Valdība lauž ar Rīgu un Ventspili noslēgtos līgumus par IIN iekasēšanas kārtību • IR.lv

Valdība lauž ar Rīgu un Ventspili noslēgtos līgumus par IIN iekasēšanas kārtību

20
Valdības ēkā. Foto: Evija Trifanova, LETA

No nākamā gada janvāra IIN jāsiekaita tikai Valsts kases IIN sadales kontā, nevis pašvaldības makā

Valdība nolēma lauzt ar Rīgas domi un Ventspils domi noslēgtos līgumus par īpašo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iekasēšanas kārtību, ziņo LETA.

Patlaban ar Rīgas domi un Ventspils pilsētas domi ir spēkā līgumi par speciālu IIN ieskaitīšanas kārtību, saskaņā ar kuru IIN maksājumi tieši, bez Valsts kases starpniecības, nonāk konkrētās pašvaldības budžetā. Ar Rīgas domi līgums noslēgts 1995.gada decembrī, bet ar Ventspils pilsētas domi – 1996.gada martā.

Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ierosinājumu lauzt šos līgumus un noteikt, ka no nākamā gada janvāra IIN ieskaitāms tikai Valsts kases IIN sadales kontā. Tādējādi nodokļu maksātājiem tiks vienkāršota IIN samaksas kārtība, tiks samazināts administratīvais slogs un efektivizēta valsts un pašvaldību resursu izlietošana. 

Pārejot uz pilnībā centralizētu IIN nodokļa iekasēšanu, tiks optimizēts IIN administrēšanas process, samazināsies kļūdaino maksājumu skaits Valsts kases IIN sadales kontā un tiks novērsta situācija, ka pašvaldības ilgstoši nesaņem tām pienākošos līdzekļus no iekasētā IIN, izskatīšanai valdībā iesniegtajā ziņojumā raksta FM. Dokumentā teikts, ka Rīgas dome kļūdaini ieskaitīto IIN maksājumu pēc tā konstatēšanas nevis nekavējoši atmaksā citām pašvaldībām, bet izmanto savu funkciju pildīšanai un politiski noteikto prioritāšu īstenošanai.

Savukārt Ventspils pašvaldība vēstulē valdībai minējusi vairākas pašreizējās kārtības priekšrocības, piemēram, ja pašvaldība pati iekasē IIN, tā ir ieinteresēta stimulēt un attīstīt uzņēmējdarbību, jo no tā atkarīgs IIN ieņēmumu apjoms pilsētas budžetā, pašvaldība arī uzņemas atbildību un ir ieinteresēta pašas prognozēto IIN ieņēmumu izpildē. Pašreizējā situācijā darba devēji ir motivēti maksāt nodokļus par saviem darbiniekiem tieši pašvaldības budžetā, nevis “kopējā katlā” Valsts kasē, jo viņu iemaksātie nodokļi pilnībā tiek izmantoti pašvaldības iedzīvotāju interesēs, rakstīts Ventspils domes vēstulē.

Ventspils dome rosina, ka, valdībai pieņemot lēmumu par īpašās IIN iekasēšanas maiņu, vienlaikus neatliekami jārisina jautājums par pašvaldības nodrošināšanu ar informāciju par IIN ieņēmumiem. Tādēļ Ventspils rosina noteikt FM par pienākumu no 2015.gada sākuma nodrošināt pašvaldībai ik mēnesi informāciju par IIN summām, kas ieturētas un ieskaitītas valsts budžetā par Ventspilī deklarēto fizisko personu ienākumiem. Savukārt nākotnē Valsts ieņēmumu dienestam būtu jānodrošina iespēja pašvaldībām saņemt informāciju par IIN maksājumiem Ieņēmumu dienesta tīkla servisos.

 

Komentāri (20)

Anna Gaigule 23.09.2014. 16.14

Lai arī neesmu sajūsmā par mūsu valdību, tai tomēr uzticos vairāk nekā attiecīgo pilsētu galvām. Zinot mūsu tiesāšanās biznesa praksi, es gan pieņemu, ka šo valstiski taisnīgo lēmumu mēģinās apstrīdēt visās tiesu instancēs.

+14
-2
Atbildēt

0

Alise 23.09.2014. 17.03

Mani vairāk interesē, kādēļ tādi līgumi vispār tika noslēgti?!

+10
-1
Atbildēt

1

    Ansis > Alise 23.09.2014. 18.43

    Tas notikās vēl tajos senlaikos, kad pārsvara skaidrā naudā maksājumi notika un Rīgas Domei bija normālas kases (Rīgas Modes mājā … hm Rīgas Možu? Rīgas Modu?) – līdz ar to Rīgas Dome labāk spēja tikt galā nekā Valsts kase. Tagad, kad visa darbība notiek tikai komercbankās, tam reāli nav nekādas jēgas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 23.09.2014. 19.41

Nu tik jāgaida, kad divi mazi vīriņi stieps sūdzības uz Eiropas cilvēktiesību tiesu

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu