Piektdien ar koncertu Lielajā Ģildē sezonu atklās LNSO • IR.lv

Piektdien ar koncertu Lielajā Ģildē sezonu atklās LNSO

38
LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga. Foto Edija Pālens, LETA

Riharda Štrausa “Alpu simfonija”,  “Četras pēdējās dziesmas” (soliste Inga Kalna) un Jāņa Ivanova “Varavīksne”

Piektdien, 19.septembrī plkst.19 Lielajā ģildē gaidāms pirmais no diviem Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncertiem, kas izskanēs komponista Riharda Štrausa 150.jubilejas noskaņās, raksta aģentūra LETA. Koncertos uz skatuves atradīsies 107 cilvēki – orķestris pilnā sastāvā, kā arī papildu mūziķi. “Štrausa grandiozās “Alpu simfonijas” ieceres dēļ orķestra pamatsastāvam tiks piesaistīti cilvēki ērģeļmūzikas grupā, kas orķestrī vispār nav pārstāvēta, kā arī paredzēts papildinājums stīgu instrumentu grupā. Koncertā būs pilns pūšaminstrumentu spektrs, Vāgnera tuba, kā arī pērkonmašīna un vēja mašīna,” stāstīja Poga, kurš 19.septembrī Lielajā ģildē un 20.septembrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis” gaidāmajos atklāšanas koncertos stāvēs pie diriģenta pults. 

LNSO sezonas atklāšanas koncertos, izpildot dziesmu ciklu “Četras pēdējās dziesmas”, orķestrim pievienosies arī soprāns Inga Kalna. Atklāšanas koncertos izskanēs arī Jāņa Ivanova 1939.gadā sarakstītais skaņdarbs “Varavīksne”. “Tas ir mūsu kā orķestra pienākums – izrādīt godu simfoniskās mūzikas klasiķim,” sacīja Poga, piebilstot, ka tiek plānots viņa mūziku ierakstīt. “”Varavīksne” ir “ivanoviski” impresionisks skaņdarbs, kas sarakstīts 1939.gadā.”

Stundu pirms koncerta Lielās ģildes Baltajā zālē gaidāma saruna par mūziku, kurā par Nīčes “Antikristu” runās filozofe Ieva Kolmane, bet muzikoloģe Baiba Kurpniece stāstīs par Štrausa dzīvi. Otrs LNSO atklāšanas koncerts rīt, 20.septembrī, plkst.19 izskanēs Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu