Pētnieks: Krievija grib, lai Baltijas valstis finlandizētos • IR.lv

Pētnieks: Krievija grib, lai Baltijas valstis finlandizētos

45
Jānis Bērziņš. Foto no La.lv

Bērziņš: Rīgā savulaik neuzbūvēja metro, protestējot pret viesstrādniekiem, bet tagad tirgojam termiņuzturēšanās atļaujas

Krievija nejautās mūsu krieviem, vai vajag viņus aizstāvēt. Tā vienkārši nāks un “aizstāvēs”, savulaik sarunā ar Latvijas Nacionālās militārās akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra izpilddirektoru Jāni Bērziņu teicis Krievijas politologs Fjodors Lukjanovs.

Kā intervijā “Latvijas Avīzei” stāsta Bērziņš, kurš gada sākumā starptautisku ievērību ieguva ar savu pētījumu “Krievijas jaunās paaudzes karadarbība Ukrainā: ietekme uz Latvijas drošības politiku”, Krievijas militārpersonas nedomā par militāru uzbrukumu Latvijai, jo tai esot vajadzīga buferzona pret NATO. Krievija gribot, lai Baltijas valstis finlandizētos, apgalvojis Lukjanovs. “Šis process notiek caur politiķiem, informatīvo kampaņu, lai Latvijas iedzīvotāji, kaut neatbalsta Krieviju, ir pret NATO un ES. Jo vairāk Latvija ir pret NATO un ES, tas netiešā veidā kalpo Krievijas interesēm,” saka Bērziņš.

Viņš kritiski vērtē arī termiņuzturēšanās atļauju tirgošanu ārzemniekiem: „Mums Rīgā neuzbūvēja metro, jo negribējām, lai šeit ierodas 20 tūkstoši viesstrādnieku. Rīgas mērs Nils Ušakovs izteicies, ka ar uzturēšanās atļauju izsniegšanu šeit ieradušies seši līdz septiņi tūkstoši. Ja tā ir taisnība, tad tā ir gandrīz puse no tā, ko mēs negribējām, lai ierodas šeit metro dēļ.”

Runājot par militārā uzbrukuma draudiem, Bērziņš teic, ka no operacionālā viedokļa kara pats sākums ir vissvarīgākais brīdis. Kā piemēru viņš min Krimu un Austrumukrainu, kur Krievijas iebrukums notika ātri – Krimu ieņēma divu dienu laikā.

Tāpēc Latvijai vajadzīga spējīga un ātra reaģēšanas vienība, lai jau karadarbības sākumā neļautu tai attīstīties. “Cik man zināms, šāda vienība spētu reaģēt 48 stundu laikā, varbūt pat ātrāk,” saka Bērziņš.

Pētnieks uzskata, ka Latvijas bruņotie spēki ir spējīgi dot pretsparu uzbrucējiem. Viņš arī norāda, ka situācijā, ja Krievija uzbruktu Latvijai, “tas automātiski nozīmētu, ka Krievijai vienlaikus vajadzētu uzbrukt arī Lietuvai un Igaunijai. Pretējā gadījumā NATO varētu izmantot Igaunijas un Lietuvas teritoriju, lai sagrupētu spēkus un atbrīvotu Latviju”.

Tomēr Bērziņš norāda, ka Latvijā vajadzētu būt nopietnām diskusijām, kā pastiprināt zemessardzi. Otra lieta, par ko jādomā, ir diskusija, vai militārajām apmācībām, izmantojot zemessardzes infrastruktūru, nevajadzētu kļūt par daļu no izglītības sistēmas. Tas būtu arī labs sabiedrības saliedēšanas un patriotiskās audzināšanas instruments.

Bērziņš arī atgādina, ka NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs skaidri pateicis – tad, ja kādā alianses dalībvalstī parādītos “zaļie cilvēciņi” vai bruņotie formējumi bez atpazīšanas zīmēm, tas tiktu uzskatīts par militārā iebrukuma faktu. Lai arī “zaļo cilvēciņu” izmantošanai nevajadzētu ietekmēt NATO 5.panta iedarbināšanu, Bērziņš uzskata, ka vajadzētu “apstrādāt” 5.pantu, lai ļoti skaidri tiktu norādīts, uz ko tas attiecas.

 

Komentāri (45)

Sanšains 23.09.2014. 11.02

Mazliet par tik daudzkārt jau cilāto TUA tēmu, ko šoreiz pats “ir” izcēlis kā apakšvirsrakstu.

Nesen Saeimā bija divi balsojumi par to, lai TUA vairs netirgotu Krievijas pilsoņiem.

1. balsojums

————

Par tirgošanas pārtraukšanu 20 – tikai NA esošie, bijušie (kā Stalts) un klātpienākušie (kā Rībena) politiķi. Un vēl Māris Kučinskis un Jānis Vucāns no ZZS. “Vienotība” atturas, kopā ar SC veidojot priekšlikuma neatbalstītāju masu.

http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/0/672A13EA9B7EF26EC2257D500078DB79?OpenDocument

Šāds balsojums nepalika nepamanīts. Daži diezgan ievērojami cilvēki pauda sašutumu.

Piemēram, Liāna Langa pēc šī balsojuma rakstīja:

“Vēl šaubījos izvēlē starp diviem “mazākajiem ļaunumiem” vēlēšanās, bet šārīta balsojums par TUA manu izvēli sakārtoja”

https://twitter.com/liana_langa/status/509971555862843392

Savukārt Straujuma pauda “Vienotības” nostāju:

“Mēs nevaram vienas valsts cilvēkus izolēt, tāpēc, ka ir vara tāda, kāda ir Krievijā, biznesa cilvēki tomēr strādā.” (starp citu, pilnīgi absurds “arguments” – TUA tirgošanai ar to nav nekāda sakara)

http://financenet.tvnet.lv/viedokli/526812-straujuma_nevaram_kadas_valsts_cilvekus_izolet_nepieskirot_terminuzturesanas_atlaujas

Un tad, nedēļu pēc pirmā balsojuma sekoja atkārtots balsojums par līdzīgu priekšlikumu.

2. balsojums

————

Nu jau par tirgošanas pārtraukšanu bija 30 deputātu. Un tavu brīnumu – arī pat daži Vienotības deputāti. Kā man šķiet, lai IZLIKTOS, ka Vienotība šajā jautājumā nav tik prokrieviska, kā to ir rādījuši visi citi pēdējo gadu balsojumi par šo jautājumu. Tādi paziņojumi kā Langas paziņojums par savu izvēli vēlēšanās Vienotību ir piespiedusi mainīt… taktiku, protams, ne jau stratēģiju.

Šeit ir balsojums, kuram tiešām vērts pievērst uzmanību, jo ļoti interesants http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/0/447B7B331E86C3B0C2257D570078DABC?OpenDocument

Ko tad redzam šajā balsojumā un kas no tā izriet?

(a) Vienotības balsis te beidzot it kā sadalās – ir daži “labie” Vienotības deputāti, kuri nobalsojuši PAR pārtraukšanu.

(b) Vienotības deputāti, kā redzams, balsojuši vai nu par pārtraukšanu vai atturējušies, PRET nav balsojuši.

(c) Bet… PRET balsotāju nometnē tomēr redzam Ražuku un Lībiņu-Egneri, kuri joprojām FORMĀLI pieder Reformu partijai, bet jau ir Vienotības kandidāti 12. Saeimas vēlēšanās. Lielisks triks un acu apmāns! Neviens nevar teikt, ka Vienotības deputāti ir balsojuši PRET tirgošanas pārtraukšanu – un turklāt balsojuši kopā ar Saskaņas Centru.

Sevišķi koši šī viltība izpaužas Ražuka gadījumā – 1. balsojumā viņš gluži tāpat kā citi balsojušie Vienotības deputāti ATTURĒJĀS, bet 2. balsojumā – jau bija PRET tajā pašā laikā, kad “labie” (Viņķele, Judins, Ābiķis) nobalsoja PAR.

(d) Un pēdējais punkts – bet pats galvenais punkts.

Kāds tad ir balsojuma faktiskais rezultāts? Rezultāts ir tāds pats kā 1. balsojumā – tāds pats kā kopš paša sākuma, kad SC kopā ar Šleseru un Tautas partiju realizēja šo Ušakova-Šlesera ideju.

Vienotība vairs neizskatās tik prokrieviska, bet TUA tirgošana ir nosargāta.

TUA tirgošana turpinās.

+16
-2
Atbildēt

2

    piziks > Sanšains 23.09.2014. 12.30

    Ar TUA grib tirgoties tikai un vienīgi tie varturi, kuri par slinku un dumju, lai attīstītu/stimulētu attīstību ražošanai un pakalpojumu sniegšanai valstī.

    Kopā ar TUA otrais sliastu un glumiķu paņēmiens ir darbaspēka eksports, tā vietā, lai sadzirdētu uzņēmējus un censtos darbaspēku noturēt Latvijā. Par citzemēs strādājošo atgriešanos vispār var nerunāt, — Dombrovska tipa valdības no atgriešanās baidās, jo tad ārpusnieki nesūtīs līdzekļus palikušo uzturēšani.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 23.09.2014. 12.55

    Ar TUA grib tirgoties tikai un vienīgi tie varturi, kuri par slinku un dumju, lai attīstītu/stimulētu attīstību ražošanai un pakalpojumu sniegšanai valstī.

    ===================================================

    Nevar būt!

    Ēlerte savulaik solīja: “Vienotības piedāvājums Rīgā – gudra ražošana.”

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/elerte-vienotibas-piedavajums-riga-gudra-razosana-kvalitativa-izglitiba-laba-parvaldiba-saliedeta-sa-13983260?cp=1

    Un tagad Vienotība sola “Augsim gudri!”

    Kā redzam, ar šiem pierādījumiem pilnīgi pietiek, lai mēs zinātu, ka Vienotības līderi nav truli un dumji. Viņi ir gudri, un gluži kā savulaik teica Kargins: “Mēs zinām, kā!” :)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

ilmisimo 23.09.2014. 09.04

..finlandizētos

_________________________

rakstām finlandizācija

domājam- karelizācija

+16
-3
Atbildēt

5

    ArmL > ilmisimo 23.09.2014. 12.31

    Edzs > ilmisimo 24.09.2014. 00.55

    Gantrijs Tors “…PSRS uzlidojumi Somijai bija pasniegti kā “humānās palīdzības” nomešana…”

    ~~~~~~~~~~~~~

    šausmas, – ja nemānies.

    tad tā ir tradīcija, tāpat kā viņu karaspēks humāni palīdz civiliedzīvotājiem tos aplaupot un izvarojot.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > ilmisimo 23.09.2014. 12.24

    Somi tikmēr ar jautrību atceras, ka, sākoties uzlidojumiem Helsinkos, pirmā psrs/krieviskā “humānā palīdzība” trāpīja PSRS vēstbniecībai.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ilmisimo 23.09.2014. 09.32

    lama. Precīzi:)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > ilmisimo 23.09.2014. 09.58

    PSRS uzlidojumi Somijai bija pasniegti kā “humānās palīdzības” nomešana karadarbības postītajiem ciemiem. Šiem nolūkiem bija izmantotas tā sauktās Molotova maizes kastes:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Russ._Molotov_bread_basket_Winterwar.jpg

    Vienā “kastē” ietilpa 60 “klaipu”.

    Humānās palīdzības kravu kontrole Krievijā nekad nav bijusi augstā līmenī. Atliek vien izsecināt, kāda humānā palīdzība tiek izmantota šobrīd Ukrainā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 23.09.2014. 12.05

Otra lieta, par ko jādomā, ir diskusija, vai militārajām apmācībām, izmantojot zemessardzes infrastruktūru, nevajadzētu kļūt par daļu no izglītības sistēmas. +++ militārajai apmācībai jau vismaz 20 gadus vajadzēja būt daļai no LR izglītības sistēmas. Pat nav jēgas sākt skaidrot kādēļ, tas ir tik pašsaprotami. Tas, ka šī militārā apmācība joprojām iztrūkst LR izglītības sistēmā – tā ir LR Saeimas bezatbildības rezultāts.

Tā pat, kā Saeimas bezatbildības paraugdemonstrējums ir situācija, kad latvieši, kuri sāka mācīties 90 gados, šobrīd nevar iekārtoties darbā, jo pietiekami labi nepārvalda krievu valodu. Un tas tādēļ, latviešu skolās krievu valoda tika pielīdzināta citām svešvalodām, kā brīvas izvēles priekšmets. Apsveicams solis, skaidra motivācija, kādēļ tas tika darīts, bet turpinājums – šī brīža Darba likuma kontekstā – nodevība pret šo latviešu jauno paaudzi. Atceramies balsojumus par uzņēmēju tiesībām pieprasīt no darba ņēmēja krievu valodas zināšanas bez pamatojuma.

Nu, un pie rezes par TUA, ja jau runa ir par valsts drošību. Haris te aizsāka šo sarunu. Nocitēšu Rasnača teikto pirms atkārtotā balsojuma par TUA tirgošanu Krievijas pilsoņiem :

“…Analizējot tātad notikumus pēdējo piecu gadu laikā šajā jomā, mēs varam redzēt skaitļus, kuri spilgti parāda Krievijas Federācijas šobrīd jau kā agresorvalsts pilsoņu milzīgu īpatsvaru šo termiņuzturēšanās atļauju saņēmēju pulkā. No 14 000 termiņuzturēšanās atļaujām 10 000 ir Krievijas Federācijas pilsoņiem. Šeit jūs redzat shēmu jeb plānu, kurā spilgti jūs varat redzēt termiņuzturēšanās atļauju dinamiku, tas ir Šlesera – Ušakova piecgades plāns. Šis. Bet ir viens cits. Šis plāns paredz Šlesera – Ušakova iesākto turpināt tiem, kas saņem finansējumu no šī biznesa pārstāvjiem. Es vienkārši aicinu, kolēģi, gan VIENOTĪBĀ, gan VIENOTĪBAS adoptētajā Reformu partijā (Zālē smiekli un aplausi.), gan arī Zaļo un Zemnieku savienībā norobežoties no saviem sponsoriem un lemt tā, kā ir valsts un sabiedrības interesēs…” http://helios-web.saeima.lv/steno/Saeima10/Skana/0918_007-0859.htm

10. 000 uzturēšanās atļauju Krievijas pilsoņiem – Tas ir daudz, vai maz? :) Droši vien, vieglāk būs aptvert šo skaitli, ja atcerēsimies, ka Bauskā šobrīd ir aptuveni 10. 000 iedzīvotāju.

Tikai šie 10.000 Krievijas iedzīvotāju, kuri ir spējīgi nopirkt sev – teikšu kā ir, LR pilsoņa statusu, bez tiesībām piedalīties vēlēšanās, ir daudz varošāki ietekmēt LR iekšpolitiskos procesus sev vajadzīgajā virzienā, kā viens “vidējais latvietis” – LR pilsonis ar visām savām tiesībām vēlēt.

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu