Igaunijas un Krievijas tikšanās Kohvera nolaupīšanas lietā beigusies bez panākumiem • IR.lv

Igaunijas un Krievijas tikšanās Kohvera nolaupīšanas lietā beigusies bez panākumiem

20
Attēlā redzams tagad nolaupītais Igaunijas Drošības policijas darbinieks Estons Kohvers (pa labi) pirms četriem gadiem tikšanās brīdī ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu. Foto: AFP/LETA

Nākamā tikšanās paredzēta trešdien

Pirmdien bez panākumiem beigusies Igaunijas un Krievijas robežsargu tikšanās, kurā bija paredzēts parakstīt protokolu par Igaunijas valsts robežas pārkāpumu saistībā ar Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera nolaupīšanu, ziņo LETA/ERR.

Jau incidenta dienā – 5.septembrī – abu pušu atbildīgo amatpersonu palīgi bija parakstījuši protokolu, kurā atzīts, ka notikuma vietā atklātas pēdas, kas no Krievijas ved uz Igauniju un atpakaļ, liecinot, ka Kohvers aizturēts robežas Igaunijas pusē. Tomēr pirmdien četras stundas ilgās tikšanās laikā pusēm nav izdevies panākt vienprātību attiecībā uz dokumenta detaļām. Kā lēš speciālisti, acīmredzot protokola rakstīšanas brīdī Krievijas robežsargi nav bijuši informēti par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) operāciju, kurā tika nolaupīts Kohvers. Nākamā tikšanās paredzēta trešdien.

Saskaņā ar Igaunijas puses versiju piektdien Igaunijas teritorijā pie Krievijas robežas bruņoti cilvēki nolaupījuši Drošības policijas darbinieku Kohveru, kurš tobrīd pildījis dienesta pienākumus, vācot informāciju “par pārrobežu korupciju plašākā nozīmē”. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta.

Savukārt Krievijas FDD paziņojis, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu un viņam esot atņemta pistole “Taurus” ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro apmērā, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī “materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs”.

Kā vēstīja Krievijas mediji, Igaunijas Drošības policijas darbinieks nogādāts Maskavā, kur tiesa viņam kā drošības līdzekli jau sestdien noteikusi apcietinājumu.

Par Kohvera aizturēšanu Maskava Igauniju oficiāli informēja tikai pirmdien, lai gan saskaņā ar pašas Krievijas likumdošanu ārvalstnieka aizturēšanas gadījumā tas jāizdara 12 stundu laikā.

Igaunijas Drošības policijas ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu pirmdien pastāstīja, ka incidenta brīdī tuvumā atradušies Kohvera atbalsta spēki, kas fiksējuši notikušo, bet iejaukties bijis jau par vēlu.

Atvaļinātais Igaunijas ģenerālis Ants Lāneotss, kurš vairāk nekā 20 gadus dienējis padomju armijā, uzskata, ka Kohvera nolaupīšana ir plānota Krievijas FDD operācija.

Intervijā raidorganizācijai ERR viņš norāda, ka FDD aģenti, visticamāk, pievilinājuši Kohveru ļoti tuvu robežai, šķērsojuši robežu un pārvilkuši viņu Krievijas teritorijā. Kā uzskata Lāneotss, kad Krievija būs noformulējusi savu stāstu par notikušo, tā stingri pieturēsies pie tā un Igaunijai būs grūti atgūt Kohveru.

Bijušais Igaunijas iekšlietu ministrs Kens Marti Vahers svētdien pieļāva iespēju, ka Igaunijas Drošības policija izmeklējusi noziedzīgu darbību, kas daļēji skārusi kaimiņvalsts drošības dienestus.

 

Komentāri (20)

dace_ampermane 08.09.2014. 21.45

Pa tam lāgam ločmelis ar Doveiku moca nabaga igauni Antonijas ielas pagrabā, un Kurmis gatavo rakstiņu IRam, ka krievi nav igauni nolaupījuši un ka visu to Gribauskaite sadomājusi.

+6
0
Atbildēt

1

Þanis Bezmers 09.09.2014. 07.12

Krievijas amatpersonu meli viņu bosa vadībā ir tik klaji un bezkaunīgi pat tad, ja fēesbešņiki būtu atlūzuši kādā tallinas bārā, pēc detaļu analīzes viņi nebūtu pārkāpuši igaunijas robežu. Cienījamās dāmas un godātie kungi, ņemiet to vērā ikdienas gaitās. Arrī tevi, pridurok ločmel, nekas labs no kremļa puses negaida lai arī kā tu laizi to kabineta palodzi no ārpuses. Pie putina locekļiem tu spēj nokļūt vienīgi virtuāli. Domājams, tas tev sagādā gana lielu baudu (par mazu naudu). Varbūt nākošreiz mūsu rīgas ārlietu ministrs paņems tevi līdz uz maskavu pieskatīt lidostā čemodānus. Uz vairāko neceri, jo pēdējā laikā jūsu grupējums ir nolaidies un apstulbojies.

+3
0
Atbildēt

0

dzintarz 10.09.2014. 16.13

Tāda nu reiz ir kremļa atriebīgā pedofila asimetriskā reakcija uz Obamas vizīti Igaunijā…

Ja Obama būtu atbraucis pie “gņiluškas”, tad varbūt arestētu kādu Latgales “robīti”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu