Darbnīcu cikls ar Ivaru Austeru • IR.lv

Darbnīcu cikls ar Ivaru Austeru

18
NULL

Nāc uz darbnīcām ar sociālpsihologu Ivaru Austeru, lai uzzinātu, kāpēc visumā gudri un prātīgi cilvēki mēdz ļauties mistiskās domāšanas varai, kas ir banālais patriotisms un kādi jaunatklājumi bagātinājuši sociālās identitātes pētījumus.

Darbnīcu ciklā ietilpst šādas darbnīcas:
4. martā, plkst. 17:00-20:00 Mistiskā domāšana
22. aprīlī, plkst. 17:00-20:00 Banālais patriotisms
27. maijā, plkst. 17:00 – 20:00 Sociālā identitāte

4. martā, plkst. 17:00-20:00 Mistiskā domāšana
Šis būs īss kurss par cilvēka psiholoģiskās dabas trūkumiem. Izrādās, mistiskā domāšana ir sastopama ik uz soļa. Ne tikai tālos mūžamežos, bet arī universitātes auditorijās. Nodarbības laikā tiks meklētas un atrastas atbildes uz jautājumu, kāpēc visumā gudri un prātīgi cilvēki mēdz ļauties mistiskās domāšanas varai? Viena no iemeslu grupām ir tā saucamās domāšanas ilūzijas – grūti pamanāmas, bet nozīmīgas domāšanas, secināšanas un atmiņas kļūdas. Tās tiks demonstrētas ar auditorijas (uz vietas notiekošu) eksperimentu palīdzību. Balstoties uz autoritatīviem pētījumiem, tiks demonstrēts, kā domāšanas ilūzijas liek nonākt pie no realitātes un veselā saprāta tālu stāvošiem secinājumiem.
PIESAKIES TE!

22. aprīlī, plkst. 17:00-20:00 Banālais patriotisms

Šī būs nodarbība visiem, kurus interesē attiecības starp dažādām grupām sabiedrībā, bet jo īpaši tiem, kurus interesē jaunākie pētījumi sociālās identitātes sfērā. Sociālajā psiholoģijā ir pētījumu virziens, kurā uzmanības fokusā ir jautājums par indivīda psihes depersonalizāciju indivīdam spēcīgi identificējoties ar kādu sev svarīgu grupu. Tas ir viens no psiholoģiskajiem mehānismiem, kas balsta patriotismu. Nodarbībā tiks aplūkoti veidi, kā ikdienā, pašiem nemanot, izspēlējam nacionālās solidaritātes rituālus, pie tam ne visi no tiem ir racionāli un nāciju stiprinoši. To mēdz dēvēt par banālo patriotismu – par banālo tāpēc, ka tas mūs ietekmē visnegaidītākajos un ikdienišķākajos veidos. Banālā patriotisma psiholoģiskie mehānismi tiks demonstrēti ar auditorijas (uz vietas notiekošu) eksperimentu un uzdevumu palīdzību. Balstoties uz autoritatīviem pētījumiem, tiks demonstrēts, kā varam nonākt pie no realitātes un veselā saprāta tālu stāvošiem secinājumiem par savu identitāti un attiecībām ar citām tautām un nācijām.
PIESAKIES TE!

27. maijā, plkst. 17:00 – 20:00 Sociālā identitāte
Sociālā identitāte atsevišķos uzņēmumos un ekonomikā kopumā. Šī būs nodarbība visiem, kurus interesē attiecības starp dažādām grupām sabiedrībā, bet jo īpaši tiem, kurus interesē jaunākie pētījumi sociālās identitātes sfērā. Sociālajā psiholoģijā ir pētījumu virziens, kurā uzmanības fokusā ir jautājums par indivīda psihes depersonalizāciju indivīdam spēcīgi identificējoties ar kādu sev svarīgu grupu. Šajā nodarbībā aplūkosim jautājumus par to, kā sociālās identitātes jēdziens izmantojams, lai labāk saprastu organizāciju vadības jautājumus. Tāpat arī tiks aplūkoti jautājumi par to, kā sociālā identitāte ļauj saprast norises ekonomikā. Sociālās identitātes funkcionēšanas psiholoģiskie mehānismi tiks demonstrēti ar auditorijas (uz vietas notiekošu) eksperimentu un uzdevumu palīdzību. Balstoties uz autoritatīviem pētījumiem, tiks demonstrēts, kā varam izmantot sociālās identitātes jēdzienu analizējot gan cilvēku uzvedību organizācijās, gan skaidrojot ekonomikas notikumus.
PIESAKIES TE!

Darbnīcas vadīs Ivars Austers, PhD, profesors LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē. Doktora grādu ieguvis Stokholmas Universitātē. Specializējies tādās jomās kā sociālā psiholoģija, lēmumu pieņemšana, sociālā izziņa, starpkultūru psiholoģija un pētījumu metodoloģija, aktīvi piedalās pētniecībā par sociālo identitāti, vērtībām, kā arī par autovadītāju uzvedību.
Ir Starptautiskās Lietišķās psiholoģijas asociācijas (International Association of  Applied  Psychology) un  Personības  un  sociālās  psiholoģijas  biedrības (Society for Personality and Social Psychology) biedrs. Daudzu starptautisku publikāciju autors.

     
Dalības maksa vienai darbnīcai: 30 EUR. Apmeklējot visu ciklu – 25 EUR.
Darbnīcu norise plānota ar pārtraukumu kafijas pauzei.

SEB bankas klienti un žurnāla “Ir Nauda” gada abonenti 2015. gada darbnīcām saņem 20% atlaidi*. Lai kļūtu par abonentu, nāc te:www.irir.lv/abonesana, raksti uz [email protected] vai zvani – 67281588.
Atlaides nesummējas.

Norises vieta: 
“Mistiskā domāšana” 4. martā  – Laikmetīgais Mākslas centrs, Alberta iela 13 
Banālais patriotisms 22. aprīlī un Sociālā identitāte 27. maijā – koprades telpa “Mill”, Brīvības ielā 33.

*Vairāk informācijas: [email protected], 67281588

Darbnīcas notiek sadarbībā ar 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu