Policija ukraiņu meitenes piekaušanu dēvē par sadzīvisku • IR.lv

Policija ukraiņu meitenes piekaušanu dēvē par sadzīvisku

66
Foto no LTV raidījuma "4.studija"

Tomēr iemesls bijis nepareiza krievu valodas izruna

Valsts policija uzskata, ka ukraiņu bēgļu meitenes piekaušana Jelgavā bijusi sadzīviska rakstura, tomēr atzīst, ka agresijas iemesls bijis nepareiza krievu valodas izruna, ziņo LETA.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece skaidroja, ka, izvērtējot notikušā apstākļus, tai skaitā liecinieku liecības, tiesu medicīniskās ekspertīzes atzinumu un citus faktus, konstatēts, ka trešdien medijos paustā informācija neatbilst patiesībai, jo konflikta iemesli bija sadzīviska rakstura, nevis saistīti ar nacionālo jautājumu risināšanu.

Viņa skaidroja, ka 16.septembrī VP Jelgavas iecirknī saņemts iesniegums no 2003.gadā dzimušas meitenes tēva, ka Jelgavā, jauniešu centrā “Junda”, noticis konflikts starp viņa meitu un vēl divām meitenēm zīmēšanas nodarbības laikā šā gada 15.septembrī.

Par šo faktu policijā sākta administratīvā lietvedība, un tika veikta tiesu medicīniskā ekspertīze, kas apliecina, ka nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi un meitene turpina apmeklēt skolu.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka starp trim 6.klases un 7.klases skolniecēm noticis sadzīviska rakstura konflikts. Sietniece precizēja, ka vienpadsmitgadīgā ukraiņu meitene mācās 6.klasē, bet abas pārējās meitenes bijušas no 7.klases.

Ukraiņu kultūras centra “Džerelo” priekšsēdētāja Tatjana Lazda skaidroja, ka bēgļu ģimene apjukuma un satraukuma dēļ cenšas pēc iespējas mazāk runāt par šo konfliktu, taču viņa mierīgos apstākļos ar ģimeni detalizēti izrunājusi šo situāciju un uzklausījusi viņu teikto.

Viņa pieļāva, ka piekautās meitenes tēvs, būdams satraukts, emocionāli un plaši stāstījis par notikušo, tāpēc žurnālisti, iespējams, sajaukuši dažas detaļas, pauda Lazda.

“Meiteņu sarunā tika pieminēti rakstāmpiederumi, un bēgļu meitene ātrumā dažus rakstāmpiederumus nosaukusi ukraiņu valodā, nevis krievu, pēc tam sekojusi abu pārējo meiteņu ņirgāšanās un agresija,” atstāstīja vietējā ukraiņu centra vadītāja.

Būdama jelgavniece, viņa notikušo pārrunājusi ar citiem un uzzinājusi, ka uzbrukušo meiteņu agresivitāte esot izpaudusies jau agrāk, arī vietējie jelgavnieki viņas zinot kā bravūrīgas un agresīvas. Incidenta laikā, kad notikusi ņirgāšanās par “nepareizi runājošo” meiteni, viņas ieminējušās, ka ar galvu pret kaut ko jau situšas kādu vietējo jelgavnieci, un nolēma līdzīgi izrīkoties arī šoreiz, un sita ar meitenes galvu pret galdu, pēc notikušajā iesaistīto teiktā skaidroja biedrības vadītāja.

“Manuprāt, pats skumjākais tajā visā bija tas, ka agresija notika gandrīz vai pieaugušo klātbūtnē. Arī nodarbībā “Jundā” klāt bijusi skolotāja, taču viņa nav pievērsusi konfliktam vērību. Tādējādi, pateicoties pieaugušo ignorancei, agresīvās meitenes izjutušas visatļautību,” pauda Lazda.

Viņa informēja, ka meitenes mācoties dažādās skolās, bet ukraiņu bēgļu meitene baidās iziet Jelgavā uz ielas, jo uzbrucējas solījušas ar viņu izrēķināties, ja tiks ziņots policijai.

VP Jelgavas iecirkņa priekšniece Tatjana Flandere pēc aģentūras LETA lūguma skaidrot “sadzīviska rakstura” traktējumu apstiprināja, ka arī policijā noskaidrots, ka konflikts sācies zīmēšanas nodarbību laikā. Kādai no meitenēm nokrituši rakstāmpiederumi, un viņa tos lūgusi padot, un šī saruna izraisījusi konfliktu.

Flandere nedz noliedza, nedz apstiprināja, ka domstarpības sākušās no nepareizas krievu valodas lietošanas. “Meitene bija runājusi tā, ka abas pārējās par to sākušas smieties, kas arī radīja konfliktu. Tas, protams, neattaisno šādu smiešanos un abu meiteņu rīcību, bet viņas bēgļu meitenei neuzbruka tāpēc, ka viņa ir ukrainiete,” teica Flandere, skaidrojot policijas lēmumu uzskatīt konfliktu par sadzīviska rakstura, nevis nacionāla naida.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “4.studija” trešdien vēstīts, ka Jelgavā esot smagi piekauta kāda meitene no ukraiņu ģimenes, kas Jelgavā ieradusies šovasar, lai paglābtos no kara, un kurai patlaban ir bēgļu statuss.

Iepriekš ziņots, ka “pēc nodarbībām skolā dodoties uz mājām, meitai, kura mācās sestajā klasē, uzbrukušas vairākās meitenes, kas, pēc tēva teiktā, esot bijušas 8. vai 9.klases skolnieces no citas skolas otrā pilsētas galā”.

Meitenes ņirgājušās, teikušas, ka meita atbraukusi no Ukrainas “kaut kādas sādžas” un ka viņa “ne tā runājot”. Meitene sista ar galvu pret zemi, iepriekš ziņoja LTV raidījumā.

Mediķi viņai konstatējuši smadzeņu satricinājumu, izsisti arī zobi.

 

Komentāri (66)

buchamona 25.09.2014. 16.00

“Meiteņu sarunā tika pieminēti rakstāmpiederumi, un bēgļu meitene ātrumā dažus rakstāmpiederumus nosaukusi ukraiņu valodā, nevis krievu, pēc tam sekojusi abu pārējo meiteņu ņirgāšanās un agresija,” atstāstīja vietējā ukraiņu centra vadītāja. +++ tas ir sadzīviska rakstura konflikts ?:) Uzbrucējas nav pilngadīgas, tādēļ aiz restēm viņas diez vai iebāzīs, un tas nav galvenais. Galvenais ir tas, ka acīm redzamu nacionālu konfliktu policija cenšas formulēt kā nenozīmīgu, sadzīvisku starpgadījumu.

No šī incidenta ir jāuztaisa paraugprāva, lai cik negatīva piegarša ir šim jēdzienam un abas uzbrucējas, jeb viņu vecāki ir jāsoda tā, lai Latvijs sabiedrībai kļūtu skaidrs, ka krievu šovinistus Latvijā noliek tur, kur ir viņu īstā vieta

+33
-2
Atbildēt

2

    Ojārs > buchamona 26.09.2014. 11.11

    pirms trim’vai četriem gadiem kādi vandāļi noķēpāja ebreju kapu pieminekļus. Policija nezin kāpēc :) izrādīja milzīgu aktivitāti un noziedzniekus aizturēja. Vainīgie bija divi krievi. Sods bija niecīgs, tiesas vispār nebija, sodu viņi saņēma vienojoties ar prokuroru. Kāpēc tā? Izrādījās pratināšanā viņi apgalvoja, ka kāškrustus esot zīmējuši nevis aiz antisemītiskiem apsvērumiem, bet tāpēc, ka vēlējušies “visai pasaulei” parādīt, ka latvieši ir fašisti.

    Ja to dara atisemītisku motīvu dēļ, tad tas ir nopietns noziegums. Ja to dara aiz naida pret latviešiem – tad sīkums.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > buchamona 26.09.2014. 10.29

    Pilnīgi piekrītu, ka tas izskatās pēc policijas mēģinājuma konfliktu “nogludināt”, padarīt par “sadzīvisku”, nevis pēc tā, ka tēvs būtu satraukumā tik stipri “kļūdījies”. Iespējams, ja zinātu kas ir agresīvo meiteņu vecāki/vecāku draugi, varētu rasties aizdomas no kurienes aug šī versijas maiņa.

    Jā, te būtu jācīnās par taisnību, bet tas ir grūti pat vietējiem, kur nu vēl bēgļiem – tāpēc, ceru, ka atradīsies patriotiski, godīgi un izpalīdzīgi cilvēki Jelgavā, kas viņiem palīdzēs. Starpcitu, vakar uzrakstīju šādu aicinājumu uz NA un Vienotības info e-pastiem, ar komentāru, ka sagaidu arī kādu atbildi uz savu e-pastu.

    Vēlēšanas tuvojas, cerēju, ka tas varētu kalpot par papildus motivāciju šo gadījumu tomēr nenoignorēt – pagaidām gan nekāda reakcija (pat formāla) nav bijusi :(

    +8
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 25.09.2014. 16.33

Starp citu esmu palaidis garām – kāds sods tika NATO karavīra sitējam Ventspilī? Un kā sodīja draudētāju slimnīcā?

+29
-1
Atbildēt

1

    Kristīne > jmaklakovs 26.09.2014. 11.15

    Draudētāju slimnīcā laikam nenoķēra.

    0
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 25.09.2014. 16.24

es jau reiz rakstīju par 10-g. kaimiņu puikām, kas ukraiņus dzīvē nav redzējuši, bet jau zina, ka viņi ir fašisti. Starp citu, puikas nevienu nesita, nekādas agresijas nebija, viņi tik filozofēja par sadzīvīskām tēmām…

Silti iesaku Kristīnei pāriet uz latviešu skolu, valodu viņa iemācīsies viens-divi.

+28
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu