Oļegs Krečikovs, uzcēla Domā gaili • IR.lv

Oļegs Krečikovs, uzcēla Domā gaili

5
«Nogādāt gaili smailē bija liela atbildība, nekas nedrīkstēja noiet greizi,» saka Oļegs.
Zane Mače

 

Bija grūti, – tā par 29.septembra operāciju, apzeltītā gaiļa nogādāšanu Doma baznīcas smailē, saka alpīnists Oļegs Krečikovs. Cilvēkiem uz zemes tas bija šovs, Oļega komandai – nopietns un atbildīgs darbs. «Ierakstījām sevi vēsturē,» smaidot saka vīrietis, kuram kāpšanā ir desmit gadu pieredze.

Diena sākās agri, jau pēc sešiem no rīta komanda bija Doma baznīcas tornī. Oļegs bija to izpētījis, sazīmējis shēmas, kā pacelt gaili, izdomājis, kādus mezglus siet, kādas alpīnistu sistēmas izmantot. Bažas radīja laikapstākļi – ja uzpūstu stiprāks vējš, pasākums būtu jāatceļ. «Augšā vienmēr ir vējš, bet, ja tas pārsniedz 14 metrus sekundē, tad kravas celšana jāpārtrauc,» stāsta Oļegs. «Paldies Dievam, vējš bija piemērots, diena laba!» Kad svarīgās amatpersonas ar gaili bija nobildējušās, to iepakoja speciālā kastē, lai nule apzeltītais spīdeklis nesaskrāpētos. 

Torņa augšā bija izbūvēta speciāla platforma, līdz kurai vērtīgo kravu nogādāja ar liftu. Tālāk gailis ceļu mēroja pa alpīnistu komandas uzstādītajām iekārtām – alpīnisma vinčām, pa kurām slīdēja virves. Oļegs stāsta, ka procesā izmantotas speciālās sistēmas, fizika un cilvēka spēks. Ja visu pareizi uzstāda, tad ar plikām rokām var uzcelt pat divas tonnas smagu kravu. Gailis ar kasti svēra apmēram 150 kilogramu. Oļegs kāpa tam līdzi un sekoja, lai kaut kas nenoiet greizi. «Bija grūti, visu laiku vajadzēja pievilkties,» stāsta Oļegs, savulaik nocelt to no smailes bijis krietni vieglāk. Tā, pa bišķiņam, gailis nogādāts smailē. Alpīnists saka – augstumā nedrīkst steigties. Pavisam procesā piedalījās četri alpīnisti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu