Akreditēts NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā • IR.lv

Akreditēts NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā

28
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Foto: AFP/LETA

Jaunizveidotais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs pievienojas 19 citiem NATO akreditētiem centriem citās dalībvalstīs

Akreditēts NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā, aktivizējot to kā militāru NATO organizāciju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra eksperte sabiedrisko attiecību jautājumos Linda Curika skaidroja, ka Ziemeļatlantijas padome apstiprinājusi centra akreditāciju un aktivizējusi NATO Izcilības centru stratēģiskās komunikācijas jautājumos kā militāru NATO organizāciju, tādējādi nosakot centra statusu atbilstoši Parīzes protokolam.

“Pirms akreditācijas visus NATO izcilības centrus izvērtē akreditācijas komisija, vērtējumu balstot NATO dokumentos noteiktos kritērijos. Akreditācijas komisija veica NATO Izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos izvērtējumu akreditācijas vizītes laikā no 2014.gada 22.jūlija līdz 23.jūlijam,” piebilda Curika.

NATO Ziemeļatlantijas padomes lēmumu akreditēt NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru Rīgā atzinīgi novērtējis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība). Centra izveides nozīmīgumu plānots minēt arī 4. un 5.septembrī notiekošajā NATO samitā Velsā, Lielbritānijā.

Ziemeļatlantijas padome 1.septembrī pieņēma lēmumu Stratēģiskās komunikācijas centru akreditēt kā NATO izcilības centru, savukārt 1.jūlijā NATO Transformācijas pavēlniecībā Norfolkā septiņas valstis – Latvija, Igaunija, Itālija, Lietuva, Polija, Apvienotā Karaliste un Vācija – parakstīja saprašanās memorandus, izveidojot starptautisko Stratēģiskās komunikācijas centru Rīgā.

Jaunizveidotais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs pievienojas 19 citiem NATO akreditētiem centriem citās dalībvalstīs, arī Igaunijā un Lietuvā.

Kopš 2009.gada NATO samita Alianse ir strādājusi, lai attīstītu stratēģiskās komunikācijas spējas. Neviena cita organizācijas dalībvalsts līdz šim nebija piedāvājusi izveidot speciālu institūciju darbam ar šiem jautājumiem. Latvija 2012.gada nogalē paziņoja NATO par nodomu attīstīt Rīgā Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru. To veidojot, ir saņemta pozitīva sabiedroto reakcija un atbalsts centra tapšanā.

Centra uzdevumi ir veicināt stratēģiskās komunikācijas attīstību, kā arī sniegt ekspertīzi un atbalstu NATO šajā jomā. Centrs paredz izstrādāt rīcības plānus, organizēt apmācības un piedalīties NATO mācībās. Tas sniegs tiešu atbalstu stratēģiskās komunikācijas disciplīnās dalībvalstīm un NATO štābiem. Centra izveide ir īpaši būtiska laikā, kad NATO stiprina kolektīvās aizsardzības spējas, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā. Krievijas izvērstais informatīvais karš un propaganda spilgti pierādījusi, ka mūsdienu informācijas tehnoloģiju laikmetā palielinājusies stratēģiskās komunikācijas nozīmība. NATO Stratēģiskās komunikācijas centrs izstrādās risinājumus un spējas, kas būs pieejamas visām dalībvalstīm. Tas būtiski papildinās jau līdzšinējos NATO centienus šajā jomā.

Stratēģiskās komunikācijas centrs kā nacionāla institūcija Rīgā strādā jau kopš šī gada 1.janvāra. Par tā direktoru Ministru kabinets iecēlis Latvijas diplomātu vēstnieku Jāni Kārkliņu.

 

Komentāri (28)

Malda 02.09.2014. 17.46

Ločmeli, nekas nav jacitē. NATO, respektīvi ASV, ir bijis pasaules žandarms jau pēdējos n-tos gadus. Pateicoties šim žandarmam LV ir tikusi vaļā no PSRS okupācijas un krievijas karaspēka. Palikusi tikai vatņiku kollona un tautas nodevējs Ločmelis.

+3
-1
Atbildēt

0

Inese 02.09.2014. 16.02

Citējot latviešu režisora Alvja Hermaņa tēvu, “NATO atkal pielaiko pasaules žandarma uniformu ar «Made in USA» pazīšanas zīmēm”.

+4
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu