Ķuzis apšauba policijas darbinieku profesionalitāti, aizturot TV operatoru (papild.) • IR.lv

Ķuzis apšauba policijas darbinieku profesionalitāti, aizturot TV operatoru (papild.)

58
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Pret Latvijas ukraiņu kongresa vadītāju un televīzijas operatoru sāktas administratīvās lietas

Notikumi pirmdien pie Krievijas vēstniecības liek apšaubīt konkrēto darbinieku profesionalitāti, ir sākta dienesta pārbaude, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Pēc iepazīšanās ar videomateriāliem un vakar radušos situāciju pie Krievijas vēstniecības Ķuzim radušās šaubas par TV3 operatora aizturēšanas nepieciešamību un darbinieku profesionalitāti. Tāpēc Ķuzis Iekšējās drošības birojam uzdevis izvērtēt šo darbinieku faktisko rīcību. Tāpat atsevišķi tiks izvērtēta pati aizturēšana, tās nepieciešamība un administratīvās lietas sākšanas pamatotība.

“Policistu rīcība nebija atbilstoša šai situācijai. Ir sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus, un es vēlos, lai turpmāk šādas situācijas nebūtu iespējamas,” preses konferencē teica Ķuzis. “Incidentā bija iesaistīti darbinieki, kas ikdienā nestrādā masu pasākumos. Tur strādāja darbinieki, kas ikdienā veic objektu apsardzes pienākumus, vērtēsim arī šo darbinieku apmācību,” piebilda policijas priekšnieks.

Preses konferencē Ķuzis atzina, ka notikušais rada vairāk jautājumu nekā atbilžu. Viņam šajā gadījumā ir neizprotama policijas darbinieku rīcība, ko viņš secinājis pēc iepazīšanās ar nofilmētajiem videomateriāliem.

“Ja pārbaudē pārkāpumi tiks konstatēti un nebūs ievērotas normatīvo dokumentu prasības, tad šie darbinieki tiks sodīti. Tāpat ir jāizvērtē šī pasākuma organizācija, jo pirms katra pasākuma jābūt instruktāžai policijai darbiniekiem par rīcību pasākumā. Un arī šajā jautājumā nav īsti skaidrs, kāda bijusi šī instrukcija. Šeit ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Protams, notikušais neceļ policijas prestižu. Notikumā iesaistītie darbinieki ikdienā apsargā objektus un ikdienā nenodarbojas ar administratīvo pārkāpumu fiksēšanu un protokolu noformēšanu. Policijas rīcība man nav saprotama,” teica VP priekšnieks.

Ķuzis atturējās komentēt, kādu sodu varētu saņemt incidentā iesaistītie policisti. Sods būs atkarīgs no pārbaudes secinājumiem. Likums paredz, ka policistiem var piemērot kādu no šiem disciplinārsodiem – piezīmi, rājienu, algas samazināšanu, pazemināšanu dienesta pakāpē, pazemināšanu amatā vai atvaļināšanu no dienesta.

Mūrniece: Žurnālista aizturēšana Ukrainas atbalsta piketā ir skandalozs gadījums 

TV3 operatora aizturēšana Ukrainas atbalsta piketa laikā pie Krievijas vēstniecības otrdien, pildot žurnālista pienākumus, ir skandalozs gadījums, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

“Šobrīd publiski zināmais aizturēšanas pamatojums ir apšaubāms, jo īpaši apstākļos, kad žurnālists strādā, lai informētu sabiedrību,” uzsvēra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja aicina iekšlietu ministru un Valsts policijas priekšnieku skaidrot sabiedrībai notikušo, raksta LETA. “Jācer, ka operatora aizturēšanai nav politiska pamatojuma, ņemot vērā notikušā kontekstu,” norādīja Mūrniece.

Šis neesot vienīgais gadījums, kas liek pastiprināti pievērst uzmanību mediju brīvības jautājumiem. “Žurnālista Leonīda Jākabsona lietā policija lēma par izmeklēšanas pārtraukšanu un pierādījumu iznīcināšanu. Izsaku gandarījumu, ka šis lēmums tika mainīts,” pastāstīja Mūrniece.

Tiks vērtēts, vai kādu pārkāpumu ir veicis žurnālists vai policisti, sacīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis. Viņam iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) lūdzis skaidrojumu un uzdevis sniegt informāciju sabiedrībai.

Jau ziņots, ka pēc pirmdien notikušā piketa pie Krievijas vēstniecības Valsts policija sākusi administratīvās lietas pret Latvijas ukraiņu kongresa vadītāju Nikolaju Pavļuku un telekompānijas TV3 operatoru, aģentūru LETA informēja Valsts policija.

Pirmdien pusdienlaikā Rīgā pie Krievijas vēstniecības notika protesta akcija pret Krievijas agresiju Ukrainā. Piketa laikā par iespējamiem pārkāpumiem policijas iecirknī tika nogādāti divi vīrieši. Tagad ir sāktas četras administratīvās lietas, kuras policija turpina izvērtēt.

Par piketos aizliegtas simbolikas izmantošanu iecirknī tika nogādāts 1961.gadā dzimušais Pavļuks, kurš protesta norises vietā izmantojis plakātu, uz kura bija attēlota piketos aizliegta nacistiskās Vācijas un bijušās PSRS simbolika. Otrs vīrietis, 1985.gadā dzimušais operators policijas iecirknī nogādāts “par iespējamu piegružošanu”.

Policijas darbinieki TV operatoru pie Krievijas vēstniecības aizturējuši, lai viņš nefilmētu kārtībsargu neizpildītos darba pienākumus. Tā aģentūrai LETA savas aizturēšanas iemeslus skaidroja TV3 operators Sergejs Medvedevs. Patlaban viņš ir atbrīvots.

Medvedevs skaidroja, ka policists esot nobijies, ka operators filmē viņa neizpildīto darba pienākumu, proti, faktu, ka nav savāktas izmētātās lapiņas ar uzrakstiem par Putinu. Kārtībsargi pēcāk esot visiem spēkiem centušies viņu dabūt prom no notikuma vietas, lai tur notiekošais netiktu piefiksēts. Pēc operatora komentāriem par preses brīvību viņam paziņots, ka jādodas uz iecirkni.

Ir sastādīts administratīvais protokols, taču Medvedevam neviens neesot paskaidrojis, pēc kādiem likuma pantiem tas darīts, un viņam neesot iedoti nekādi dokumenti.

Tikmēr TV3 ziņu producents Alvils Vīksne aģentūrai LETA norādīja, ka ir pieejams video ar notikušo, kas patlaban apskatāms arī sociālajā vietnē “Twitter”. Tajā uzskatāmi redzams, ka lapiņu, kuru policisti operatoram likuši pacelt, nav nometis viņš.

Pret abiem vīriešiem sāktas lietas arī par iespējamu nepakļaušanos policijas darbiniekiem.

Policija turpina vērtēt apstākļus visās sāktajās lietās, taču galīgie lēmumi vēl nav pieņemti. Pēc pilnīgas iepazīšanās ar situāciju policija lems, vai kāda no lietām tiks izbeigta.

Sazvanīts policijas iecirknī, Pavļuks apstiprināja, ka iemesls viņa nogādāšanai iecirknī varētu būt kāds plakāts, uz kura attēlota padomju laika simbolika – sirpis un āmurs. Kā skaidroja Pavļuks, šie elementi tika izmantoti plakātā, uz kura tika attēlots Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tādējādi parādot, “kas viņš patiesībā ir”.

Pēc aculiecinieku teiktā, televīzijas operatoram bija izkritusi lapa ar uzrakstu “Putins – Krievijas drauds visai Eiropai”. Policijas darbinieki prasījuši operatoram šo lapu pacelt, bet operators to nav darījis. Pēc tam viņš aizvests uz policijas dienesta automašīnu.

Pirmdien ap pusdienlaiku apmēram 50 cilvēki pulcējās pie Krievijas vēstniecības Rīgā, protestējot pret Krievijas agresiju Ukrainā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (58)

J.Biotops 26.01.2015. 19.26

Tā pavisam klusiņām, lai neviens svešs neuzzina, es varētu pastāstīt policistiem par kādu vietu un datumiem, kuros Rīgā garantēti redzama aizliegta simbolika. Un daudz, pietiktu vairākām kamerām (ne video,bet tām restotajām). Pat neskaitot tos, kuri tur piesāŗņo vidi.

+31
-1
Atbildēt

5

    aivarsk > J.Biotops 27.01.2015. 16.03

    Es domāju, ka ir vēl daži ministri, bez kozļika, šajā valdībā, kuru demisiju sc neatbalstītu, piemēram ārlietu, satiksmes, un pati MP.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > J.Biotops 27.01.2015. 13.53

    aivarsk

    bet Saskaņas centrs paziņojis, ka to “kategoriski neatbalsta”.

    ______________

    Jocīgi cilvēki, kas iedomājas, ka galējie reakcionāri, neostaļiniskie ekstrēmisti, SC, varētu gribēt atsaukt savu miņistru.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > J.Biotops 27.01.2015. 13.22

    Bet, kam lojāls ķuzis un Latvijas policijas vadība, noskaidrojām jau iepriekš!

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/112140/iespejama-provokacija-antifasistu-lideris-korens-un-iekslietu-ministrs-kozlovskis-noliedz-ka-butu-tikusies

    Latvijas antifašistu līderis Josifs Korens ir apmierināts pēc sarunas ar Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi 16. martā pie Brīvības pieminekļa.

    Nacionālā apvienība (NA) pirmdien valdes un frakcijas ārkārtas sēdē nolēma oficiāli pieprasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju. Šai iniciatīvai atbalstu izteikusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), bet Saskaņas centrs paziņojis, ka to “kategoriski neatbalsta”.

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/kozlovska-demisiju-prasa-na-un-zzs-sc-kategoriski-neatbalsta-plkst1544.d?id=43154700#ixzz3Q1J1huix

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 26.01.2015. 22.07

    Gorbunovu, pabriku, škēleršu un ozolingu lolotajā Bezabrenē pie tā jau būtu laiks pierast. Ka tīņu vecuma šmurguļus, kas par budžeta naudu skolojušies Latvijas skolās, kas auro pie okupācijas pieminekļa neaiztur, skolas direktoru nenoskaidro, bet piketā pret Ukrainas lienošo okupāciju soda Ukrainas patriotus…

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    Bet > J.Biotops 26.01.2015. 22.34

    Un atkārtojas policijā tas pats, kas gadījumā ar protestu pret Zatleru savulaik un ārzemju latviešiem. Viss noklusa pēc labākajiem padomju standartiem.

    Jautājums, kam lojāla ir policija Latvijā? Joprojām izskatās, ka Krievijai.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

Andrew 26.01.2015. 18.27

vispār jau gribētos šim visam Kozlovska atskaiti..un pie reizes arī skaidrojumus par to kādas reformas ir veiktas iekšlietu sistēmā un vai tur strādājošie patiešām ir lojāli šai valstij..goda vārds, man nebūtu žēl, ja poličiem maksātu 1000 un vairāk eur uz rokas, toties nebūtu jākaunās ne par viņu izskatu, intelektu un rīcību.

+28
-2
Atbildēt

1

    aivarsk > Andrew 26.01.2015. 18.47

    Kālab reformas, ja pats kozlovskis ir puķinists, leģionāru nīdējs?

    +14
    -9
    Atbildēt

    0

lno 26.01.2015. 18.22

Slava Vienotībai:) Premjere nevar tikt galā ar Strelčenoku, toties Kozlovska vīri var aizturēt TV operātoru un ukraiņu kongresa vadītāju. Par ko? Uz plakāta bijusi nacistu un komunistu simbolika!:):):) To varēja atļauties pat Atmodas sākumā 1988. gadā:)

+28
-5
Atbildēt

4

    kristaps_freimanis > lno 26.01.2015. 20.14

    “To varēja atļauties pat Atmodas sākumā 1988. gadā:) ”

    ===

    Kāpēc “pat”? Kopš tā laika ir diezgan daudz aizliegumu pieņemts…

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > lno 27.01.2015. 13.25

    lno Izrādās neesmu sapratis.

    ========

    Neatkarīga izmeklēšana (nevis ķuža), iespējams uzrādītu, ka Entonijas ielas vēstniecības patruļās nozīmētie “policisti” saņem nedeklarētus ieņēmumus (un arī papildus amataprakstus) caur dārza vārtiņu ieeju no Kalpaka bulvāra puses.

    Ķuža “izmeklēšanai”, iespējams, varētu traucēt arī ķuži.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lno > lno 26.01.2015. 22.42

    Izrādās neesmu sapratis. Lapiņas bijušas par Putinu, nevis starp nacismu, komunismu un Putinu likta vienlīdzības zīme. Vēl jo dumjāk vainot operatoru lapiņu izplatīšanā: “Medvedevs skaidroja, ka policists esot nobijies, ka operators filmē viņa neizpildīto darba pienākumu, proti, faktu, ka nav savāktas izmētātās lapiņas ar uzrakstiem par Putinu. Kārtībsargi pēcāk esot visiem spēkiem centušies viņu dabūt prom no notikuma vietas, lai tur notiekošais netiktu piefiksēts. ” http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/545175-tv_operators_policisti_mani_aiztureja_lai_nefilmeju_vinu_neizdarito_darbu

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    traductrice > lno 26.01.2015. 19.52

    nacistu un komunistu simbolika tur patiešām bija – turklāt nedalāmā sakausējumā – putins(komunistu simbols) ar hitlera ūsiņām (fašistu simbols). Kā lai tagad izspriež, kas konkrēti policistam uzdzina stresu – putina portrets vai hitlera ūsas?

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu