Igaunijai konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD • IR.lv

Igaunijai konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD

14
Igaunijas karogs. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Latvijas ziemeļu kaimiņvalsts iekļuvusi TOP 5

Igaunijai ir visvairāk konkurētspējīgā nodokļu sistēma OECD esošo valstu skaitā, atzinis Vašingtonā bāzētais Nodokļu fonds savā 2014.gada starptautiskajā Nodokļu konkurētspējas indeksā.

Šis nodokļu konkurētspējas indekss mēra, kā 34 OECD valstu nodokļu sistēmas veicina konkurētspēju, izmantojot zemu nodokļu slogu uzņēmumu ieguldījumiem, kā tiek izmantoti labi strukturēti nodokļi, vēsta medijs „estonianworld.com“.

Pēc šā indeksa mērījumiem, Igaunijā pašlaik ir visvairāk konkurētspējīgu nodokļu OECD valstu vidū. Vispirms tiek atzīmēta 21% nodokļa likme uzņēmumu ienākumu nodoklim, kā arī 21% nodokļa likme iedzīvotāju ienākuma nodoklim, turklāt tas netiek attiecināts uz personas ienākumiem no dividendēm.

Medijs arī atzīmē, ka igauņu labo rezultātu rada īpašuma nodoklis, kas attiecas tikai uz zemes tirgus vērtību, nevis nekustamā īpašuma vērtību vai kapitāla aplikšanu ar nodokli.

Igaunija ar savu nodokļu sistēmu seko Jaunzēlandei, Šveicei, Zviedrijai un Austrālijai. Vismazāk konkurētspējīgā nodokļu sistēma 34 valstu vidū ir Francijai.

 

Komentāri (14)

vērtīgs relikts 24.09.2014. 17.53

“igauņu labo rezultātu rada īpašuma nodoklis, kas attiecas tikai uz zemes tirgus vērtību, nevis nekustamā īpašuma vērtību vai kapitāla aplikšanu ar nodokli.”

Kamēr Latvijā ar NĪ nodokli nez kāpēc apliek nevis īpašniekus, kas no īpašuma gūst peļņu, bet gan nabaga ļaudis, kas bankā aizņēmušies hipotekāro kredītu, lai nopirktu sev vienīgo dzīves vietu un par to ik mēnesi maksā gan kredīta maksājumus, gan procentus par aizdevumu, gan arī remonta un uzturēšanas izdevumus, u.t.t.

Vārdu sakot, Latvijā ar nodokli tiek aplikti nevis fiziskās personas ienākumi, kā citur pasaulē, bet gan izdevumi.

+3
0
Atbildēt

0

dzintarz 24.09.2014. 10.16

Go, Estonia, go!

+3
-1
Atbildēt

0

Nika 24.09.2014. 17.27

Lūk valsts, kura vēl pēc pāris gadu desmitiem sasniegs Somijas-Zviedrijas-Norvēģijas līmeni. Nekāda Sudraba un Ušakovs pie varas- tikai progresīvi, rietumnieciski cilvēki.

+2
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > Nika 24.09.2014. 18.56

    Progresīvi nodokļi, no kuriem Vienotība bēg kā sātans no krusta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu