Nacionālā bibliotēka sāk akadēmisko lasījumu ciklu "21.gadsimta saturs" • IR.lv

Nacionālā bibliotēka sāk akadēmisko lasījumu ciklu “21.gadsimta saturs”

27
Pētnieks Endrjū Petegrī. Publicitātes foto

Pirmā uzstāšanās otrdien – renesanses un reformācijas laika tekstu un grāmatu kultūras pētnieks Endrjū Petegrī 

Ar mūsdienu renesanses un reformācijas laika tekstu un grāmatu kultūras pētnieka Endrjū Petegrī lekciju šovakar plkst.18 Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sāks akadēmisko lasījumu ciklu “21.gadsimta saturs”, raksta aģentūra LETA. Lasījumu ciklā no 2014.gada rudens līdz 2015.gada pavasarim uzstāsies izcili Eiropas intelektuāļi – rakstnieki, vēsturnieki un jauno mediju pārstāvji. Grāmatniecības vēsture un bibliotēku fenomena attīstība Eiropā būs tikai viena no akadēmisko lasījumu tēmām. Pasaulē atzīti nozaru eksperti aicinās iedziļināties sabiedrībai svarīgos kultūrvēsturiskos un kultūrpolitiskos jautājumos, kas skar gan Eiropas kultūras vēsturi, gan mūsdienas. 

Petegrī uzstāsies ar lekciju “Renesanses bibliotēka un grāmatu iespiešana kā problēma” (“The Renaissance Library and the Problem of Print”). Lekcija tematiski sasaucas ar LNB un nodibinājuma “Rīga 2014” rīkoto izstādi “1514. Grāmata. 2014.”, kura ir apskatāma ”Gaismas pils” 1.stāvā, Latvijas Grāmatniecības muzejā, līdz 2015.gada 31.martam. 

Dalībai lekcijā nepieciešams reģistrēties “http://ej.uz/Pettegree”. 

Lekcijā Petegrī stāstīs par grāmatu iespiešanas sākuma laikmetu. Grāmatu iespiešanas izgudrošana, ne bez iemesla, tiek uzskatīta par būtisku pagrieziena punktu Eiropas civilizācijas vēsturē. Tomēr pēkšņais grāmatu skaita pieaugums renesanses bibliotēku īpašniekiem radīja vairākas problēmas. Viens no būtiskākajiem jautājumiem bija – kā bibliotēkai saglabāt savu izcilības un ekskluzivitātes nodrošinātājas lomu, ja grāmatas ir tik brīvi pieejamas. Petegrī stāstīs par bibliotēkas daudzšķautņaino vēsturi grāmatu iespiešanas sākuma laikmetā – 15. un 16.gadsimtā – un parādīs, kā modernās bibliogrāfijas metodes var palīdzēt paplašināt mūsu zināšanas par izcilām, bet sen zudušām grāmatu kolekcijām. 

Petegrī ir viens no pazīstamākajiem 16.gadsimta un reformācijas laika pētniecības lauka vēsturniekiem, kurš ir radījis vairākus nozīmīgus pētījumus par grāmatas kā medija attīstību 15.gadsimta beigās un 16.gadsimtā. Viņš ir jauno laiku vēstures profesors Sentendrjūsas Universitātē (University of St Andrews) un USTC (“Universal Short Title Catalogue”) kataloga, kas ir tiešsaites seniespiedumu datubāze, direktors. Petegrī ir vairāku augsti novērtētu monogrāfiju autors, no kurām pazīstamākā ir “Grāmata renesanses laikmetā” (“The Book in the Renaissance”). Šogad ir iznākusi Petegrī jaunākā grāmata “Ziņu izgudrošana. Kā pasaule uzzināja par sevi” (“The Invention of News: How the World Came to Know about itself”). 

Visas lasījumu lekcijas būs pieejamas ierakstā tiešsaistē www.youtube.com/lnblv

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu