Infografika: Lēni aug sieviešu skaits lēmumpieņēmēju vidū • IR.lv

Infografika: Lēni aug sieviešu skaits lēmumpieņēmēju vidū

8
NULL

Lai arī ES ir pieņemtas svarīgas politikas iniciatīvas, tās nepietiekami risina dzimumu nevienlīdzības pamatcēloņus

Neraugoties uz politikas veidotāju pēdējo gadu centieniem, dzimumu līdztiesības panākšana joprojām notiek ļoti lēni, īpaši tas attiecas uz lēmumu pieņemšanu, liecina jaunais Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta (EIGE) ziņojums.

Jaunākie dati liecina, ka vidēji sieviešu īpatsvars amatos, kas ir saistīti ar politisku lēmumu pieņemšanu 28 ES valstu parlamentos, ir mazāks par trešdaļu (27% 2013.gadā). Reģionālajos parlamentos tie bija 32% 2013.gadā. Vairums dalībvalstu valdību locekļi arī ir vīrieši. Eiropas Savienībā sievietes ir tikai viena ceturtā daļa no vecākā/jaunākā ranga ministriem dalībvalstu valdībās.

Arī sieviešu skaita pieaugums ekonomisko lēmumu pieņemšanā ir lēns, tāpat tas ir attiecībā uz viņu pārstāvību biržā kotētu uzņēmumu valdēs. Mazāk nekā viens no pieciem dalībvalstu centrālo banku lēmējinstanču locekļiem ir sievietes (18%).

Tajā pašā laikā no 2008.gada līdz 2013.gadam sieviešu īpatsvars augstāko tiesu tiesnešu vidū ir mazliet paaugstinājies (no 32% uz 35%).

“Kopš 2007.gada Eiropas Savienība ir izstrādājusi daudzas svarīgas politikas un likumdošanas iniciatīvas,” saka EIGE direktore Virginija Langbaka. “Tomēr īstenošana nepietiekami risina dzimumu nevienlīdzības pamatcēloņus. Jārisina ir jautājumi saistībā ar attieksmi pret dzimumu stereotipiem un normām, kas ietekmē sieviešu lomu sabiedrībā,” viņa mudina.

Komentāri (8)

andris_tucs 04.02.2015. 15.11

Esmu uzņēmējs, manā uzņēmumā sievietes nespētu strādāt, jo ir regulāri uz īsu brīdi jāpaceļ 20kg smagumi. Vai mans uzņēmums ir sieviešu diskriminējošs?

+3
-1
Atbildēt

0

Normunds 16.02.2015. 11.27

Ja kādā amata, ieceļot personu, par galveno kritēriju tiek skatīts dzimums, tad tā ir visīstākā diskriminācija pēc dzimuma pazīmes.

+2
0
Atbildēt

0

Kamilla 22.02.2015. 22.39

Vai nav svarīgāk, lai amatu ieņem godīgs, gudrus lēmumus pieņmt spējīgs cilvēks? Atkal pa seklumu peramies?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu