Obama uzrunā par stāvokli valstī pasludina finanšu krīzes beigas • IR.lv

Obama uzrunā par stāvokli valstī pasludina finanšu krīzes beigas

29
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Krievijas ekonomiskā un politiskā izolācija starptautiskajā arēnā kā atbilde uz Krimas aneksiju ir ASV ārpolitikas panākums

ASV prezidents Baraks Obama otrdien Kongresā ikgadējā uzrunā par stāvokli valstī pasludināja finanšu krīzes beigas un solīja īstenot ekonomisko politiku, no kuras ieguvēji būtu visi amerikāņi, ziņo LETA/AFP.

“Daudziem tie ir bijuši un ir grūti laiki, bet šovakar mēs pāršķiram lappusi. Krīzes ēna ir garām, un savienības stāvoklis ir spēcīgs,” sacīja Obama.

“Vidusšķiras ekonomika darbojas. Iespēju paplašināšana darbojas. Un šī politika turpinās darboties, kamēr vien politika nestāsies ceļā,” viņš norādīja.

Prezidents arī uzsvēra, ka Kongresam ir jāpieņem likums, ar kuru sievietēm par vienādu darbu tiktu nodrošināts tāds pats atalgojums kā vīriešiem. “Ir 2015.gads. Ir laiks,” viņš sacīja.

Krievijas ekonomiskā un politiskā izolācija starptautiskajā arēnā kā atbilde uz Krimas aneksiju ir ASV ārpolitikas panākums, savā uzrunā Kongresam teica Obama.

„Pērn mēs kopā ar sabiedrotajiem esam paveikuši lielu darbu, ieviešot sankcijas pret Krieviju. Toreiz daži teica, ka Putina kunga agresija – tā ir meistarīga stratēģiskās domāšanas un spēka demonstrācija. Nu, lūk – šodien Amerika ir stipra un vienota ar saviem sabiedrotajiem, bet Krievija ir izolēta, no tās ekonomikas ir palikuši pāri tikai krikumi,” teica ASV prezidents.

Pēc viņa domām, šajā gadījumā ASV ir aizstāvējusi palīdzības principu mazām valstīm pret lielo valstu iebiedēšanas politiku. „Mēs pretstāvam Krievijas agresijai, atbalstām Ukrainas demokrātiju un uzmundrinām mūsu sabiedrotos NATO,” teica Obama.

Obama arī paziņojis, ka grasās lūgt Kongresa piekrišanu, lai plašāk izmantotu valsts militāros resursus cīņā ar teroristu grupējumu „Islāma valsts”.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka Amerika vairs negrasās iesaistīties tāda apmēra konfliktos, kādi notika Afganistānā un Irākā. Tas, pēc Obamas teiktā, tagad esot pagātne.

Obama arī lūgs kongresmeņiem šogad atcelt pusgadsimtu ilgo tirdzniecības embargo pret Kubu. Šajā ziņā viņš var rēķināties ar Kongresa, kurā vairākums ir republikāņiem, atbalstu.

Savukārt cita viņa iniciatīva – padarīt valsts nodokļu sistēmu progresīvāku un likt vairāk maksāt bagātajiem -, pēc novērotāju domām, diezin vai saņems republikāņu vairākuma piekrišanu.

 

Komentāri (29)

Gantrijs Tors 21.01.2015. 10.43

Kad 2008. gadā Obamu ievēlēja, viņš solīja, ka viens no pirmajiem uzdevumiem būs novērst finanšu krīzes atkārtošanos nosakot ierobežojumus bankām. Kad viņu ievēlēja, nekas no tā nenotika. Laikam pārāk daudzi naudas maisi iebilda.

Tagad varbūt ASV ekonomikas rādītāji tiešām ir labāki nekā pirms krīzes sākuma, bet tas nenozīmē, ka tā nevar atkārtoties. Šis process ir ciklisks un tas var atkārtoties pēc 10, 20, varbūt 30 gadiem.

0
0
Atbildēt

2

Kurmītis 21.01.2015. 09.00

„Krievija ir izolēta, no tās ekonomikas ir palikuši pāri tikai krikumi,” … šīs nedēļas labākā anekdote! … : ))))))))))

Kas attiecas uz pasludinātajām „finanšu krīzes beigām” – mērkaķītis samelojās kārtējo reizi. Patiesībā vajadzēja pasludināt nevis „krīzes beigas”, bet gan painformēt Kongresu, ka naudas drukājamā mašīnīte ir sākusi stādāt trijās maiņās un jeņķu valsts parāds tuvākajā laikā pieaugs vēl par pārsimt miljardiem … Tas arī viss jeņķu ekonomikas „atžirgšanas noslēpums” … kārtējā ielīšana citu kabatā … : )))

Vissmieklīgākais, ka, lieloties par „Krievijas sagraušanu”, tepat blakus teikumā tas pats lielībnieks runā par Kubas blokādes pārtraukšanu, kuras 50 gadu ilgā vēsture ir vairāk nekā pierādījusi šīs politikas neefektivitāti un tuvredzību. Krievija nav Kuba. Nedz resursu, nedz teritorijas, iedzīvotāju vai ekonomiskā un militārā potenciāla ziņā … bet tas jau neliedz mēkaķītim ar piepūstiem vaigiem stāstīt savas kārtējās pasakas … : )))

0
-3
Atbildēt

1

    Axis > Kurmītis 21.01.2015. 10.24

    Naudas drukājamā mašīnīte? Tikai nezin kāpēc Baltkrievija vienojās ar Krieviju par eksporta preču cenu fiksēšanu ASV dolāros.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu