„Lielā Kristapa” balvu par mūža ieguldījumu kino saņems Selecku radošais tandēms • IR.lv

„Lielā Kristapa” balvu par mūža ieguldījumu kino saņems Selecku radošais tandēms

31
Ivars un Maija Selecki. Publicitātes foto

Balvu pasniegs filmu festivāla “Lielais Kristaps” noslēguma ceremonijā 11. decembrī

Balvu par mūža ieguldījumu pirmoreiz filmu festivāla „Lielais Kristaps” vēsturē tā noslēguma ceremonijā decembrī saņems nevis viena, bet divas izcilas personas – režisors un operators Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka. Par balvu tika paziņots 22.septembra vakarā – dokumentālista Ivara Selecka 80.gadu jubilejas pasākumā kinoteātrī “Splendid Palace”.

Ivars Seleckis ir viens no spilgtākajiem latviešu kino dokumentālistiem un ierindojies dzīvo klasiķu kārtā. Viņš ir viens no Rīgas poētiskā dokumentālā kino stila pamatlicējiem un patlaban vecākais aktīvi strādājošais dokumentālists Latvijā.

Viņa filmas ir augsti novērtētas arī starptautiskos kino festivālos. Tās ieguvušas pasaulē nozīmīgākās dokumentālā kino balvas – Roberta Flaerti un Aivora Īvensa vārdā nosauktās, kā arī Eiropas Kino akadēmijas balvu „Felikss” 1990.gadā – par Eiropas labāko dokumentālo filmu „Šķērsiela” un daudzas citas.

Seleckis ir 30 dokumentālo filmu režisors un operators, vēl arī operators 15 dokumentālajās filmās un trijās spēlfilmās.

No pazīstamākajiem Selecka darbiem jāmin 1970.gadā uzņemtā filma „Valmieras meitenes”, kura guva plašu sabiedrisku rezonansi un iezīmēja viņa galveno tematiku – asu sociālu jautājumu aktualizācija un drosmīgs sabiedrības norišu pētījums. Vēlāk tika uzņemtas filmas „Sieviete kuru gaida” (1978.), „Slāpju spogulis” (1976.), „Meklēju vīrieti” (1983.), Šķērsielas filmu sērija (1988.-2013.), „Zolitūde” (1990.), „Nāc lejā bālais mēness!” (1994.), „Sāļā dzīve” (1998.) un citas.

2013.gadā bija pirmizrāde vairāku gadu garumā tapušajai filmai „Kapitālisms Šķērsielā”, 2014.gada 3.septembrī bija jaunākā darba pirmizrāde – kinonovele „Ķīpsalā”, kas tapusi „Rīga – 2014″ programmas „Force majore” almanaha „Pāri ceļiem un upei” ietvaros.

Ivars Seleckis strādājis kopā ar daudziem Latvijas kinovēsturē leģendāriem cilvēkiem, bet vienmēr un rezultatīvi – ar Maiju Selecku, talantīgo montāžas režisori un arī dzīvesbiedri.

Maija Selecka visu šo Latvijas dokumentālā kino vēstures leģendāro periodu piedzīvojusi un pati līdzradījusi pie filmu montāžas galda, strādājot kopā ne tikai ar Ivaru Selecki (30 filmas), bet arī ar režisoriem Aivaru Freimani, Hercu Franku, Juri Podnieku, Ansi Epneru un citiem. Maija Selecka bijusi montāžas režisore vairāk nekā 60 dokumentālajām filmām, un liela daļa no tām pelnīti iekļuvušas Latvijas kinovēstures zelta fondā. Maijas Seleckas darbs mūža garumā, kas vairākkārt novērtēts ar „Lielā Kristapa” balvām, pierāda, ka talantīgs montāžas režisors ir nepārvērtējami svarīgs filmas līdzautors.

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā radošajam tandēmam tiks pasniegta “Lielais Kristaps” noslēguma ceremonijā 11. decembrī.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu