VKPAI glābs robežzīmi "Rīga" • IR.lv

VKPAI glābs robežzīmi “Rīga”

38
Šāda patlaban izskatās robežzīme "Rīga" - virs burta ī joprojām atrodas sirsniņa, tikai tagad valsts karoga krāsās. Foto no Twitter

Robežzīmei “Rīga” tiks piešķirts mākslas pieminekļa statuss

Robežzīme “Rīga” jau drīzumā varēs atgūt savu iepriekšējo veidolu, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

VKPAI Kultūras pieminekļu uzskaites komisijas sēdē ir pieņemts lēmums piešķirt kultūras pieminekļa statusu robežzīmei “Rīga”, kas nozīmē, ka šo objektu nebūs iespējams mainīt, ziņo LETA.

Dambis pastāstīja, ka gandrīz visi komisijas pārstāvji bijuši pārliecināti, ka robežzīmei jāpiešķir kultūras pieminekļa statuss. Diskusijas esot izraisījis vienīgi objekta aizsardzības zonas lielums, kas noteikts 50 metru lielumā ap objektu. Sēdē esot pausts skaidrs viedoklis, ka robežzīmei “Rīga” jāatgriežas sākotnējā stāvoklī. Sēdē runāts arī par to, ka Valda Celma radītā robežzīme “Rīga” ir nozīmīgs tā laika dizaina paraugs. “Tā spējusi pastāvēt cauri politiskajām pārmaiņām un ir viskvalitatīvākā robežzīme Latvijā,” norādīja Dambis. Viņš uzsvēra, ka statusa piešķiršana ir kultūras vērtības manifestācija.

“Robežzīmei “Rīga” tiks piešķirts mākslas pieminekļa statuss. Ja arhitektūras piemineklim ir iespējams veikt pārmaiņas, lai pielāgotu to izmantošanai mūsdienās, tad mākslas piemineklim pārmaiņas nav paredzētas,” skaidroja Dambis.

Par tālāko gaitu statusa piešķiršanā Dambis pastāstīja, ka tagad jādod iespēja izteikties zīmes īpašniekam – Rīgas domei -, tomēr tās viedoklis nav izšķirošs. “Maksimālais termiņš atbildes sniegšanai ir 30 dienas, bet, ja RD atbildētu normāli – divu nedēļu laikā -, sirsniņu uz robežzīmes jau drīzumā varētu nomainīt garumzīme. Gala lēmumu pēc pašvaldības atbildes pieņems kultūras ministre. Kultūras pieminekļa statuss robežzīmei stāsies spēkā pēc lēmuma izsludināšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Pēc tam arī varēs notikt objekta atgriešana sākotnējā stāvoklī,” skaidroja Dambis.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija (KM) vērsusies RD ar aicinājumu novērst Celma personisko tiesību uz darba neaizskaramību pārkāpumu, atjaunojot sākotnējā izskatā mākslinieka 1980.gadā izveidoto robežzīmi “Rīga”. KM atzīmējusi, ka autoram ir tiesības uz to, ka viņa radošās darbības rezultāts tiek padarīts un saglabāts pieejams sabiedrībai tieši tādā veidolā, kādā viņš to ir vēlējies un kas precīzi atspoguļo autora izjūtas, izpratni un uzskatus attiecīgā darba radīšanas procesā.

Pie RD priekšsēdētāja Nila Ušakova (RD) vērsušās arī vairākas sabiedrībā zināmas personas, publiskā vēstulē paužot protestu pret Rīgas vizuālās zīmes “izkropļošanu un banalizēšanu”, kā arī pret autortiesību pārkāpumu un latviešu valodas pareizrakstības ignorēšanu.

Valsts valodas centra (VVC) pārstāvji uzskata, ka sirsniņa, kas uz Rīgas uzraksta lietota garumzīmes vietā, nav garumzīme. VVC ierosinājis lietvedību par to, ka uz lielā Rīgas uzraksta netiek lietota garumzīme, bet tās vietā novietota sirsniņa. VVC norādīja, ka sirsniņa neatbilst latviešu valodas literārajām normām, tāpēc vēlas, lai sirsniņas vietā uz Rīgas uzraksta atkal parādītos garumzīme.

Sirsniņa Rīgas karoga krāsās – gaiši zilā un baltā – uz Rīgas uzraksta burta “Ī” garumzīmes vietā tika novietota šī gada pavasarī. Vasaras nogalē tā tika pārkrāsota Latvijas valsts karoga krāsās. Ušakovs sociālajā tīklā “Twitter” uz to reaģēja, ierakstot, ka nezināmo aktīvistu pārkrāsotā garumzīme izskatoties labi un lai tā arī paliekot.

 

Komentāri (38)

Jānis Derkusovs 07.09.2014. 12.59

Nū…Kamēr galvaspilsētā valda Rižskij dvorņiks,tikmēr nav varianta- ir jāpieskata Pieminekļu inspekcijai

Būtu nu palicis pie tiem Ržškijiem dvorikiem- Maskavā, lai dara , ko grib…Bet Rīgu lai liek mierā!

Jo Nila gaume ir dvorņika līmenī!

+17
0
Atbildēt

0

alexander 07.09.2014. 12.45

Prieks par to, ka VKPAI pilda savu funkciju, nodrošinot Rīgas nosaukuma vizuālās un fonētiskās estētikas saglabāšanu. Rīgas nosaukuma oriģinālais atveidojums ir pievilcīgs elementu harmomiskā izvietojuma dēļ, ko garumzīmes aizstāšana ar sirsniņu izjauc un banalizē. Vārdam Rīga ir arī pievilcīgs melodisks skanējums, ko garumzīmes izņemšana sabojā. Lai RĪGA skan atkal un vienmēr!

+14
0
Atbildēt

4

jmaklakovs 07.09.2014. 11.31

Jau kuro reizi jāpieņem likums, kas aizstāvētu latviskās vērtības pret Ušakova uzbraucieniem. Varbūt laiks pieņemt kādu likumu, kas šos uzbraucienus novērstu? Varbūt pietiks ļaut tam pāraugušajam pusaudzim kurināt naidu ar sīkām cūcībiņām?

+14
0
Atbildēt

4

    ingazilunska > jmaklakovs 07.09.2014. 11.50

    Neaizraujieties ar ksenofobiskiem likumiem, jo Putins visu redz. Vai tad Ukrainas mācība jums neko nav iemācījusi? Vai Igaunijas mācība ar spiega nolaupīšanu? Bet Igaunija ir tāpat kā jūs NATO dalībvalsts. Piemēram, ja nākamreiz Krievija nolaupīs Rinkeviču, Āboltiņu un Kozlovski ar Dzintaru, lai tiesātu viņus Maskavā par cilvēktiesību pārkāpšanu. Vai “Ir” redakciju par naida kurināšanu:-)

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    nitrat > jmaklakovs 07.09.2014. 14.33

    Latvijā un Eiropā sodīja slepkavnieku Kononovu, bet Krievija pat ar visu savu ietekmi ne sūda nespēja padarīt. Tad nu izdarīsim secinājumus par Krievijas “varenību”. Kamēr vien latvieši nebalsos par “Saskaņu”, tikmēr Ukrainas scenārijs mums nedraud. Nacista dēliņš Putins var pūsties cik vēlas, bet arī viņa varai ir robežas (šajā gadījumā Latvijas robeža ar Krieviju).

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > jmaklakovs 07.09.2014. 12.28

    jmaklakovs > jmaklakovs 07.09.2014. 11.58

    latvijas_valsts. Tev jau ļoti gribētos, lai Putins turpinātu cilvēku nolaupīšanu un nogalināšanu. Man atkal gribētos, lai IR kopā ar Drošības policiju izvilktu tevi gaismā un uzrīkotu nelielu, bet skaļu paraugprāvu!

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu