Zolitūdes traģēdijas lietā iesaistītajiem nosaka policijas uzraudzību • IR.lv

Zolitūdes traģēdijas lietā iesaistītajiem nosaka policijas uzraudzību

25
Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turētais būvinženieris Ivars Sergets pēc tiesas sēdes Rīgas apgabaltiesā, kurā pārskatīja viņam piemēroto drošības līdzekli un nolēma, atbrīvot no apcietinājuma. Foto: Ieva Čīka, LETA

Tiesa pirmdien no apcietinājuma atbrīvoja Zolitūdes traģēdijas lietā aizdomās turētos Gulbi un Sergetu

Valsts policija (VP) šodien Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turētajam veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim un būvinženierim Ivaram Sergetam piemēroja jaunus drošības līdzekļus un noteica policijas uzraudzību.

Abi šajā procesā aizdomās turētie ir iepazīstināti ar šo izmeklētāja lēmumu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāve Sigita Pildava.

Piemērotais drošības līdzeklis nozīmē, ka personas bez procesa virzītāja atļaujas nedrīkst mainīt pastāvīgo vai pagaidu dzīvesvietu, apmeklēt lēmumā minētās vietas vai iestādes, tikties ar lēmumā minētajām personām un tai noteiktās diennakts stundās ir jāatrodas savā dzīvesvietā, kā arī ne biežāk kā trīs reizes nedēļā jāpiesakās attiecīgajā policijas iestādē pēc savas dzīvesvietas.

Gulbja advokāte Vaida Davidsone teica, ka klientam aizliegts tikties ar Sergetu un vēl vienu aizdomās turēto – lielveikala projekta autoru arhitektu Andri Kalinku. Arī Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks apliecināja, ka klientam aizliegts tikties ar vairākiem cilvēkiem, taču viņu vārdus atturējās minēt.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pirmdien atbrīvoja no apcietinājuma Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turēto veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi un būvinženieri Ivaru Sergetu.

Drošības līdzekļus abiem aizdomās turētajiem tiesa pārskatīja atsevišķās sēdēs. Abi aizdomās turētie pēc tiesas lēmuma ar žurnālistiem runāt nevēlējās, un policijas konvojs, žurnālistiem neredzot, viņus no apcietinājuma atbrīvoja nedaudz vēlāk, pēc tiesas sēdes.

Davidsones vērtējumā, acīmredzot, tiesa uzskatīja, ka Gulbis nevar traucēt izmeklēšanai un neizvairīsies no izmeklēšanas. Pēc viņas vārdiem, pirmās instances tiesa savā lēmumā bija uzskaitījusi “veselu buķeti” iemeslu, kādēļ Gulbis jāapcietina, tai skaitā tika minēta iespējamība, ka viņš varētu izvairīties un pretdarboties izmeklēšanai.

“Izmeklēšana uzskata, ka viņš nav veicis ekspertīzi tādā apjomā un veidā, kā viņam tas būtu jādara. Vai tas apstiprināsies vai neapstiprināsies, ir cits jautājums, taču drošības līdzeklis jau nav soda mērs,” uzsvēra advokāte.

Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks aizņemtības dēļ uz tiesas lēmumu nebija ieradies. Pāris stundas pirms tiesas lēmuma advokāts neatklāja, ko policija tieši inkriminē viņa klientam, taču uzsvēra, ka Sergets kopš pagājušās nedēļas ne reizi neesot nopratināts – aizstāvība bijusi gatava nodrošināt klienta liecību sniegšanu, taču policija neizrādīja nekādu interesi. Iepriekš Sergets ticis nopratināts vairākas reizes.

Advokāts par absurdu vērtē argumentu, ka Sergetam jāatrodas cietumā, jo viņš varot traucēt izmeklēšanai. Zvejsalnieks atgādināja, ka policija jau iepriekš paziņojusi, ka tai ir skaidri traģēdijas cēloņi un veicinošie apstākļi, tāpēc, pēc Zvejsalnieka domām, drošības līdzeklis klientam piemērots, lai vienkārši “nomierinātu sabiedrību”.

Advokāts arī atturējās atklāt, cik daudz mantas arestēts Sergetam piederošajā uzņēmumā “HND Grupa”. Lēmums par arestu mantai pagājušajā nedēļā pārsūdzēts Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājam, jo advokāts tajā saskatījis procesuālus pārkāpumus. Tiesai lēmums jāpieņem desmit dienu laikā. “Nav nekādu mērķu slēpt naudu vai mantu. Uzņēmumam faktiski ierobežojums rīkoties ar mantu bija piemērots jau kopš 2013.gada, jo tika izņemta vairākus tūkstošus eiro vērta datortehnika,” piebilda advokāts.

Kā ziņots, Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turētajām atzītas trīs personas – sagruvušās ēkas būvinženieris Sergets, Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergets un Gulbis tika apcietināti, savukārt Kalinkam piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam SIA “Kubs” un SIA “HND Grupa”. “Kuba” īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), savukārt “HND Grupa” pieder Sergetam.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Valsts policija uzreiz pēc traģēdijas sāka kriminālprocesu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

Absints 26.01.2015. 16.56

Vai kāds šaubijās, ka būs citādi?

+2
-2
Atbildēt

0

v_rostins 26.01.2015. 16.58

Izskatās, ka ieslodzījumā būs pierunāti uznemties visu Maximas, Re&Re, Ušmerika, Sprūdža, Dombrovska un UA dalītāju vainu.

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu