Ukrainas parlaments Krieviju atzīst par agresorvalsti (papild.) • IR.lv

Ukrainas parlaments Krieviju atzīst par agresorvalsti (papild.)

50
Kapsēta Mariupolē, kur zemes klēpī guldīti teroristu apšaudē bojāgājušie. Foto: AFP/LETA

ANO: Mariupoles apšaude var tikt atzīta par kara noziegumu

Ukrainas parlaments otrdien pieņēmis likumu, kas atzīst Krieviju par agresorvalsti, bet pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas tautas republikas – par teroristiskām organizācijām, vēsta UNIAN.

Par šo likumprojektu balsoja 271 tautas deputāts. To izstrādāja un parlamentā iesniedza deputāte no partija “Batkivšķina” Jūlija Timošenko, partijas “Samopomoč” pārstāvis Oļegs Berezjuks, Radikālās partijas pārstāvis Oļegs Ļaško un citi.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) līderi uzdevuši dalībvalstu ārlietu ministriem ceturtdien sanāksmē Briselē izvērtēt jaunu sankciju noteikšanu Krievijai.

Otrdien kopīgā paziņojumā 28 ES dalībvalstu valdību vadītāji pauda bažas par Krievijas atbalstu kaujiniekiem Ukrainas austrumos. “Ņemot vērā situācijas pasliktināšanos, mēs aicinām gaidāmo Ārlietu padomi izvērtēt situāciju un apsvērt atbilstošu rīcību, konkrēti, par turpmākiem ierobežojošiem pasākumiem,” teikts paziņojumā. Mērķis ir “ātra un vispārēja Minskas līgumu īstenošana”.

“Mēs paužam bažas par drošības un humānās situācijas pasliktināšanos Ukrainas austrumos. Mēs nosodām mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu Ukrainas pilsētas Mariupoles vienlaidus artilērijas apšaudes laikā 2015.gada 24.janvārī.” “Mēs esam fiksējuši pierādījumus tam, ka Krievijas atbalsts separātistiem turpinās un pieaug, un tas izceļ Krievijas atbildību,” teikts paziņojumā.

ES līderi izvērtēs situāciju nākamajā sanāksmē Briselē 12.februārī.

Pauere: Krievija plāno sagrābt Mariupoli

Sestdien notikusī Ukrainas Doņeckas apgabala Mariupoles pilsētas apšaude, kurā tika nogalināti vairāki desmiti mierīgo iedzīvotāju, var tikt atzīta par kara noziegumu, pirmdien ANO Drošības padomes īpašajā sēdē paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietnieks Džefrijs Feltmans.

Atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ekspertu atzinumam, kas veikuši apšaudē cietušo vietu apskati, uzbrukums noticis no teritorijas, kas atrodas prokremlisko kaujinieku kontrolē, sacīja Feltmans. Uzbrukuma rezultātā nogalināti vairāki desmiti cilvēku, arī sievietes un bērni, un ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku, ziņo LETA–RFE/RL.

“Mums ir jādod nepārprotams signāls – vainīgie ir jānodod tiesai un viņiem par to ir jāatbild,” sacīja Feltmans. “Mēs mudinām Krievijas vadību izmantot savu ietekmi un aicināt nemierniekus nekavējoties pārtraukt naidīgās darbības.”

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere apsūdzēja Maskavu, ka tā “starptautisko sabiedrību uzskata par muļķiem”, atbildību par vardarbību uzkraujot Ukrainas pusei.

ASV pārstāve ANO Pauere uzskata, ka Krievija plāno sagrābt Mariupoli, jo tas dotu Krievijai iespēju izveidot sauszemes ceļu uz okupēto Krimu.

Viņa ANO norādīja, ka Krievijai Ukrainas pilsētas Mariupole un Debaļcevo var kļūt par stratēģiskiem punktiem mēģinājumā izmainīt Minskā panākto vienošanos par robežlīnijām, raksta UNIAN.

„Kāpēc šīs pilsētas ir tik svarīgas Krievijai un separātistiem? Mariupole – tā ir osta, piegāžu iespēja, kā arī iespēja pa sauszemi nokļūt okupētajā Krimā, bet Debaļcevo – tas ir dzelzceļa mezgls, tāpēc nav nejauši, ka šīs stratēģiskās pilsētas ir kļuvušas par Krievijas mērķi,” teica Pauere.

Viņa vērsa uzmanību arī uz Doņeckas teroristu līdera Aleksandra Zaharčenko teikto, atsakoties no visām miera sarunām un paziņojot par uzbrukumu vairākos virzienos vienlaikus, lai iekarotu jaunas teritorijas Ukrainā. „Kad viņš saka, ka nav ieinteresēts sarunās, viņš runā ne tikai par separātistu nodomiem, bet arī par Krievijas nolūkiem,” teica Pauere.

Viņa ir pārliecināta, ka Mariupoles apšaude bija ieplānota Maskavā. „Šis uzbrukums tika izplānots Krievijā, Maskavā, izmantojot Krievijas tankus, raķetes, saņemot Krievijas armijas palīdzību,” teica ASV vēstniece, atgādinot, ka Krievija kopš pērnā gada decembra uz Austrumukrainu nosūtījusi simtiem militārās tehnikas vienību.

Jaunākās ziņas liecina, ka ceļā uz Austrumukrainu no Krievijas devies jau 12.tā sauktās „humānās palīdzības” konvojs – smago auto kolonna, kas it kā ved palīdzību Austrumukrainas iedzīvotājiem. Ukrainas spēki ir pārliecināti, ka šī krava separātistiem un Austrumukrainā karojošajiem piegādā ieročus, bet izved kritušos Krievijas karavīrus.

Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru, pirmdien ANO Drošības padomes sēdē paziņoja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs.

Ukraina vienmēr ir izklāstījusi faktus un minējusi skaitļus, kurus ir apstiprinājuši ne tikai kompetentas nacionālās iestādes, bet arī daudzi neatkarīgie novērotāji un starptautisko organizāciju misijas Ukrainas austrumos, sacīja diplomāts.

“Pēdējo reizi šajā zālē mēs runājām par 9000 Krievijas karavīru, bet tagad runa ir par 12 000, kā arī 235 tankiem, 720 bruņutransportieriem, 263 artilērijas sistēmām. Būtu daudz vieglāk saņemt kaut kādus paskaidrojumus no Krievijas puses. Ko viņi dara Ukrainas suverēnajā teritorijā? Mums visiem būtu daudz vieglāk atrisināt šo problēmu, ja viņi nekavējoties to visu izvestu,” uzsvēra Sergejevs.

Vienlaikus viņš pievērsa uzmanību tam, ka Krievijas sūtnis ANO Vitālijs Čurkins par šiem jautājumiem neko nav izteicies, tā vietā pastāvīgi kā mantru atkārtojot par “apvērsumu”, “Banderu”, “fašistiem”, “antisemītismu”, “krievvalodīgo tiesību apspiešanu”, “Donbasa iedzīvotāju tiesību apspiešanu”, tomēr ne reizes nav izteikta līdzjūtība upuriem, kurus Krievijas algotņi nogalinājuši Mariupolē un Volnovahā.

Mariupoles apšaudē ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām “Grad”, ko sestdien veica Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas, tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 100 – ievainoti.

Teroristu šāviņi sestdien Mariupolē trāpīja 53 daudzstāvu namiem, 14 privātmājām, četrām skolām un trim bērnudārziem.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (50)

J.Biotops 27.01.2015. 09.30

Ak Mariupolē saskatīts noziegums? Vareni. It kā Krievijas iepriekšējās zvērības tādas nebūtu. Bet nebūs, kamēr pastāvēs tik arhaisks veidojums kā DP ar tās pastāvīgajiem čļeniem.

+13
0
Atbildēt

0

traductrice 27.01.2015. 09.43

Komiski. Krievijai būs jālemj, vai savas darbības uzskatīt vai neuzskatīt par noziegumu. ANO lēmumu pieņemšanas kārtība ir jāmaina pašā saknē. Nu nav tas normāli, ka veto valsts var uzlikt veto pati saviem (ne)darbiem.

+13
0
Atbildēt

0

ierados 27.01.2015. 08.58

Čurkiniem ir veto. Iepūtiet mums!!!

+12
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu