Radikalizācija • IR.lv

Radikalizācija

4
Pauls Raudseps

Pirms došanās uz Sīriju divi topošie džihādisti pasūtīja Islam for Dummies

Māris. Neizklausās pēc džihādista vārda, vai ne? Taču, kā šosvētdien uzzinājām LTV raidījumā De facto, viņš no Latvijas 2013.gadā devās karot Sīrijā. Deimians (Damian) arī nav arābu vārds, taču viņš no Kalgari Kanādā devās cīnīties par Daesh un tika nogalināts pie Alepo. Lūkass, ar gaišu ādas krāsu un blondiem matiem, bija no Kopenhāgenas, Toms Aleksandrs (Thom Alexander) no kādas Norvēģijas mazpilsētas. Abi miruši Sīrijā džihādistu rindās. Par viņiem lasāms lieliskā Jūlijas Jofes (Julia Ioffe) rakstā The Huffington Post par Rietumu valstīs dzīvojošām mātēm, kuru dēli iesaistījušies Daesh

Un runa nav tikai par jauniem vīriešiem. Šovasar The New York Times aprakstīja bijušo kristiešu svētdienas skolas skolotāju Aleksu (Alex). Viņa dzīvo laukos Vašingtonas štatā, nekad mūžā nav satikusi musulmani, bet pēc ilgstošas un intensīvas sarakstes ar internetā atrastu sarunu biedru bija gatava doties prom no mājām, lai apprecētu musulmani un, kā viņa saprata, pārceltos uz dzīvi Sīrijā. Ja radinieki nebūt atņēmuši viņai datoru un tā uzzinājuši par šiem plāniem, viņa, ļoti iespējams, jau tagad būtu Daesh kontrolētajā teritorijā.

Jau tūlīt pēc terora aktiem Parīzē Rietumos uz ksenofobiskām jūtām spēlējošie politiķi gan Eiropā, gan ASV sāka jo uzstājīgāk censties sabiedrībā nostiprināt ideju, ka bezmaz vai visi musulmaņi ir potenciāli masu slepkavas. Tāpēc Eiropa nedrīkstot uzņemt «migrantus» – birku, kura tiek piekārta no savām mājām izdzītajiem, lai izvairītos no pareizā, taču simpātijas izraisošā vārda «bēglis». Kā jau pēdējā laikā bieži notiek, no Eiropas valdību vadītājiem vistiešāk izsakās Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans, kurš šonedēļ Politico publicētā intervijā pateica, ka «visi teroristi ir pamatā migranti». Esot nepārprotama loģiska saikne starp musulmaņu ierašanos Eiropā pēdējās desmitgadēs un terorismu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu