Junkers: Grieķijas parādi netiks norakstīti, solījumi būs jāpilda • IR.lv

Junkers: Grieķijas parādi netiks norakstīti, solījumi būs jāpilda

23
Grieķijas karogs. Foto: AFP/LETA

Politiķi: Mēs cienām vēlēšanu rezultātus Grieķijā, bet Grieķijai arī ir jāciena citi

Grieķijas parādi netiks norakstīti un Grieķijas valdībai jāturas pie iepriekšējiem solījumiem un jāturpina ievērot līdzšinējās valsts glābšanas programmas prasības, intervijā Francijas laikrakstam “Le Figaro” norāda Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

“Nav jautājuma par Grieķijas parādu atcelšanu. Citas eirozonas valsts tam nepiekritīs,” norāda Junkers. Junkers arī teica, ka viņam šonedēļ bijusi telefona saruna ar jauno Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru, kurš paziņojis par ieceri atcelt nepopulāros pasākumus, kas noteikti valsts glābšanas programmā, ziņo LETA/AFP.

“Viņš man teica, ka neuzskata sevi par draudu Eiropai, bet gan par izaicinājumu. Es atbildēju, ka Eiropa nav drauds Grieķijai, bet izaicinājums,” paziņoja Junkers.

EK prezidents pauž viedokli, ka nelielas izmaiņas Grieķijas glābšanas programmas nosacījumos ir iespējamas, tomēr viņš aicina Grieķiju atmest cerību par būtiskām izmaiņām. “Mēs cienām vēlēšanu rezultātus Grieķijā, bet Grieķijai arī ir jāciena citi,” norāda Junkers.

Līdzīgu viedokli šonedēļ pauda arī EK viceprezidents Jirki Katainens, kurš norādīja, ka EK joprojām uzskata, ka Grieķijai ir jāpilda savas saistības. “Ekonomika pēc vēlēšanām nav mainījusies. Situācija ir tāda pati, un Eiropas Komisija pret visām valdībām attiecas vienādi. Mēs nemainām savu politiku saskaņā ar vēlēšanām,” paziņoja Katainens.

Viņš arī teica, ka Junkers jau uzaicinājis Grieķijas valdības pārstāvjus uz Briseli. “Mums ir jāsāk strādāt ļoti drīz, laiks sāk beigties. Mums ir jāiegūst skaidrs situācijas novērtējums un jāsaņem Grieķijas valdības apstiprinājums, ka tā pildīs solīto. Šis nav institūciju jautājums, šis ir jautājums par pilsoņu uzticību Eiropai un saistībām, ko tie uzņemas,” viņš piebilda.

Grieķijas glābšanas programmai vajadzēja noslēgties pagājušā gada decembrī, tomēr tā tika pagarināta par diviem mēnešiem, lai Grieķijā varētu notikt parlamenta ārkārtas vēlēšanas un lai programmas noslēgšanas nosacījumus varētu saskaņot ar jauno valdību.

Svētdien Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvarējušās kreiso ekstrēmistu partijas SYRIZA līderis Ciprs pirmdien nodeva premjerministra zvērestu.

SYRIZA ir solījusi panākt daļēju Grieķijas parāda norakstīšanu, paaugstināt algas un pensijas, apturēt valsts sektorā strādājošo atlaišanas un iesaldēt valsts īpašumu privatizāciju, tādējādi atsakoties no reformām, kuras saskaņā ar Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda prasībām īstenojusi līdzšinējā valdība.

Grieķija starptautisko finansiālo palīdzību pēdējo gadu laikā lūgusi divreiz un tās kopējais apmērs sasniedzis 240 miljardus eiro.

 

Komentāri (23)

Ebenemezers-3 30.01.2015. 13.16

krievi jau piesoliijuši finansiaalu paliidziibu.

+7
-1
Atbildēt

3

lno 30.01.2015. 15.20

+6
0
Atbildēt

3

    Ebenemezers-3 > lno 31.01.2015. 04.27

    sirtaki > lno 31.01.2015. 08.08

    TanteSidra. Labs! Parakstos zem katra vārda. Piesakos palīdzēt kravāt koferus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > lno 31.01.2015. 00.18

    http://rus.tvnet.lv/novosti/za_rubjezhom/281744-rossija_srochno_izmjenila_vojennije_plani_na_2015_god/comments

    šis laikam ir joks:

    mikus1974 ГлашаВчера 13:42

    Здравствуйте товарищ!

    Хватит жить в нищете!

    Хватит на фшиков пахать! Работая на фшистов мы сами автоматом становимся фшистами в глазах матушки России!

    Мы русские Россию любим, переживаем и болеем за Россию но спим с фшистским западом, пользуемся фшистскими благами и батрачим на фшистский Запад! Мы ш-ки пр-д-жные а не патриоты России!

    Пора быть не ш-ками а патриотами России на деле!

    Правительство России расширило программу переселения соотечественников. Об этом сообщается на официальном сайте кабинета министров РФ.

    Программа по переселению соотечественников предусматривает не только финансовую помощь! Она решает также вопросы связанные с жильем и работой для соотечественников решивших вернуться в отчизну!

    Ребята!

    Хватит сидеть в ненавистном, фшистском Западе! Пора валить из этого Титаника называемого ЕС в процветающую, демократическую Россию! Столько благ и возможность жить в стране нашей мечты нельзя упускать.

    Оформляем документы, собираем чемоданы и встречаемся на пероне поезда Рига-Москва в Рижском Центральном Вокзале!

    Прощай отсталый, фшистский Запад! Здравствуй великая, могучая, развитая Россия матушка! Мы возвращаемся к тебе!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

klusais 30.01.2015. 14.47

Cik esmu dzirdējis, tad ES ir gatava scenārijam par Grieķijas aiziešanu no eirozonas un ir jau sagatavojusies šādam scenārijam . Finansiāli tas nekādas dižas kataklizmas neparedz . Visā šajā EUR vērtības kritumā tas jau esot ierēķināts . Nelaime , ka juridiski nav skaidrs kā tas varētu notikt, jo nav mehānisma. Tas , kas uztrauc ES ir jautajuma sociālā puse un iespējamie nemieri .

Par Krievijas palīdzību … nu varbūt iedos naudu , ja būs ko dot … , bet praktiski kāda tam jēga?

+6
0
Atbildēt

1

    v_rostins > klusais 30.01.2015. 15.06

    klusais

    Tas , kas uztrauc ES ir jautajuma sociālā puse un iespējamie nemieri .

    _____________

    Sociālā puse, tā ir pašu grieķu daļa, par nemieriem, diez vai tie satrauks albāņus, maķedoniešus, bulgārus vai turkus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu