Nūlande: Visām NATO dalībvalstīm jābūt gatavām ātrai reaģēšanai (papild.) • IR.lv

Nūlande: Visām NATO dalībvalstīm jābūt gatavām ātrai reaģēšanai (papild.)

54
Viktorija Nūlande (otrā no labās) un Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarda "Charlie Hebdo" atbalsta akcijā. Foto: AFP/LETA

Merkele un Obama vienojas Krieviju saukt pie atbildības

ASV valsts sekretāra palīdze Viktorija Nūlande nosodījusi Krievijas mediju izplatītos melus un dezinformāciju par Ukrainu. Nūlande uzskata, ka visām NATO dalībvalstīm jādod savs ieguldījums ātrās reaģēšanas vienību izveidē un jābūt gatavām, ja neizdosies apturēt Krievijas agresiju, raksta „Deutsche Welle”. Viņa aicināja NATO valstis atbalstīt vienotu politisko kursu pret situāciju Ukrainā.

Nūlande savā runā norādīja soļus, ko nepieciešamas spert jaunajā situācijā. Citējot Krievijas revolūcijas vadoni Ļeņinu, Nūlande vaicāja – ko darīt? Un atbildēja – „pirmkārt, mums ir jāsaglabā mūsu drošības saistības citam pret citu”. Viņa arī teica, ka ir jāpaātrina ieguldījumi, stiprinot valstu labklājību. Un visbeidzot Nūlande aicināja saglabāt ticību ASV partneriem austrumos [Austrumeiropā], „kuru vienīgā vēlme ir dzīvot tā, kā mēs to darām”.

Nūlande ir pārliecināta, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk izveidot NATO operatīvos komandcentrus sešu Krievijas kaimiņvalstu teritorijās. „Mums nepieciešams pildīt saistības citam pret citu,” teica Nūlande.

Viņa norādīja, ka visām alianses dalībvalstīm jāsniedz savs ieguldījums NATO ātrās reaģēšanas vienību izveidē, kas dos iespēju operatīvāk reaģēt uz izaicinājumiem konfliktu zonās.

Lai arī NATO ir aizsardzības savienība, kuras uzdevums vispirms ir atturēt agresoru, pēc viņas teiktā, ja „tas neizdosies, mums jābūt gataviem [reaģēt]”. „Ukrainas cīņa par brīvību – tā ir arī mūsu cīņa,” teica Nūlande.

Runājot par Rietumu sankcijām pret Krieviju, viņa teica, ka tās nav vērstas pret Krievijas iedzīvotājiem, bet gan to mērķis ir mainīt prezidenta Vladimira Putina politiku. Vēl pirms dažām nedēļām Eiropas Savienība un ASV izskatīja iespēju atslābināt šīs sankcijas, ja tiktu pildītas Minskas vienošanās. Tomēr tagad pēc pēdējo nedēļu asiņainajiem notikumiem Ukrainā Rietumiem nāksies šīs sankcijas pret Krieviju pastiprināt, teica ASV valsts sekretāra padomniece.

Krievijai kā Minskas vienošanās dalībniecei, kuras mērķim jābūt izbeigt šo konfliktu, jāprasa, kāpēc Krievijas valsts masu informācijas līdzekļi „izplata melus par to, kurš ir vainojams vardarbībā”, teica Nūlande. Pēc viņas teiktā, daži Krievijas mediju apgalvojumi ir „tik muļķīgi”, ka tiem netic pat paši Krievijas iedzīvotāji, ziņo „Radio Svoboda”.

Nūlande, uzstājoties otrdien Vašingtonā, paziņoja, ka ASV izskata iespēju Ukrainai piešķirt kredītgarantijas vēl par miljardu ASV dolāru, ja tikai Ukraina „īstenos reformu kursu”.

Tikmēr Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un ASV prezidentam Barakam Obama otrdien notikusi telefonsaruna, kurā abu valstu vadītāji vienojušies saukt pie atbildības Krieviju par Austrumukrainas separātistu atbalstīšanu un Minskas vienošanās nepildīšanu, ziņo Dw.de.

Merkele un Obama apsprieduši arī papildu finansiālo palīdzību Ukrainai. Lai stabilizētu šīs valsts, kas piedzīvo dziļu krīzi, ekonomiku, nepieciešams izstrādāt „drošu finansiālās palīdzības paketi”. Jaunu finanšu palīdzības paketi jau izstrādā Starptautiskais Valūtas fonds.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (54)

Aigars Brauns 28.01.2015. 09.59

Diemžēl Krievijas vadošās aprindas ir nonākušas līdz tai vietai, kad vārds “krievs” vairs netiek uztverts kā tautības apzīmējums, bet gan kā sinonīms vārdiem “patoloģisks melis, bandīts, alkoholiķis un nelietis”.

+15
0
Atbildēt

0

zanE. 28.01.2015. 10.41

….godkārīgajam Putinam, kurš sev nospraudis mērķi – ierakstīt savu vārdu pasaules vēsturē, viņa meli jāatspēko ar izsmieklu par ākstu, kurš iedomājies sevi par Krievijas ķeizaru…Putins noliedz, ka Ukrainā atrastos viņa armija ar visu bruņojumu – tas nozīmē, ka Krievijā ir bardaks – Putins nezina, kur atrodas viņa karavīri, ko un ar ko tie nodarbojas – faktiski, zaldātiņi pamukuši no armijas daļām…paķerot līdzi tankus un bruņutransportierus, raķetes un mīnmetējus….ģenerāļi nespēj izkontrolēt bruņojuma izlaupīšanu…katrs dara, ko grib….izsmiekls!….apkaunojums Krievijas valdniekam!…

….jāsit ar to, kas Putinu visvairāk pazemo – jānorāda, ka Putins ir tikai salmu vīrs, kuram valstī nav nekādas teikšanas….visās starptautiskajās organizācijās Putins jāizsmej kā nespējnieks,kurš nevar savākt savu armiju, to nekontrolē, bet armija kā prusaki – nekontrolēti rāpo uz visām pusēm un pamet valsti…izsmiekls un pazemojums sitīs sāpīgāk, kā personiska Putina ignorance pie brokastu galda…

+14
0
Atbildēt

0

klejotājs 28.01.2015. 09.56

kad krieviem sūdi, tad kurmis un doveiks tūdaļ kļūst hiperaktīvi

+11
0
Atbildēt

7

    Andris Doveiks > klejotājs 28.01.2015. 09.57

    Bet Tu pagaidi mazliet, un vēl redzēsim, kurā atejā raugs iemests.

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > klejotājs 28.01.2015. 10.47

    Vēlu pamodāties :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klejotājs 28.01.2015. 10.43

    Draugiem.lv arī ir pilni ar šitiem krievu propagandistiem,raujas uz pilnu klapi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > klejotājs 28.01.2015. 10.44

    Kurmis ar doveiku ēd mušmires no viena spaiņa. Labi, ka ne no siles. Tādas nav nopērkamas un puzes lāčplēsim nav mākas pašam uztaisīt. Atkrīt asociācija par latviešu labi pazīstamo nobarojamo mājlopu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lno > klejotājs 28.01.2015. 10.18

    klejotājs. Idiota un blēža twix:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    klejotājs > klejotājs 28.01.2015. 10.13

    Andris Doveiks pšol nah :))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > klejotājs 28.01.2015. 10.02

    >klejotājs. Tev taisnība, un, jo lielāki sūdi, jo histēriskāk abi kungi brēkā gluži kā žurkas, kam aste iesprūdusi lamatās. Vēl tik jāgaida ulža suņusēnes paudumi, tad trīs kirzoviku komplekts būs pilnā sastāvā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu