NATO: Pamiers Ukrainas austrumos ir tikai "vārda pēc" • IR.lv

NATO: Pamiers Ukrainas austrumos ir tikai “vārda pēc”

16
NATO Eiropas spēku komandieris Filips Brīdlovs preses konferencē Viļņā. Foto: AFP/LETA

Lietuvā tiks izvietoti vairāk NATO karavīru

Pamiers Ukrainas austrumos ir tikai “vārda pēc”, uzskata NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs.

Nesenās artilērijas apšaudes ir salīdzināmas ar laika posmiem pirms pamiera pasludināšanas, sacīja ģenerālis. Viņš gan arī atzina, ka ir “cerīgi” noskaņots par jauno vienošanos, kas Ukrainas un prokremlisko kaujinieku starpā tika parakstīta sestdien, vēsta LETA/AFP.

Jau ziņots, ka pirmā vienošanās par pamiera ievērošanu Ukrainas austrumos tika parakstīta 5.septembrī Minskā, tomēr jau vairākkārt tikusi pārkāpta.

Brīdlovs uzrunāja žurnālistus Viļņā pēc NATO komandieru sanāksmes. “Situācija Ukrainā šobrīd nav laba. Incidentu skaits un izšauto kārtu skaits, un artilērija, kas ir izmantota pāri frontes līnijai pēdējo dienu laikā, ir salīdzināma ar atsevišķiem intensitātes līmeņiem pirms pamiera. Pamiers joprojām tur ir vārda pēc, bet tas, kas notiek uz vietas, ir pilnīgi cits stāsts,” uzsvēra ģenerālis.

Kopš pagājušās nedēļas zināms skaits Krievijas karavīru ir pametuši Ukrainu un atgriezušies Krievijā, tomēr joprojām ir gatavi “vērst savu militāro spēku pret Ukrainu “.

Brīdlovs atzina, ka nav iespējams precīzi noteikt Krievijas armijas karavīru skaitu Ukrainā, jo netiek kontrolēta ieroču piegāde un pārvietošanās, kā arī Krievijas papildspēku ierašanās Ukrainas teritorijā.

Pēc Brīdlova teiktā, Krievijas karavīru skaits pēdējās nedēļas laikā ir samazinājies, jo daļa atgriezusies Krievijā. Tomēr šie karavīri nav atgriezušies mājās, bet gan atrodas kaujas gatavībā, lai vajadzības brīdī atkal ieietu Ukrainas teritorijā.

Savā runā NATO komandieris kā galveno atbildīgo par to, ka Austrumukrainā turpinās bruņotas sadursmes, norādīja Krieviju, jo tā neievēro uguns pārtraukšanas režīmu, ziņo BBC.

Brīdlovs arī pauda satraukumu par Krimas militarizāciju. „Mēs redzam, ka tur tiek dislocēti arvien jauni militārie spēki, kuri var ļoti ietekmēt visu Melnās jūras ziemeļu reģionu. Tas rada lielu satraukumu,” teica ģenerālis.

Lietuvā būs vairāk karavīru

Viļņā notiekošajā NATO Militārās komitejas sēdē sestdien tika izstrādāts Ziemeļatlantijas alianses darbības plāns ātrās reaģēšanas spēkiem, vēsta BBC.

Viens no NATO kājnieku bataljoniem tiks dislocēts Lietuvā bijušajā padomju laiku karabāzē Ruklā. Lietuvas aizsardzības spēki arī cer, ka drīz sāksies jaunas NATO karabāzes izveide netālu no Viļņas.

Kā teicis nesen amatā ieceltais Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks, nosūtīt uz Lietuvu savus karavīrus vēlas trīs alianses dalībvalstis – Beļģija, Vācija un Ungārija. Tuvākajā laikā tās uz mācībām Lietuvā nosūtīs savus kājniekus.

„Tādējādi Lietuvā būs garantēta NATO papildspēku rotācija,” teica Žuks. Viņš arī norādīja, ka NATO Gaisa spēku bāze Zokņos drīzumā paplašinās savu infrastruktūru.

Lietuvā jau ir dislocēti aptuveni 150 ASV karavīri. Žuks piektdien teica, ka ASV karavīri Lietuvā atradīsies „tik ilgi, cik būs nepieciešams”.

Lietuvā NATO Militārās komitejas sanāksme notika otro reizi. Pirmoreiz šī alianses komitejas sanāksme notika pirms desmit gadiem, kad valsts tika uzņemta Ziemeļatlantijas aliansē.

 

Komentāri (16)

ILZE 21.09.2014. 15.08

Edgars Avotiņš

iepriekšējais nemaz nesaucās pamiers, bet gan tikai uguns pārtraukšana.

_________________

Pamiers, kad visi krievu fašistiskie izdzimteņi zem zemes, bet miers, kad tie, garantēti, ir sapuvuši.

+5
-1
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 21.09.2014. 14.32

+2
0
Atbildēt

0

dro 21.09.2014. 15.56

Родственники граждан Германии, погибших в результате катастрофы самолета авиакомпании Malaysia Airlines в небе над Донбассом, намерены подать против Украины иск в Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ), пишет DW.

Как заявил в воскресенье, 21 сентября, газете Bild am Sonntag адвокат истцов Эльмар Гимулла, в соответствии с нормами международного права, “каждое государство несет ответственность за свое воздушное пространство, если оно открыто для полетов”. Если государство не в состоянии обеспечить безопасность, оно должно закрыть свое воздушное пространство, однако в случае c рейсом МН17 этого сделано не было.

Адвокат намерен подать иск против украинского правительства в ЕСПЧ в течение двух недель. По его мнению, сумма компенсации в каждом случае должна составлять не менее одного миллиона евро. Ранее авиакомпания Malaysia Airlines выплатила родственникам погибших в катастрофе по 5 тысяч евро. Сейчас рассматривается вопросы о выплате еще по 50 тысяч евро http://gordonua.com/news/worldnews/SMI6-Rodstvenniki-pogibshih-na-Donbasse-passazhirov-reysa-MN17-sobirayutsya-podat-v-sud-na-Ukrainu-42285.html

+1
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu