ZZS iebildumu dēļ koalīcija nerosinās atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu • IR.lv

ZZS iebildumu dēļ koalīcija nerosinās atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu

32
ZZS, iebilstot pret atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanas procedūru, uz šo amatu atbalsta pašreizējo Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Koalīcija vēlētos vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalsta valdības partneru nostāju, ka Valsts prezidents būtu jāievēl atklātā balsojumā, līdz ar to šādus Satversmes grozījumus koalīcija nerosinās, vēsta LETA. Vienlaikus valdošās koalīcijas partiju pārstāvji vēlētos, lai valdības partneri spētu vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam.

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) rosināja valdības partnerus virzīt likumprojektu, kas paredzētu atklātu balsojumu par prezidenta ievēlēšanu. Gan VL-TB/LNNK, gan “Vienotība” jau iepriekš paudusi atbalstu šādām izmaiņām, tomēr ZZS iebilst pret šādiem grozījumiem, pēc koalīcijas padomes sēdes skaidroja Nacionālās apvienības politiķis Imants Parādnieks.

Līdz ar to koalīcijas partneri nevar virzīt un atbalstīt šādu iniciatīvu, jo tas būtu koalīcijas līguma pārkāpums. Koalīcijas līgumā noteikts – tikai un vienīgi pēc partneru vienprātības principa koalīcijas padomē var izlemt jautājumus par grozījumiem Satversmē.

ZZS valdes loceklis Edgars Tavars uzsvēra, ka ZZS nekad nav slēpusi pozīciju šajā jautājumā, jo atklātā balsošana deputātiem varot uzlikt zināmu pienākumu balsot tā, kā to partijas vadība vēlas. ZZS “nekad nav kaunējusies” par šādu pozīciju un nemaina to arī pašlaik, piebilda Tavars.

Pašlaik Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Saeima pagājušajā nedēļā nenodeva izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātu iesniegtus likumprojektus, ar kuriem piedāvāta atklāta Valsts prezidenta ievēlēšana.

Pēc koalīcijas padomes sēdes pirmdien Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) teica, ka valdošās koalīcijas partiju pārstāvji vēlētos, lai valdības partneri spētu vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam, tomēr “Vienotība” vēl nav diksutējusi par kandidātiem uz šo amatu.

Valdības vadītāja uzskata, ka diskusijām par kandidātiem būtu jāsākas savlaicīgi, bet ne pusgadu pirms prezidenta vēlēšanām. Viņa sacīja: “Mēs izdegsim, ja pusgadu diskutēsim par kandidātiem.”

Arī Parādnieks uzskata, ka “būtu tikai pašsaprotami”, ja koalīcija vienotos par vienu kandidātu, nevis prezidentu ievēlētu ar opozīcijas un kādas no koalīcijas partijām balsīm.

Nacionālā apvienība plāno sākt diskusiju par īpašībām, kādām jāpiemīt kandidātiem, nepersonificējot šo diskusiju. Tāpat izvērtēts arī pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa darbs. Pēc Parādnieka domām, diskusija ir jāsāk un visai drīz būtu jānonāk pie iespējamiem kandidātiem.

ZZS pārstāvis Edgars Tavars atgādināja, ka ZZS plāno atbalstīt Bērziņa kandidatūru, ja viņš kandidēs uz šo amatu. Arī Tavars uzskata, ka koalīcijai koleģiāli būtu jāmēģina vienoties par vienotu kandidātu.

Vairākums parlamentā pārstāvēto partiju vēl nepauž skaidru nostāju par pašreizējā Valsts prezidenta Bērziņa pārvēlēšanu augstajā amatā. Vienlaikus vairāki politiskie spēki neizslēdz iespēju piedāvāt arī savus kandidātus šim amatam.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks aptuveni pēc pusgada. Iepriekš Bērziņš izteicies, ka lēmumu par kandidēšanu uz šo amatu varētu pieņemt ne ātrāk par aprīli.

 

Komentāri (32)

Bet 19.01.2015. 21.14

nekāds brīnums par ZZS un Lemberga plāniem. gan jau ZZS kopā ar SC , Sudrabu un Bondaru,atkal pēc kremļa stabules ievēlēs mums kremlim tīkamo prezidentu.

+11
-3
Atbildēt

2

    andrejs > Bet 20.01.2015. 00.41

    Jārīko referendums, ko?

    ————————————–

    nevar. Vienotība aizliegusi.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Normunds > Bet 19.01.2015. 22.52

    Jārīko referendums, ko?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

nomale 19.01.2015. 22.09

Viss būs pa vecam. Līdz balsojumam vienosies, bet balsojumā … ups … sarunātais kandidāts izgāzīsies un ej atrodi vainīgo:( Pēc tam ievēlēs vienu fikso, bet patiesībā jau sen ZZS+SC+co sarunāto. Tikai tāpēc jau arī vajag to slēpto balsojumu, lai pēc tam var plecus raustīt.

+7
-1
Atbildēt

0

dzeris49 19.01.2015. 23.27

Mūsu “nacionalisti” nospēlēja kārtējo teātri muļķīšiem un savam elektorātam, iesniedza likumprojektu, labi zinādami, ka ZZS to neatbalstīs, un tas neies cauri.

Tad, kad bija iespēja nobalsot, NA par to nebalsoja, un tagad nu kārtējā populistiskā ākstīšanās.

Kārtējais apliecinājums totālai politiskai korupcijai un tam, kurš mums nosaka visas Saeimas un valdības darbu, loģiski, tas ir Lembergs, visi pārējie labprāt danco pēc viņa stabules, jo tiem tā izdevīgi.

Esam atgriezušies 10 gadus vecā pagātnē.

Ja gribēja, varēja mēģināt iztikt arī bez Lemberga, ņemot koalīcijā Reģ. partiju, un mēģināt sašķelt vai, kaut vai, uz kādiem noteikumiem sadarboties ar Sudrabas partiju, bet, mūsu “elite” jau visu Latviju sadalījusi, tas V, tas Lembergam, tas NA, un labāk sadarbosies kaut ar pašu nelabo, nekā mēģinās kaut ko šai stagnējošā , bet, visiem ērtajā sistēmā mainīt, un pielaidīs klāt kādu citu, cik V bija nelaimīga, kad tai bija jāstrādā nevis ar Lembergu, bet, ar RP, nu bet tagad viss “nokārtojies”, un visi laimīgi.

+9
-3
Atbildēt

7

    v_rostins > dzeris49 20.01.2015. 01.37

    dzeris49

    Par to zoofīlijas mīlētāju

    ________________

    zoofīlijas mīlētājs!!!

    Redzams tev ne vien pederastijas izraisītas apziņas izmaiņas, bet arī sifiļis būs krietni piestrādājis. Labi vismaz, ka nevienam jaunietim tu vairs nevari pāri nodarīt.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 20.01.2015. 00.51

    Laikam tomēr pelnīti tevi viens otrs portālā sauc par durkas sanitāru:):):)

    ——————————-

    latentajam nacikam un zoofīlam pat uzvārdi jūk. Un sapņos arī Druviete pa kluso uz NA pārgājusi…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > dzeris49 20.01.2015. 01.08

    dzeris49 “Par to zoofīlijas mīlētāju Iesalnieku sen viss skaidrs… no eiropeiskas mentalitātes tur nav ne smakas…”

    ~~~~~~~~~~~

    Dzeri,

    kāds Iesalniekam sakars ar zoofīliju, kā Tu to domā, – viņam ir suns vai kaķis?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 20.01.2015. 00.44

    dzeris49 Par to zoofīlijas mīlētāju Iesalnieku sen viss skaidrs…

    ____________

    Laikam tomēr pelnīti tevi viens otrs portālā sauc par durkas sanitāru:):):)

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.01.2015. 09.46

    Jā, sajaucu uzvārdus, nevis Iesalnieks, bet, Parādnieks, ko viņš pats arī atzinahttp://www.ventasbalss.lv/forum/view/11608, bet, ko tas maina, abi taču NA spilgtākās sejas.

    Nu, viņam piedodams, acīmredzot, viņš, tādā veidā, mēģinās apkarot abortus, ar aizvietojošo terapiju.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.01.2015. 00.14

    Par to zoofīlijas mīlētāju Iesalnieku sen viss skaidrs, tāpat, kā par NA kopumā, arī par SC un NA sadarbību, jo mentalitāte jau vienāda abiem, un no eiropeiskas mentalitātes tur nav ne smakas.

    Vai tur šos, izņemot MNA, Lūsi, un Lembergu, vēl kāds koriģē – pilnīgi iespējams, Krievija koriģē un ietekmē arī daudz “gudrākas” partijas ES, un daudz mazāk korumpētas, šos jau var nopirkt pavisam l’ēti, ne jau par velti nevienam no NA nevar dod pielaidi valsts noslēpumam.

    Izbrīnu izraisa tas samērā lielais skaits, kas par viņiem balso, jābūt taču pilnīgi neadekvātam, lai neredzētu, ka šiem te “zēniem” absolūti nevar ticēt, visa tā viņu retorika un darbošanās ir teātris un populisms, un tā muļķība spraucas pa visiem galiem.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 19.01.2015. 23.56

    – “Раскол общества, который происходит в Латвии с неутомимой подачи работы нацблока и ежедневных заявлений членов этой партии в соцсетях, полностью является прямым интересом России и может быть использован во вред стране. Об этом, в своем интервью на радио Baltkom рассказал известный политолог Карлис Даукштс.

    Политолог обратил внимание на бурную интернет-деятельность некоторых представителей Национального объединения.

    В частности, Янис Иесалниекс, редкий вечер без спорных заявлений которого обходится в социальных сетях. Политик публично печет печенья в виде свастики, ликует после новостей об уходе приносящих прибыль фестивалей, утверждая при этом, что нацблок должен стать политическим путеводителем для остальных европейских стран.

    “Уверен, что Национальным объединением “Все для Латвии”-“Тевземей ун Бривибай”/ДННЛ управляет кто-то со стороны. Сложно объяснить иначе, ведь именно они в Латвии делают все, чтобы обострить взаимоотношения и накалить обстановку. Разумеется, это играет на руку руководству Кремля. А Нацблок стремится к тому, чтобы в Латвии была нестабильная ситуация”, – поделился мыслями политолог.

    По мнению Даукштса, слишком часто отдельные высказывания членов нацблока напоминают “волосатую руку”, которая из–за спины корригирует латвийское общество.”

    FOCUS.LV

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu