FOTO: Jauno pasu dizainu izstrādājuši PMLP un vācu dizaineri (papild.) • IR.lv

FOTO: Jauno pasu dizainu izstrādājuši PMLP un vācu dizaineri (papild.)

38
Pases pirmais atvērums. Publicitātes foto

PMLP sāk izsniegt jauna parauga Latvijas pilsoņu pases

Jauno pasu dizains izstrādāts saskaņā ar dizaina koncepciju, kuru sagatavoja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) kopdarbā ar pasu ražotāju dizaineriem no vācu firmas “Giesecke&Devrient GmbH”, Ir.lv informē PMLP pārstāve.

Lai arī PMLP preses pārstāve Laura Laiva aģentūrai LETA teikusi, ka Vāciju pasu sagatavju ražošanas uzņēmums “Giesecke&Devrient GmbH” uzvarējis iepirkuma konkursā par pasu sagatavju izgatavošanu, Ir.lv pagaidām nav informācijas, kad konkurss tika izsludināts. PMLP informēja, ka ticis strādāts tikai pie viena no pasu dizaina variantiem. Darba procesā tikuši izstrādāti vairāki varianti atsevišķiem pases elementiem, bet ne dizainam kopumā, informē PMLP pārstāve Undīne Priekule.

PMLP amatpersonas dizaina izstrādē ieguldīja lielu darbu, raksta LETA. Amatpersonas meklēja piemērotākās fotogrāfijas, saskaņoja to izmantošanu ar fotogrāfiju autoriem un viesojās muzejos, lai nodrošinātu Lielvārdes jostas un valsts himnas iespieduma nosūtīšanu uz Vāciju.

PMLP nolēma mainīt pašreizējo pases dizainu, jo 2007.gada parauga pasēm jau pamatā tika izmantots 2002.gada pases modeļa dizains ar nelielām izmaiņām. Pases dizains ir nesaraujami saistīts ar izmantotajiem aizsarglīdzekļiem, tāpēc viena un tā paša dizaina ilgstoša izmantošana samazina dokumenta aizsardzību pret viltošanu.

Iepirkuma izmaksas PMLP solīja precizēt vēlāk, taču norādīja, ka dizaina koncepcija papildizmaksas neradīja. Šo pasu sagataves ir lētākas, nekā bija iepriekšējā parauga pasēm. Jaunu pasu sagataves bija nepieciešamas, jo beidzās iepriekš iegādātās sagataves, līdz ar to attiecīgi jaunajās pasēs jauni drošības elementi savienoti ar dizaina elementiem.

Viena jaunā pase izmaksā 4,99 eiro par pases sagatavi – tas ir mazāk nekā līdz šim – 9,46 eiro, norāda Priekule.

Jau ziņots, ka PMLP nodaļās no trešdienas sāk izsniegt jauna parauga Latvijas pilsoņu pases.

Jaunās pases dizaina koncepcijas uzdevums bija atrast vislabāko raksturojumu vārdiem “identitāte” un “ceļošana”, kas atbilst šā dokumenta funkcijām. Šādā veidā par galveno tēmu jaunās pases dizaina izstrādei tika izvēlēti Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, kas ir būtiska nacionālās identitātes sastāvdaļa un reizi piecos gados liek tautiešiem no tuvām un tālām zemēm doties ceļā, lai vienotos kopīgā dziesmā un dejā.

Jaunās pases pirmajā atvērumā attēlots motīvs no Līgo karoga, kas cauri gadsimtiem un svešām varām sekojis līdzi jau no pirmajiem Dziesmu svētkiem 1873.gadā, kā arī fragments no Latvijas himnas pirmiespieduma un Latvijas Republikas ģerbonis.

Sociālajos tīklos vairāki cilvēki interesējušies par to, kas ir bārdainais vīrs uz Līgo karoga. Laiva paskaidroja, ka Līgo karogs – Dziesmu svētku karogs – jau pirmajos Dziesmu svētkos un katrus nākamos ir nests gājiena priekšgalā. Uz karoga attēlotais sirmais vīrs ir gudrais zintnieks un dziesmu zinātājs Vaidelotis. Karogā redzams, kā viņš ieradies svētajā birzī pie altāra, lai lūgtu dievieti Līgu aizstāvēt latvju tautu.

Vaidelota attēls redzams arī uz Brīvības pieminekļa. Kārļa Zāles veidoto pieminekļa tēlu grupu arī sauc par “Vaideloti ar jaunekli”. Vaidelotis ir rakstnieka Andreja Pumpura radīts tēls no viņa eposa “Lāčplēsis”.

Pases iekšlapās redzams motīvs no Dziesmu un Deju svētku gājiena, kas simbolizē dzīvesprieku un virzību uz kopīgu mērķi, bet pases pēdējā atvērumā – motīvs no svētku noslēguma koncerta, kas simbolizē tautas vienotību un gara spēku. Kā vienojošais grafiskais elements, kas caurvijas visām pases lapām, izmantota Lielvārdes josta, bet vairāku pases aizsarglīdzekļu dizainā attēloti arī tautas deju pāris, tautas mūzikas instruments kokle, Latvijas himnas vārdi un nošu raksts.

Mākslinieki: Latvijas pašem tagad būs savs raksturs

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš teic, ka pasei tagad ir savs raksturs. “Daudzu valstu pases ir kārtīgas un saķemmētas, bet tās neatstāj iespaidu. Tie citu valstu pilsoņi, kuru rokās nonāks jaunā dizaina Latvijas pase, to atcerēsies,” stāstīja mākslinieks, norādot, ka Latvijā tā ir problēma, ka cenšamies visu padarīt kārtīgu.

Vītoliņš īpaši uzsvēra, ka Dziesmu svētku karoga vaideloša tēls pasē ir veiksmīgs, zinot to, ka Padomju Savienības laikā tas bija aizliegts un nepatika valdošajai varai. Mākslinieks arī norādīja, ka pie jauniem simboliem ir grūti pierast. “Tāpat kā, nokrāsojot sienu, sākumā ir grūti pierast. Pēc kāda laika jau uzskatīsim tos par normāliem,” piebilda Vītoliņš.

Tēlniekam, LMA Modes mākslas katedras vadītājam Aigaram Bikšem jaunais pases dizains liekas mazliet naivs, bet ar savu raksturu. “Šim dizainam ir tāda romantisma apdvesta pieeja. Domāju, ka cilvēkiem tas varētu patikt,” sacīja mākslinieks.

Viņam mītiskais Dziesmu svētku karoga tēls atgādina dažādu valstu populārajā kultūrā atrodamus tēlus. “Tas līdzinās tēlam no Tolkīna “Gredzenu pavēlnieka” Viduszemes. Ir atrodams daudz šādu romantisku tēlu. Tas nozīmē, ka sabiedrībā tiem ir vērtība,” skaidroja Bikše. Arī viņam šķiet, ka Latvijas pase piesaistīs uzmanību. Mākslinieks gan cer, ka citu valstu pilsoņiem mūsu romantisma virzienā veidotās pases nešķitīs smieklīgas.

Tuvāko mēnešu laikā plānots uzsākt izsniegt arī jauna parauga dienesta un diplomātiskās pases, Latvijas nepilsoņu pases, kā arī ceļošanas dokumentus bezvalstniekiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

PMLP atgādina, ka personām nav jāsteidzas mainīt savas iepriekšējās pases, jo tās ir derīgas līdz to derīguma termiņa beigām.

(papildināta ar mākslinieku vērtējumu)

Komentāri (38)

Viedoklis_lv 28.01.2015. 17.35

Man dikti patīk

+14
-10
Atbildēt

0

marcinss 29.01.2015. 08.28

Izskatās ļoti labi!

+13
-9
Atbildēt

0

dzeris49 29.01.2015. 15.23

Nepatīk, par daudz arhaiska un vērsta uz pagātni, un arī par daudz tur visa kā sabāzts, manuprāt, bezgaumīgi, tāds vāks varētu būt kādai grāmatai par latviešu mitoloģiju un vēsturi, bet, ne jau pasei.

+14
-11
Atbildēt

8

    Marthas_father > dzeris49 29.01.2015. 15.56

    tu stulbais suns vismaz paskatījies uz vāku. vaks tads pats kā pirms. tavuprāt ģērbonis un uzraksts Latvijas valsts ir bezgaumīgi? tevi apmaksā tie paši kas doveiku un kurmi?

    un Dziesmu svētku karogs arī ir bezgaumīgs?

    urla ibio!

    +7
    -17
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 29.01.2015. 21.45

    Provinciāli, bezgaumīgi, ” tas nav jādrukā uz valstiskiem dokumentiem? ” utt… Bet visi šie noliegumi bez atšifrējuma ir tikai saukļi. Prasās pēc skaidrojuma, kas šajā kontekstā nebūtu provinciāli, un, kas ir jādrukā uz valstiskiem dokumentiem? Ko darīt islandiešiem? Pēc šiem kritērijiem, kurus lasu par LR pasi, viņu valsts ģērbonis nekam neder, īsta bezgaumība :)

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 29.01.2015. 16.53

    Dzeri. Šī diskusija par ” smuko, vai nesmuko pasi” :) ir lielisks piemērs tam, cik atšķirīga vērtību sistēma dažkārt ir tiem ” progresīvajiem latviešiem”, kuri pa visām varēm vēlas apgaismoti būt,un tāpēc nesaskata vairs pašu mājās nekā vērā ņemama. un ” progersīvajiem rietumniekiem”, kam kultūrvēsturiskās tradicijas, kas Latvijā ir saglabātas, liekas atzīmējama vērtība.

    Pasei taču bildes uzzīmēja vācieši, nevis mūsu bāleliņi :) Vācieši ir tie, kas Latvijas ” pagātnē” jeb klutūrvēsturē ir atraduši pareizos akcentus, ar kuriem var raksturot Latviju, latvieti.:) Tiešām priecājos, ka būs man Vācijā skaista latviska pase. Paldies vācu dizaineriem :)

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    nomale > dzeris49 29.01.2015. 20.01

    rinķī apkārt. Lielvārdes josta un Dziesmu svētki ir kultūrvēsturiskas vērtības.

    Zīmes, to tulkojumi un merķeliski vectēvi pastalās ir kultūrvēsturisko vērtību interpretācijas. Šauras interpretācijas. Interpretācijas vieniem būs pieņemamas citiem ne. Tās nav jādrukā uz valstiskiem dokumentiem!

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    nomale > dzeris49 29.01.2015. 23.02

    riņķī apkārt. Es neesmu vēsturnieks, bet tomēr manas zināšanas par Latvijas vēsturi noteikti ir virs vidējā tāpēc falšu un izpušķojumus es uztveru ar skepsi.

    Ja cilvēkiem patīk ieraugot mežā trīs akmeņus izvirzīt teorijas par senām observatorijām – lai jau. Ja patīk tulkot zīmes un no pāris teikumiem hronikās izgudrot veselu reliģiju – lūdzu. Bet tas nav jāakceptē valstiskā līmenī.

    Man pilnībā pietiek ar to vēsturi, kas mums ir. Esmu lepns par to! Gribu iztikt bez latviskota RENTV.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 29.01.2015. 21.55

    Neviens jau tev neliedz domāt savādāk, es tikai izsaku savu viedokli, un uz absolūto patiesību nepretendēju, par gaumi jau strīdēties, īstenībā, bezjēdzīgi.

    Man tur gribētos ko abstraktāku, mūsdienīgāku, Latviju Eiropas un pasaules kontekstā, un vairāk orientētu uz nākotni, nevis uz pagātnes mītiem.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 29.01.2015. 19.24

    Kāda tam nozīme, kas uzzīmēja, kas, ja uzzīmēja vācieši, tad tas jau pēc noklusējuma ir ārpus kritikas, kritizēt var tikai latviešus, vācieši ir pārāki, dīvaina attieksme.

    Un neviens te neko nenoliedz, bet, visam tav galīgi nav vieta pasē, tas ir provinciāli un negaumīgi.

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 29.01.2015. 16.02

    Bolderiānus iedzer, ģēnij, vai ko stiprāku, un nomierinies, varbūt, tad tev pieleks, ka es runāju par pirmo atvērumu.

    Un, ja kāds te ir urla, tad tikai tu, tikai urlas izsakās tavā manierē un uzskata, ka viņu viedoklis ir vienīgais iespējamais.

    +15
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu