Par Itālijas jauno prezidentu ievēlēts Konstitucionālās tiesas tiesnesis Serdžio Matarella • IR.lv

Par Itālijas jauno prezidentu ievēlēts Konstitucionālās tiesas tiesnesis Serdžio Matarella

39
Serdžio Matarella. Foto: EPA/LETA

Itālijas prezidents tiek ievēlēts uz septiņiem gadiem

Sestdien par Itālijas jauno prezidentu ievēlēts Konstitucionālās tiesas tiesnesis un kādreizējais kristīgo demokrātu valdības ministrs Serdžio Matarella, ziņo LETA/AFP.

Matarella tika ievēlēts ceturtajā balsošanas kārtā, kurā piedalījās 1009 nacionālā un reģionālā līmeņa deputāti. Pirmajās trīs kārtās ceturtdien un piektdien prezidenta ievēlēšanai bija nepieciešams divu trešdaļu vairākums, taču sestdienas balsojumā pietika ar vienkāršo vairākumu, tas ir, ar 50% balsu plus vēl viena balss.

Itālijas prezidents tiek ievēlēts uz septiņiem gadiem un Matarella šajā amatā nomaina populāro Džordžo Napolitāno.

Itālijas valsts galvai jābūt neitrālai arbitra lomai uz ārkārtīgi sašķeltās Itālijas politiskās skatuves, un viņa loma īpaši pieaug politisko krīžu brīžos, jo prezidenta ziņā ir ārkārtas vēlēšanu izsludināšana un premjera kandidatūras izvirzīšana. Itālijas prezidentam ir arī veto tiesības likumdošanas procesā.

73 gadus vecais mazpazīstamais Matarella aktīvi darbojās politikā no 1983. līdz 2008.gadam, 2011.gadā viņš kļuva par Konstitucionālās tiesas tiesnesi.

Augstākais politiskais amats, ko Matarella ieņēma, pirms kļuva par Konstitucionālās tiesas tiesnesi, bija vicepremjers. Šajā amatā viņš atradās no 1988. līdz 1989.gadam.

Viņš nāk no senas Sicīlijas politiķu dzimtas, un Matarellas vecākais brālis Pjērsanti 1980.gadā krita par mafijas upuri.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu