ASV uzņēmēji: Latvijai ir labas iespējas efektīvi izmantot gāzes krātuvju potenciālu • IR.lv

ASV uzņēmēji: Latvijai ir labas iespējas efektīvi izmantot gāzes krātuvju potenciālu

11
Valsts prezidents Andris Bērziņš (otrais no kreisās) Hjūstonas Tehnoloģiju centra apmeklējuma laikā. Foto: Toms Kalniņš, Valsts prezidenta kanceleja

Prezidents: “Latvijas gāze” ir ļoti labā ekonomiskā stāvoklī, kas ir būtisks arguments, lai piesaistītu tādus investorus, kam ir liela pieredze un ilgtermiņa plāni

Energoapgādes drošības palielināšanai Eiropā ir izšķiroši svarīgi efektīvi izmantot gāzes krātuvju potenciālu un Latvijai šajā ziņā ir ļoti labas iespējas, tā Valsts prezidentam Andrim Bērziņam darba vizītes laikā ASV norādīja vairāki ASV gāzes sektora uzņēmumu pārstāvji, aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā.

Sākot darba vizīti ASV, prezidents apmeklēja Hjūstonas Tehnoloģiju centru, kurā tiek izstrādātas, izmēģinātas un ražotas patlaban pasaulē modernākās tehnoloģijas slānekļa gāzes un naftas atradņu izpētei un energoresursu ieguvei, savukārt stundu ilgas apaļā galda diskusijas pirmajā daļā prezidents iepazīstināja ASV uzņēmējus ar situāciju enerģētikas sektorā Latvijā un reģionā.

Atzīstot, ka atkarība no viena piegādātāja Baltijas reģiona Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs patlaban sasniedz simts procentu, prezidents vērsa potenciālo investoru uzmanību uz pašreizējo situāciju, ka uzņēmums “Latvijas gāze” ir īpašnieku pārmaiņu procesā, kā arī joprojām nav atrisināts jautājums par vietu, kur tiks būvēts Eiropas Komisijas (EK) atbalstītais reģionālais sašķidrinātās gāzes terminālis (LNG). Tāpat prezidents atzina, ka Latvijai ir ļoti nozīmīga reģionālo projektu attīstība – progress reģionālā LNG termināļa būvēšanas izvēles vietas ziņā, kur pastāv liels potenciāls sadarbībai ar ASV sašķidrinātās gāzes piegādātājiem nākotnē.

“Latvijai ir virkne priekšrocību termināļa būvniecībā – gan pazemes gāzes krātuves iespējas, gan valsts ģeogrāfiskais izvietojums,” piebilda prezidents, informējot par Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un tās sniegtajām iespējām ne tikai Latvijai, bet arī visam reģionam jau tagad. Inčukalna krātuve ziemā pilnībā nodrošina Latvijas iekšzemes gāzes pieprasījumu, kā arī piegādā gāzi klientiem Baltijas valstīs, Krievijas ziemeļrietumos un Kaļiņingradā.

Savukārt ASV uzņēmēji sarunā vairākkārt atzina, ka energoapgādes drošības palielināšanai Eiropā ir izšķiroši svarīgi efektīvi izmantot gāzes krātuvju potenciālu, un Latvijai šajā ziņā ir ļoti labas iespējas. Tāpat prezidents atzina, ka nesenie notikumi pie ES ārējās robežas ir pierādījuši, ka cieša saite ar trešajām valstīm energoapgādes jomā Eiropu pakļauj lieliem riskiem.

“Tieši tādēļ tagad ir īstais laiks aktivizēt visus pieejamos resursus, lai novērstu nestabilitāti. Mums ir nepieciešami neatkarīgi un spēcīgi investori stabilai ilgtermiņa darbībai ne tikai Latvijā, bet arī reģionā,” uzsvēra prezidents, piebilstot, ka viens no līdzšinējiem “Latvijas gāzes” akcionāriem “E.ON Ruhrgas International” ir pieņēmis lēmumu savas akcijas pārdot, mainot savu stratēģiju. Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka “Latvijas gāze” ir ļoti labā ekonomiskā stāvoklī, kas ir būtisks arguments, lai piesaistītu tādus investorus, kam ir liela pieredze un ilgtermiņa plāni attiecībā uz darbību Eiropā.

“Jūs raugāties pareizā virzienā,” vērtējot Latvijas izklāstīto pozīciju, atzina sarunu partneri, vienlaikus piebilstot, ka ASV gāzes ieguves un transportēšanas uzņēmumi jau šobrīd vērtē reģionālo sadarbības centru izvietošanas iespējas Eiropā, kur Latvijai ir vairākas objektīvas priekšrocības.

Kā nozīmīgs apstāklis Latvijas gāzes tirgus nākotnes attīstībā, kas būtiski ietekmētu arī investoru piesaisti, sarunā tika uzsvērta gaidāmā gāzes tirgus liberalizācija, ko plānots ieviest ar 2017.gada aprīli, kas veicinātu pārvades sistēmas operatoru un sadales sistēmas operatoru nodalīšana. Paplašinot par Latviju sniegto informāciju, prezidents uzsvēra, ka Eiropas energoapgādes drošības izaicinājumu risinājumi būs prioritāte arī Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē.

Diskusijas otrā daļa tika veltīta zemes dzīļu izpētes un ieguves iespējām Latvijā, kuras laikā ASV pārstāvji uzsvēra, ka valstij, kura vēlas attīstīt resursu ieguves rūpniecību, ir jāveido skaidra un caurskatāma juridiski regulējoša vide, stabila nodokļu sistēma un operatīva izpētes atļauju izsniegšanas kārtība. Kaut arī par Latviju un slānekļa gāzes iespējamām atradnes vietām patlaban faktiski nav veikta visaptveroša izpēte, ASV gāzes industrijas pārstāvji uzsvēra, ka tas nekādā gadījumā nav jāpieņem kā fakts, ka šādas atradnes nevarētu būt.

Pateicoties “slānekļa gāzes revolūcijai”, ASV pēdējos gados ir kļuvušas par lielāko dabasgāzes ražotāju pasaulē. Tuvākajos gados ASV plāno attīstīt sašķidrinātās gāzes eksporta kapacitāti, un jau tuvākajā laikā ASV Kongresā plānots lemt par sašķidrinātas gāzes eksportu uz Eiropu.

Šovasar Latvijā viesojās Hjūstonas enerģētikas eksperts un Āzijas gāzesvadu darījumu brokeris Stīvens Peins, kurš tika izteicies, ka ASV slānekļa gāzes eksports Latvijai ļaušot risināt gāzes apgādi no līdzvērtīgām pozīcijām attiecībā uz “Gazprom”.

 

Komentāri (11)

dzintarz 23.09.2014. 12.25

Diemžēl mums ir tāds “mazākumakcionārs” savickijs..

Ja amerikānu specdienesti beidzot parūpētos par bij.čekistu “neitralizāciju”, Latvija attīstītos ievērojami ātrāk.

+9
0
Atbildēt

3

    ILZE > dzintarz 23.09.2014. 17.12

    hombros

    Pats bezprezidents Bērziņš, nerunājot par Godmaņpapu, Ulmaņpapu, Kalvīšruksi u.c.

    _________________

    Nozīme ir Dombrovska un Āboltiņas sēdēšanai čekas ložā, jo caur tiem neliešiem Savickis komandē parādi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > dzintarz 23.09.2014. 17.02

    NA un ZZS to nekad nepieļaus!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > dzintarz 23.09.2014. 13.47

    Ko var gribēt! Pats bezprezidents Bērziņš, nerunājot par Godmaņpapu, Ulmaņpapu, Kalvīšruksi u.c. – visi taču smaidoši sēž Jurčika ložā. Par brīvu taču, na haļavu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

dro 23.09.2014. 13.19

Nu Krievija darīs visu, lai saglabātu savu monopolu Latvijā. Es pat neizslēgtu, ka uzliks šlagbaumu Latvijas dzelzceļam. “Ar trakiem ar labu” šoreiz nebūs iespējams:)

+6
0
Atbildēt

0

Edzs 24.09.2014. 00.39

Prezidents varbūt to nezina bet Latvija ir viena no ļoti retām valstīm pasaulē kur zemes dzīles pieder nevis valstij bet zemes īpašniekiem.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu