Tikumības drudzis • IR.lv

Tikumības drudzis

6
Ilustrācija — Krišs Salmanis
Indra Sprance

Kamēr gaisa temperatūra ārā krīt, rudens skolās sācies karsti – jaunais «tikumības pants» Izglītības likumā jau izraisījis asas vārdu sadursmes un represijas pret brīvdomīgiem un pieredzējušiem skolotājiem. Vai cenzūra tiešām ir klāt uz palikšanu?

Katru gadu Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas literatūras skolotāja Daiga Zirnīte iepazīstina 12.klases audzēkņus ar franču dzejnieka Artura Rembo daiļradi un kopā ar jauniešiem klasē skatās arī režisores Agneškas Hollanderes filmu Total Eclipse par viņa dzīvi. Lente ir provokatīva, tāpēc ar klasi «pirms filmas es diezgan pamatīgi strādāju», skaidro pieredzējusī skolotāja. «Rādu šo filmu ne tikai tāpēc, lai viņi uzzinātu, kā dzejnieks dzīvojis, bet lai runātu par to, ko nozīmē būt ģeniālam, radošam, atrast jaunu pavērsienu mākslā, kaut ko būtisku paveikt.»

Šoruden skolotājas iecere tika izjaukta. 22.septembrī, dienā, kad viņa plānoja demonstrēt filmas nobeigumu, skolas direktors Māris Brasla to aizliedzis. «Direktors strikti pateica, ka nedrīkst rādīt,» stāsta skolotāja. Par filmu sūdzējies kādas audzēknes tēvs. Viņš e-klases vēstulē paudis sašutumu, kāpēc laikā, «kad sabiedrībā tiek runāts par tikumības mācīšanu skolās, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā tiek popularizēta pederastija, vardarbība, alkoholisms, narkomānija un demonstrēts pornogrāfisks saturs». 

Tēvs aicināja nepieļaut šādas darbības, jo «vēlas nobremzēt un pretoties Rietumu kultūras izvirtības un visatļautības uzspiešanai bērniem», atzīstot, ka pašam nekādas sajēgas par izcilo dzejnieku nav: «Man skolā par tādiem nemācīja, jo tajā laikā pederastija bija sodāma ar likumu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu