Okulārists Valters: Ukrainā pieredzētais ir emocionāli smags • IR.lv

Okulārists Valters: Ukrainā pieredzētais ir emocionāli smags

8
Okulārists Valdis Valters preses konferencē Kijevā: "Tas mums elpo mugurā - gulēt nevar, kaut kas līdzīgs var notikt arī Latvijā." Attēls no video
Daiga Poda

Latvijas speciālists palīdzējis 70 Ukrainā cietušajiem

Okulārists Valdis Valters Ukrainā acu protēzes 20 000 eiro vērtībā ievietojis ap 70 ukraiņu karavīriem. Cietušie, kuriem sniegt palīdzību, tika uzmeklēti sadarbībā ar Acu mikroķirurģijas centru Kijevā. Valdis Valters tagad ir atgriezies no Ukrainas un Ir.lv teica, ka “mūsu vēlme bija sniegt palīdzību cietušajiem karavīriem Maidana notikumos vai antiteroristiskās operācijas cietušajiem”.

Valters Ir.lv stāsta, ka šī nav viņā pirmā pieredze ar pacientiem no Ukrainas: “Pagājušā gada pavasarī, protezēju pirmos Kijevas Maidanā cietušos, viņi bija nosūtīti pēc Lietuvas valdības lūguma, jo man klīnika atrodas arī Lietuvā. Toreiz, saskaroties ar saviem pacientiem, mani īpaši satrieca ievainojuma veida cinisms.”

Viņš stāsta, ka lasījis par notikumiem Maidanā, ka tur pērn izmantotas gaismas un trokšņu granātas, lai neitralizētu protestētājus. Taču, kad Valters ieraudzījis, ka pacienti ir bez acīm un ar rētām, tad uzzinājis, ka “ap tām granātam tika aptīts apkārt tāds kā lodīšu un uzgriežņu kopums”, lai nodarītu lielākus ievainojumus.

Kā zināms, 2014.gada sākumā, kad Kijevā Neatkarības laukumā sacēlās protestētāji pret toreizējā prezidenta Viktora Janukoviča varu, daudzi no Maidana dalībniekiem tika savainoti tieši acīs, jo milicijas snaiperi tā neitralizēja aktīvākos protestētājus.

Tagad Kijevā pavadītā janvāra nedēļa bijusi emocionāli smaga, Ir.lv atzīst okulārists. “Apmēram 15 pacienti dienā, protēžu izgatavošana, konsultācijas. Ievainotie stāstīja gan dažādus varonīgus stāstus, gan to, ka ir pabijuši gūstā. To visu izlaist caur sevi bija emocionāli grūti,” atzīst Valters. 30 no protēzēm viņš gatavojis uz vietas, bet pārējās bijušas paņemtas līdzi no Latvijas. Taču pieprasījums bijis tik liels, ka dažiem nācies pat atteikt.

Nekādu finansiālu palīdzību no Ukrainas Valters neesot saņēmis, tomēr viņam izteikta pateicība, piešķirot goda rakstu, kā arī fotoalbumu ar fotogrāfijām no Maidana, ziņo LETA. Tāpat pateicību Valteram izteikusi Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze. “Tik daudz paldies vienā reizē nebiju dzirdējis,” piebilda okulārists.

Viņš tagad plāno sniegt palīdzību vēl pieciem ukraiņu karavīriem, kuriem būs nepieciešamas “ektoprotēzes” jeb acs un sejas daļas protezēšana. Plānots, ka tas viņa vadītajai klīnikai varētu izmaksāt 10 000 eiro. Šo piecu karavīru nogādāšanu uz Latviju īstenos Ukrainas Acu mikroķirurģijas centrs un “Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds”. Pagaidām Valteram nav informācijas, kad cietušie karavīri varētu ierasties.

Kā iepriekš ziņots, okulārists Valters, kuram ir vairāk nekā 20 gadu pieredze acs protēžu izgatavošanā, pagājušajā nedēļā bija devies uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, lai sniegtu palīdzību karadarbībā cietušajiem karavīriem.

Protēžu izgatavošanu okulārists finansēja pats, bet gan dzīvošanu, gan transportu Valteram un viņa asistentam apmaksāja “Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds”, teica fonda valdes priekšsēdētāja Jana Streļeca. Viņa norāda, ka aviobiļetes Valteram un viņa asistentam no Rīgas uz Kijevu un atpakaļ izmaksājušas 679 eiro. Tāpat fonds segs uzturēšanās izdevumus Kijevas dzīvoklī, kas kopumā varētu izmaksāt ap 100 eiro.

 

Komentāri (8)

lno 29.01.2015. 18.31

Latvijas lepnums!

+14
0
Atbildēt

0

Faaters 29.01.2015. 18.19

Visu cieņu.

+11
0
Atbildēt

0

beta 29.01.2015. 18.49

Šim puisim vērts pārskaitīt naudiņu.

Derētu noskaidrot kontu. Varbūt kāds zina ko sīkāk par šo VALDI VALTERU?

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu