Laikraksts: NATO runās par Krievijas kodoldraudiem (papild.) • IR.lv

Laikraksts: NATO runās par Krievijas kodoldraudiem (papild.)

45
Ukraiņi protestē un aicina ASV un ES nebrīnīties par Krievijas agresiju Ukrainā, bet rīkoties. Foto: AFP/LETA

Mariupolē nogalināto civiliedzīvotāju skaits sasniedzis 30, bet ievainoto skaits pārsniedzis 90 cilvēkus

NATO dalībvalstu aizsardzības ministri sanāksmē februārī spriedīs par potenciālajiem Krievijas kodoldraudiem, svētdien vēsta laikraksts “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”. Alianses kodolplānošanas grupas sanāksmē piedalīsies visu NATO valstu aizsardzības ministri, atskaitot Franciju, vēsta LETA/DW.

Sanāksmes galvenā tēma būs Krievijas stratēģisko bumbvedēju arvien biežākie lidojumi līdzās Ziemeļeiropas un Austrumeiropas valstu gaisa telpai, vēsta izdevums.

Ņemot vērā šo valstu bažas, NATO galvenajā mītnē Briselē pēdējo nedēļu gaitā sagatavots draudu analīzes ziņojums.

Sanāksmē būs jānoskaidro, kādas sekas šiem draudiem ir attiecībā uz alianses kodolstratēģiju. Ar Franciju, kas neietilpst kodolplānošanas grupā, vēlāk notiks atsevišķas konsultācijas.

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas gaitā 2014.gadā, lai identificētu Krievijas bumbvedējus, alianses iznīcinātāji veikuši vairāk nekā 150 lidojums, un tas ir četras reizes vairāk nekā 2013.gadā, atbildot uz laikraksta jautājumu, paskaidroja NATO.

ES Ārlietu padomes sēde par situāciju Ukrainā notiks ceturtdien

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes ārkārtas sēde par situāciju Ukrainā saistībā ar Mariupoles apšaudi notiks ceturtdien, 29.janvārī, aģentūrai LETA apliecināja Ārlietu ministrijas preses sekretārs, vēstnieks Kārlis Eihenbaums.

Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas Ukrainas austrumos sestdien Mariupoles dzīvojamos rajonus apšaudīja ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām “Grad”. Saskaņā ar jaunākajām ziņām nogalināto civiliedzīvotāju skaits sasniedzis 30, bet ievainoto skaits pārsniedzis 90 cilvēkus.

Latvijas Ārlietu ministrija, kategoriski nosodot jauno vardarbības vilni Ukrainas austrumos, sestdien vakarā izteica aicinājumu iespējami drīz sasaukt ārkārtas ES Ārlietu padomi.

“Kļūst arvien vairāk acīmredzams, ka promaskaviskie teroristiskie grupējumi ar uzbrukumiem Mariopolē un citur Ukrainas austrumos, necilvēciski un ciniski vēršoties pret civiliedzīvotājiem, pilnībā apliecina arī to, ka Krievija nav ieinteresēta konflikta mierīgā noregulējumā,” teikts Ārlietu ministrijas sestdien vakarā izplatītājā paziņojumā. Ministrijas pārstāvji norāda, ka Krievijas izteiktās “miera iniciatīvas” un iesaistīšanās daudzpusējās sarunās, iespējams ir tikai bijusi maska un darbības imitācija.

ES jau sestdien brīdināja, ka karadarbības eskalācija Ukrainas austrumos ietekmēs ES attiecības ar Krieviju.

Eskalācija “neizbēgami novedīs pie tālākas nopietnas attiecību pasliktināšanās starp ES un Krieviju,” teikts ES augstākās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni izplatītajā paziņojumā.

Prokrieviskie teroristi apšauda Mariupoli ar reaktīvajiem mīnmetējiem “Grad” 

Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas Ukrainas austrumos sestdien apšaudījuši ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām “Grad” Mariupoles dzīvojamos rajonus, nogalinot vismaz desmit civiliedzīvotājus, ziņo vietējā milicija.

Pilsētas administrācija vēsta, ka šāviņi trāpījuši tirgus laukumā Mariupoles dienvidaustrumos, vēsta LETA/UNIAN. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka esot sagrauts veikals “Bērnu pasaule”.

Ukrainas armijas bataljons “Azova”, kas ieņem pozīcijas pilsētas pievārtē, ziņo, ka ir arī daudz ievainoto.

Mariupoles virzienā devušies no 800 līdz 1000 prokrievisko kaujinieku un Krievijas algotņu, vēsta „Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz „Informatīvās pretošanās” grupas pārstāvja Dmitrija Timčuka ziņām.

„Krievijas teroristu vadītāji pēc savu formējumu, kas darbojas piejūras virzienā, pārgrupēšanas atkal mēģināja sākt aktīvu uzbrukumu uz ziemeļiem un ziemeļaustrumiem pie Mariupoles, koncentrējot savus galvenos spēkus starp Čermaliku – Pavlopoli – Sartanu,” vēsta Timčuks.

Šajā rajonā darbojas Krievijas separātistu taktiskā grupa, kas savas darbības koordinē caur vienu vadības punktu tieši Mariuopoles virzienā. „Vadības punkts atrodas uz ziemeļiem no Novoazovskas. Pretinieks pirmajās rindās Palopoles rajonā savilcis 30 bruņutehnikas vienības (ieskaitot 8 tankus) un līdz 15 vienībām (ieskaitot 6 tankus) Mariupoles rajonā,” ziņo Timčuks.

Kā zināms, kaujinieki apšauda Mariupoles apkārtni, bojā gājuši 10 civiliedzīvotāji, viens karavīrs un ievainoti ap 30 cilvēku.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (45)

Raicha 24.01.2015. 15.35

Nez, vai kādam ir šaubas par to, ar kuras puses raķetēm tika apšaudīta Mariupole?

Ja nav, tad kādēļ joprojām Krievija nav atslēgta no SWIFT sistēmas, atsaukti vēstnieki uz konsultācijām un sāktas pārrunas par pagaidām ierobežota tirdzniecības embargo ieviešanu?

+18
0
Atbildēt

9

    edge_indran > Raicha 24.01.2015. 23.57

    ——–lno:”(..)Ukrainā vajadzēja ievest NATO karaspēku, situācija manuprāt jau būtu nomierināta.”

    ===============================================================================

    Nepietiek ar Irakas un Afganistānas “nomierināšanu” – ar iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās un Islama valsts “pēkšņo” parādīšanos? Divās frontēs tikai pustrakais Ādolfs vēlējās karot, taču viņa pasākums beidzās letāli.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > Raicha 25.01.2015. 23.36

    lno – bīstamāk vai efektīvāk ? :) :) :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > Raicha 25.01.2015. 09.36

    lno – lasot krievu presi jābūt uzmanīgam ar tekstu , pats saproti … iesaku pāriet uz orģinālvalodu un iespējams būs pilnīgi cita doma :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > Raicha 25.01.2015. 11.44

    klusais. Vai tad es neuzsvēru, ka pārpīlēts? Iebildu Raicham par SWIFT, kas manuprāt ir bīstamāk kā ievest Ukrainā ASV /NATO/ karaspēku.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Raicha 25.01.2015. 11.09

    lno – par globalizāciju piekrītu , bet par rakstā pausto … domāju , ka tur pārspīlēts kataklizmas apjoms un gan jau ne bez rediģēšanas būs pagājis pasākums. Viens raksta , ka būs mēsli , ja krievi atteiksies maksāt parādus , citi frontes otrā pusē atkal biedē ar SWIFT atslēgšanu un tā pēc vajadzības kam piedziedāt un ko piebiedēt :) Un vēl par Ķīnas , Indijas un Krievijas bloķēšanos – tas ir pilnīgs bleķis …

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > Raicha 24.01.2015. 23.37

    TIkai ņem vērā, ka tur viņš nav tāds vienīgais. Krievijā ar impērijas kompleksu sirgstošo ar vati galvā un PSRS sirdī ir vismaz 50% iedzīvotāju un spēka struktūru vadībā tādu būs virs 80% (čekā (FSB) tuvu pie 100%). Un šī nu ir tā reize, kad pārējās pasaules saglabāšanas nolūkā Krievijā būtu jāveic masveida eitanāzija ar vati vidējā un smagā formā sirgstošajiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > Raicha 25.01.2015. 00.35

    Krievijai arī vārdiņš “letāli” gandrīz jau kļuvis par ikdienu. Ekonomika iet uz grunti un nevar manīt atveseļošanās pazīmes. Un galvenais, ka paši vainīgi, tikai neatzīst to un klusē kā partizāni. Cik tipiski, vai ne?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Raicha 25.01.2015. 10.35

    klusais. Paldies par padomu:) Cilvēki savas domas maina visās valodās. Tas attiecas gan uz šo intervijas sniedzēju, Sorosu, ekskancleru Šmitu, Merkeli u.c.. Intervijas galvenā doma ir pareiza – globalizācijas rezultātā visa pasaule ir saistīta un pārrāvums vājākajā punktā var izsaukt lavīnu. Lai tas nenotiktu, jābūt lielai politiskai gribai.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Raicha 24.01.2015. 22.41

    Raicha. Viss nav tik vienkārši, Putins nav mazāk traks kā islama valsts fanātiķi. Putins nav fanātiķis, bet aizskārts viņa slimīgais ego. Putinam ir savi trumpji, galvenais – tauta, kura gatava salt un badoties “svētā” mērķa vārdā. Ukrainā vajadzēja ievest NATO karaspēku, situācija manuprāt jau būtu nomierināta. Šobrīd varētu vismaz Ukrainu apbruņot. Sankcijas sit pa visiem…Manā skatījumā stipri pārspīlēti, bet vērts izlasīt, kādi viedokļi pārstāvēti pat ASV: http://infox.sg/business/news/rossiya-mozhet-vypustit-protiv-zapada-chernogo-lebedya/?utm_source=newsru.com&utm_medium=partner&utm_campaign=right_3T&id=newsru.com

    +6
    0
    Atbildēt

    0

west 24.01.2015. 14.32

Mariupole ir kārtējais solis, lai izveidotu koridiru uz Krmu. Labi, ieņems un izveidos, ja stipri paveiksies. Kas tālāk ? Ko darīs ar Lugandoniju un cik miljardus izmaksās visa šī afēra kopumā ?

Putins vispār sajēdz, kādos mēslos un cik dziļi ir iestidzis sava nožēlojamā rumpja reitingošanā ? Vai nav parāk dārga un nāvējoša maksa visai Krievijai ?

Vispār jau štrunts par to sovoku rezervātu, bet tie taču var uzspridzināt paši sevi un citus lai ieriebtu visiem. Kā apstādināt psihopātus ?

+14
0
Atbildēt

0

dzeris49 24.01.2015. 22.40

Rietumiem sen būtu jādod Ukrainai modernos aizsardzības ieročus un tehniku, nekas cits Putinu neapturēs, un Obamas nevēlēšanos piešķirt Ukrainai ieročus, lai viņu nekaitinātu, viņš nenovērtēs un tas viņu neapturēs.

Pareizi ukraiņi saka – viņi cīnās pret barbariem un teroristiem vienatnē.

+14
0
Atbildēt

4

    edge_indran > dzeris49 24.01.2015. 23.53

    ——–

    Latvija kā galvenajiem Eiropā ir nekavējoties jāpieņem lēmums par bezvīzu režīma ieviešanu un pabalsta 5 000 000 000 000 apmērā piešķiršanu Ukrainai.

    Vai te kāds vēl atceras Eiropas attieksmi pret Golodomoro 1930.- gados?

    Holodomor denial by prominent visitors to the USSR

    http://en.wikipedia.org/wiki/Denial_of_the_Holodomor

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 25.01.2015. 23.52

    Vai te kāds vēl atceras Eiropas attieksmi pret Golodomoro 1930.- gados?

    ===============

    http://dspace.lu.lv/dspace/bitstream/handle/7/4851/34553-Edvins_Snore_2013.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > dzeris49 26.01.2015. 07.45

    Ukrainas armija pašlaik risina vairākus uzdevumus, vismaz trīs: pirmkārt, atvaira seperātistu ofensīvu, otrkārt, attīra un reformē armiju pēc Janukoviča, treškārt, daudzmaz apgūst modernā kara mākslu un apiešanos ar attiecīgo bruņojumu. Vieni paši modernie ieroči dundukh baram vien neko neatrisinās. Ja iesaldētā konflikta laikā Kijeva spēs progresēt un ja kremļa režīms turpinās smirdēt, iznākums ir prognozējams.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > dzeris49 25.01.2015. 00.34

    Krievija noliedz arī Baltijas okupāciju, neskatoties uz to, ka tā ir pierādīta arī juridiski. Ko tādiem barbariem vispār var ieskaidrot?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu