
Indra Sprance

200 miljoni eiro jeb gandrīz otra Gaismaspils – šāda summa caur valsts garantētiem kredītiem ieguldīta Latvijas slimnīcu renovācijā. Trekno gadu politiķu izsētā nauda ir barojusi būvniekus, iekārtu piegādātājus un konsultantus, bet tas noticis uz pacientu rēķina. Par kādām kļūdām nāksies maksāt vēl desmitiem gadu?

Kā Palle no bērnu grāmatas Viens pats pasaulē – Ludzas slimnīcas vadītājs Juris Atstupens rūgti pasmaida, vedot cauri savam lolojumam. «Sešus gadus viss ir iesaldēts,» viņš skaidro, izrādot pirms septiņiem gadiem jaunuzcelto slimnīcu un helikopteru nosēšanās laukumu, no kura pacientus varētu uz Rīgu nogādāt 45 minūtēs.

Pilnībā aprīkotas trīs modernas operāciju zāles, dzemdību nodaļa un bērnu reanimācija, ērtas palātas – visur dušas, gaisa kondicionēšana, interneta pieslēgums un divvirzienu sakari ar dežurējošo personālu kopumā 140 slimnieku ārstniecībai.

Telpas neatliekamās palīdzības dienestam un diagnostikas bloks ar visām iekārtām – rentgenu, datortomogrāfu, endoskopu, ultraskaņas diagnostiku un citām. Viss gatavs, lai ārstētu slimniekus, taču to nav – mana apmeklējuma laikā tur uzturas tikai daži pacienti. Ne tāpēc, ka visi cilvēki Latvijas pierobežā aizbraukuši, izmiruši vai neslimo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu