Būšu pēc mēneša, eju • IR.lv

Būšu pēc mēneša, eju

6
Krists Kalniņš.
Ieva Puķe

Mācītājs Krists Kalniņš šoruden kājām mēroja 750 km garo Santjago ceļu Francijā un Spānijā. No jauna sajuta sevi kā māla piku, ko veido Dievs

Krista Kalniņa mobilajā telefonā ik pa laikam mirgo īsziņas, kāds arī zvana. Līdz beidzot sarunu pārtrauc ass klauvējiens pie durvīm – par nākamās dienas bērēm atnākuši runāt aizgājēja radi. Todien Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas mācītājs Krists Kalniņš jau piedalījies izvadīšanā. «Iesaukums,» viņš saka par novembra beigām, kad līdz ar pēdējām koku lapām ziemas vējš gaisā savērpj arī dvēseļu puteni. «Ir viens vecums, kurā tavi draugi vienkārši aiziet. Tā ir realitāte, ko ar laiku sāc pieņemt – esi vecumā, kurā bēres ir daļa no dzīves,» viņš nolīdzinoši runā. Tomēr katru reizi nākas mierināt palicējus, redzēt viņu pārdzīvojumus. «Līdzjūtības nogurums,» mācītājs definē sajūtas, ko mēdz piedzīvot profesionāļi, kuriem jāpalīdz cilvēkiem tikt galā ar negaidītām dzīves situācijām. 

Un pāri visam – skrejošais laiks, nemierīgā pasaule, informācijas pārsātinājums. «Baznīcā daudz par to runājam – dzīve patlaban ir kā iegriešanās karuselī. Izkāp no karuseļa un, ja esi kārtīgi griezies, vairs nevari normāli paiet. Streipuļo. Iekšējā vibrācija joprojām rauj uz priekšu. Ticības cilvēkiem atskaites punkts ir – vai man ir laiks ar Dievu? Bieži vien tas ir rādītājs, kurā saproti, kaut kas nav kārtībā. Šajā laikmetā brīdim klusumā, brīdim Dieva priekšā ir vēl lielāka nozīme nekā agrāk,» Krists runā it kā pats ar sevi. «Ir pagājis mēnesis, kopš esmu atgriezies, un pēkšņi atkal redzu, cik nepadarāmo darbu un kalpošanu plūsmā man ir maz laika attiecībām ar Dievu.»

Sieva uzdāvināja

Kādu dienu septembra beigās Krists Kalniņš devās nevis uz darbu Rīgā, bet iesēdās lidmašīnā uz Parīzi. Mācītājs bija tik piepeši izrāvies no pienākumu riteņa, ka pat īsti neaptvēra, kas notiek. Viņš brauca projām uz veselu mēnesi, lai ietu pa Camino de Santiago, Santjago jeb Svētā Jēkaba ceļu. Pazīstamās svētceļotāju trases galapunkts ir katedrāle Spānijā, Santjago de Kompostelas pilsētā, kur apglabāti Jēzus Kristus mācekļa apustuļa Jēkaba pīšļi. «Šo gājienu man 20 gadu laulības jubilejā uzdāvināja sieva Linda un labākais draugs mācītājs Rinalds Grants. Un, protams, arī draudze un baznīca. Brīvs mēnesis no kalpošanas – tā ir liela privilēģija.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu