Miera maršs Maskavā bija lielākā opozīcijas akcija pēdējo divu gadu laikā • IR.lv

Miera maršs Maskavā bija lielākā opozīcijas akcija pēdējo divu gadu laikā

22
Maskavas Miera marša laikā. Foto no DW.de

Organizatori lēš, ka gājienā piedalījās ap 40 tūkstoš cilvēku

Vairākās Krievijas pilsētās svētdien notikusī demonstrācija pret Krievijas agresiju Ukrainā bijusi lielākā opozīcijas organizētā akcija pēdējo divu gadu laikā, vēsta Dw.de.

Demonstrācijas svētdien notika Maskavā, Sanktpēterburgā un citās Krievijas pilsētās.

Miera maršs Maskavā svētdien bija lielākā opozīcijas organizētā akcija pēdējo divu gadu laikā, uzskata viens no akcijas organizētājiem partijas „5.decembris” biedrs Sergejs Davidis. “Tas bija 2011. – 2012.gada līmenī, kad opozīcija masveidā aktīvi protestēja pret parlamenta un prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikāciju,” teica Davidis intervijā vācu „Deutsche Welle”.

Davidis uzskata, ka svētdien Miera maršā piedalījās vismaz 40 tūkstoši cilvēku.

Gājiena dalībnieki skandēja: „Putin, izved karaspēku!”, Putin, Hāga tevi gaida!”, „Karš Ukrainā – kauns Kremlim”, kā arī sauca „Slava Ukrainai!”. Cilvēki gājienā nesa plakātus ar lozungiem „Rokas nost no Ukrainas”, „Putin, pietiek melot un karot”, „Ukraina, piedod mums!”.

Tomēr ne visus plakātus un transparentus tika ļauts demonstrēt – gājiena dalībniekus pārbaudīja policisti un pēc savas izvēles izraudzījās, kurus plakātus atļaut, kurus aizliegt.

Tā daļai cilvēku tika atņemti plakāti ar uzrakstu „Nē Kremļa fašismam” un „Karš pret Ukrainu – Krievijas noziegums”. Pēdējo lozungu policija aizliedza tāpēc, ka „Krievija oficiāli neatrodas karastāvoklī”.

Kā teica Davidis, Miera marša organizatori grasās šādu policijas darbību apstrīdēt tiesā. Viņš teica, ka demonstrantiem nav bijuši ekstrēmistiski lozungi un viņi nav aicinājuši uz vardarbību.

Kopumā gājienu Davidis vērtē kā izdevušos, tikai dažās gājiena maršruta vietās pilsētā viņus gaidījušas nelielas prokremlisko atbalstītāju grupas, kas mēģinājušas izraisīt konfliktu ar gājiena dalībniekiem. Taču nopietnu incidentu nav bijis.

Maskavā varasiestāžu saskaņotais gājiens notika no Puškina laukuma pa galvaspilsētas bulvāriem un Saharova prospektu. Galvenā demonstrantu prasība ir izvest Krievijas karaspēku no Ukrainas un pārtraukt atbalstu Donbasa kaujiniekiem.

Sanktpēterburgā varasiestādes atteicās saskaņot Miera maršu. Tur pretkara akcijas dalībnieki ar dzelteni zilu simboliku devās pie Kazaņas katedrāles. Vairāki akcijas dalībnieki tika aizturēti, vēsta LETA.

 

Komentāri (22)

Ilze 22.09.2014. 16.06

Vissvarīgākais šajā akcijā ir tas, ka gan pasaulei, gan vēl jo vairāk pašai Maskavai tika parādīts, ka nemaz tik vienprātīgi Putina politika nav sabiedrībā atbalstīta. Protams, proputinisti jau ar milzīgām vides reklāmām pasteidzās izsludināt maršētājus par valsts nodevējiem – bet tā ņemt un vienā paņēmienā “norakstīt” visus tos tūkstošu desmitus, kas nolēma piedalīties akcijā, diez vai ir pareizā izvēle kādam, kurš vēlas būt līderis.

+7
0
Atbildēt

0

sarmitelinde 22.09.2014. 15.38

Drosmīgi cilvēki.

Tas ir pavisam kaut kas cits kā sēdēt siltumā un visus par kremļa aģentiem nolamāt.

+3
-2
Atbildēt

0

DruvisKleins 22.09.2014. 16.20

biju iedomājies un cerējis,ka šodienas presē lasīsim par Krievijas maidana sākumu…

ir jau skaisti, ka ar šādu masu pasākumu normālais un brīvais cilvēks Krievijā saprot, ka nav viens savos uzskatos un domās…, bet pēcāk aiziet mājās un nekas netiek mainīts valsts iekārtā.

+1
-2
Atbildēt

1

    esmeralda_se > DruvisKleins 22.09.2014. 16.34

    >>>biju iedomājies un cerējis,ka šodienas presē lasīsim par Krievijas maidana sākumu… >>>

    Līdz tam vēl tāls ceļš ejams, vēl tūkstoši zārku no Ukrainas un bads Krievijā jāpiedzīvo, vēl inflācijai divciparu skaitli jāsasniedz un naftai zem 80 USD barelā jānokrīt, vēl interneta rubiļņiks jānoslēdz… Un tikai tad nāks krievu dumpis, nežēlīgs un bezjēdzīgs.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu