Galerijā "Putti" rotu dizainera Teda Notena izstāde "Zelts, sviedri&pērles" • IR.lv

Galerijā “Putti” rotu dizainera Teda Notena izstāde “Zelts, sviedri&pērles”

32
Publicitātes foto

Holandiešu rotu dizainers kļuvis pazīstams ar zīmolu “Atelier Ted Noten”

Rīgā, mākslas galerijā “Putti” līdz 11.oktobrim skatāma holandiešu rotu dizainera Teda Notena personālizstāde “Zelts, sviedri&pērles”, kas vienlaikus būs mākslinieka 25 gadu darbu retrospekcija, raksta aģentūra LETA. 1956.gadā dzimušais holandiešu rotu dizainers Notens savu karjeru sāka 90.gadu sākumā kā solo mākslinieks. Kopš 2005.gada viņš ir kļuvis pazīstams ar zīmolu “Atelier Ted Noten”. Viņa darbu spektrā ir ar rokām darinātas rotas un tēlniecības objekti, kas robežojas ar rotu dizainu, līdz instalācijām, video, muzeju un sabiedrisko telpu projektiem. 

“Rotas ietver daudz komunikācijas iespēju. Tās izveido tiešo saikni ar cilvēkiem, ar mazām lietām, ar likteņa absurdo dabu un tradīcijās slēptu psiholoģiju, skatoties pāri laikiem un tautībām,” izsakās mākslinieks. 20.gadsimta 60.gados daži rotu mākslinieki sāka pētīt iespējas rotās un to dizainā izmantot neierastus materiālus, kā arī izvirzīja jautājumu, vai rotas spēj paust idejas, kas sniedzas tālāk par to skaistumu. Notens sekoja šo pirmo “konceptuālo dizaineru” pēdās, bet jau sākotnēji viņš atšķīrās ar savu spēju sapludināt kopā divas atšķirīgas pasaules. Viņš nekad neatteiksies izmantot netradicionālus materiālus, tomēr tajā pašā laikā arī nešauboties izmantos dārgmetālus, ja viņa rotu stāsti to pieprasa. 

 “Es ar baudu veidoju darbus, kuri aizved cilvēkus neceļos. Tavs stāsts var tikai aizceļot līdz cilvēkam, ja tu tiem nolaupi viņu pašas robežas un aizspriedumus par rotām. Iedvesmu var atrast jebkur: uz ielas, aiz stūra, neparastā bildē vai, gluži pretēji, kādā nepretenciozā mazā stāstā, ko man kāds ir pastāstījis,” stāsta Notens. Izstādē ietverta interaktīva, provokatīva instalācija “Gribi samainīt savu gredzenu” ar 500 “Miss Piggy” gredzeniem rozā krāsā no neilona 3D printā, izstādītiem uz telpas sienas šaujamieroča formā. Skatītāji var iegūt gredzenu, ko radījis Notens, vietā noliekot savu līdzpaņemto gredzenu. 

Līdz šim projekts ir ticis realizēts trīs pilsētās: Tokijā (Japānā), Stokholmā (Zviedrijā) un Velingtonā (Jaunzēlandē). Tām sekos Londona, Parīze, Milāna, Sidneja, Sanpaulu, Ņujorka un Maskava. Kad Notens būs bijis 15 pilsētās, viņš plāno izstādīt visas oriģinālās prezentācijas vienuviet. Izstādes laikā tiks izrādīta dokumentālā filma “Teds Notens: Zelts, sviedri&pērles” (“Ted Noten: Gold, Sweat&Pearls”).

Vairāk informācijas galerija mājas lapā

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu