Vēlētāji referendumā noraida Skotijas neatkarību (papildināts 12.30) • IR.lv

Vēlētāji referendumā noraida Skotijas neatkarību (papildināts 12.30)

43
Foto: LETA/EPA

Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 44,70%

Ceturtdien notikušajā Skotijas neatkarības referendumā 55,30% vēlētāju nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, piektdien paziņojusi galvenās balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētāja Mērija Pitkeitlija.

Par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 2 001 926 vēlētāji, liecina rezultāti pēc balsu skaitīšanas visos 32 apgabalos.

Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 1 617 989 vēlētāji jeb 44,70%.

Referendumā piedalījās 84,59% vēlētāju, kuriem ar “Jā” vai “Nē” bija jāatbild uz vienu jautājumu – “Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?”.

Balsošana norisinājās 2608 vēlēšanu iecirkņos visas Skotijas teritorijā un tajā varēja piedalīties visas personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Skotijā.

No 32 balsu skaitīšanas apgabaliem neatkarības pretinieki guva uzvaru 28 apgabalos, bet atbalstītāji četros – Dandī, Glāzgovā, Vestdanbārtonšīrā un Nortlenarkšīrā.

Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā, kas elektorāta ziņā ir lielākais no vēlēšanu apgabaliem, par neatkarību nobalsoja 53,49% vēlētāju, bet pret balsoja 46,52%.

Savukārt Skotijas galvaspilsētā Edinburgā uzvaru guva neatkarības pretinieki. Elektorāta skaita ziņā otrajā lielākajā apgabalā par palikšanu Lielbritānijas sastāvā referendumā nobalsoja 61,10% vēlētāju. Par neatkarību balsoja 38,90%.

Brīdī, kad kļuva skaidrs, ka referendumā uzvarējuši “Nē” nometnes pārstāvji, gan skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds, gan britu politiķi, kuri piedalījās balsošanas rezultātu vērošanā raidorganizācijas BBC Pirmajā Skotijas kanālā, norādīja, ka neatkarīgi no tā, kā skoti ir balsojuši – par vai pret neatkarību -, viņi ir balsojuši par pārmaiņām.

Komentāri (43)

buchamona 19.09.2014. 10.40

Man ir divējādas izjūtas par šī referenduma rezultātu. Pirmām kārtām virsroku ņem egoisms, jeb ” saprāta balss” :) – Skotijas atdalīšanās no Lielbritānijas neapšaubāmi vājinātu Latvijas drošību, jo vājāka kļūtu ES un NATOt. Netiešu, bet tomēr morālu (ja šajā gadījumā var runāt par morāli) atbalstu referenduma pozitīvais rezultāts dotu Latvijas vietējiem ” seperātistiem”, kuri cenšas runāt par Latgali, kā par jau Latvijai vairs nepiederošu teretoriju utt, vārdu sakot referenduma pozitīvais rezultāts radītu problēmas, gluži vienkārši tādēļ, ka mums ir jādzīvo ar kremliniem zem vienas debess.

No otras puses- es ļoti labi varu iztēloties, kā pēc zaudēta referenduma un apraktas idejas par Skotijas valsti, šobrīd jūtas tie gandrīz puse Skotijas iedzīvotāji, kuri balsoja par atdalīšanos no Lielbritānijas. Ilgas dzīvot savā nacionālā valstī latvieši ir izjutuši jau no tautiskā romantisma laikiem – līdz pat Brīvības cīņām, kurās šīs ilgas realizēja, un Atmodai, kurā tika atgūta Latvijas neatkarība. Par šodienas Latviju es šajā kontekstā negribu runāt. Šobrīd Latvijā nacionālas valsts ideja ir kļuvusi par tumsonības zīmolu ar kuru ir spējīgi lepoties tikai cilvēki ar šauru pieri, kā es te bieži lasu komentāros, nacionālas valsts romantisms šajos pragmātiskajos laikos Latvijā ir kļuvusi par tirgus preci :) Taču tā visa ir “lirika un atkāpe no tēmas, ja runājam par Skotiju.

Ja nu vienīgi – salīdzināšanai – skotu kopējais skaits tiek lēsts aptuveni 6 – 8 miljoni ļaužu. Skoti dzīvo Lielbritānijā tā tad drošībā, viņu identitāti neapdraud vardarbības draudi, taču viņiem nav savas valsts.

Latvieši – kopējais skaits aptuveni 1.5 miljoni, latvieši dzīvo Krievijas pierobežā, tātad Latvijas zeme robežojas ar cilvēcīgā valodā neformulējamu ļaunuma impēriju – Krieviju, bet latviešiem vēl pagaidām ir sava nacionāla valsts. Vai tas nav brīnums? Kuru diemžēl paši nenovērtējam un kuru dāļājam un tirgojam pa labi un kreisi, lai gan precīzāk, kuru iztirgojam tai pašai Krievijai.

+20
0
Atbildēt

2

    dzintarz > buchamona 19.09.2014. 10.44

    Pavērosim – vai rudā bestija un viņas “partijas” biedri spēs gūt kādu mācību no Skotijas referenduma…

    Aizsēdējušies tie “biedri” oi kā aizsēdējušies.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > buchamona 19.09.2014. 11.37

    @RA

    Precīzi manas domas. Un pēdējā rindkopā paustā doma – izcili formulēta. Gribētos, lai politiķi, kas sevi uzksata par Latvijas NĀCIJAS patriotiem (by the way, interesants raksts viedokļu sadaļā par šo tēmu), prastu to izlasīt un izdarīt secinājumus.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Evita 19.09.2014. 09.34

Nu re atskiriba, no Krimas un Austrumukrainas ari tadus jautajumus var risinat normala cela, tacu tur kur ir Putinisti, tas nekad nebus iespejams, jo vini nav spejigi ieklausities preteja viedokli, un pienemt godigus speles noteikumus.Nu vismaz normalai pasaulei ir velviens trumpis cinai, ar Putinismu.

+17
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 19.09.2014. 10.26

Teikšu godīgi – es zināmā mērā esmu atvieglota par šo rezultātu. Ne tāpēc, ka skoti nebūtu pelnījuši neatkarīgas valsts statusu, bet tāpēc, ka tas būtu pirmais solis, lai GB izstātos no ES, un priekšvēstnesis turpmākai ES sairšanai, kas šajā brīdī Latvijai un citām mazajām valstīm būtu nāves spriedums, ņemot vērā šā brīža ģeopolitiskās spēlītes.

Bez tam, ja Skotija atdalītos – tieši šobrīd – tas būtu kārtējais demagoģijas rīks putleristiem Ukrainas sadalīšanai.

Varbūt skoti ir pelnījuši neatkarību, taču – ne tagad. Tad, kad izbeigs pastāvēt Krievija kā federāla valsts (un nešaubos, ka tas notiks), tad varēs šo jautājumu atkal pacelt.

+15
-1
Atbildēt

6

    ILZE > silvija_vitina 19.09.2014. 10.43

    traductrice

    Tad, kad izbeigs pastāvēt Krievija kā federāla valsts

    _____________

    Tātad pirms Ivana bargā aizņemtās teritorijas krieviem vēl atvēli? Nekādu kompromisu, visai aziopas teritorijai jābūt iztīrītai un taisnīgi sadalītai?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > silvija_vitina 19.09.2014. 11.51

    Cik tur viņiem tās reālās atšķirības palikušas starp skotiem un angļiem?Latgale arī būs valsts?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > silvija_vitina 19.09.2014. 10.40

    Dāvis Kamarūts diemžēl ir kārtējā “klibā pīle”.

    Tā gadās, kad varu atļauj pārņemt žurnaļugām un messmēdītājiem nevis tautai.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    tuba76 > silvija_vitina 19.09.2014. 16.10

    Man nav īsti bijis laiks sekot visam niansēm, bet vienu iedomājos – ja Skotija kļūtu neatkarīga – kāds būtu tās juridiskais statuss ES sakarā? Vai neatkarīgie skoti piedalītos arī GB balsošanā par palikšanu ES?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > silvija_vitina 19.09.2014. 11.23

    Kas ir Dāvis Kamarūts?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > silvija_vitina 19.09.2014. 11.35

    traductrice ES sairšanai, kas šajā brīdī Latvijai un citām mazajām valstīm būtu nāves spriedums,

    ____________________________

    Ļoti lielā mērā pievienojos.

    Dažreiz uzjautrina ES federalizētāji un arī tie, kas baida ar federalizāciju.

    Tie ļaudis VISPĀR neko nesajēdz un neredz sev apkārt notiekošo.

    Daudz tuvāk ES ir izjukšanai, ne federalizācijai. Jā abi šie scenāriji mums ir nederīgi, bet izjukšana ir tuvāk.

    Pasaule ir dinamiska. Tā mainās, kādreiz arī Skotija būs neatkarīga, lai gan nez vai šodien skoti ir trakoti apspiesti. Arī krievija drīz izjuks. Domājams, ka drīz tur varētu notikt militārs apvērsums, ja pļutkina idiotisms sāks pārsvērt armijnieku pragmatismu un nevēlēšanos zaudēt savus miljardus un mirt kodolziemā. Atņems puikiņam čemodāniņu…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu