Arheologi atraduši Sobiboras nāves nometnes gāzes kameras • IR.lv

Arheologi atraduši Sobiboras nāves nometnes gāzes kameras

12
Arheologu atrastās nacistu nāves nometnes gāzes kameru atliekas Sobiborā. Foto no "Spiegel.de"

Sobiboras nāves nometnē tika nogalināts ceturtdaļmiljons cilvēku, atradums tiek uzskatīts par nozīmīgu holokausta izpētē

Poļu un Izraēlas arheologi pēc gadiem ilgas meklēšanas atklājuši gāzes kameru atliekas hitleriskās Vācijas nāves nometnē, kas tika ierīkota Polijas pierobežas pilsētā Sobiborā, vēsta “Spiegel.de”. Sobiborā atradās viena no Otrā pasaules kara laikā Hitlera Vācijas Austrumeiropā ierīkotajām nometnēm masveidīgai cilvēku iznīcināšanai.

Sobiboras memoriāla direktors Tomašs Krancs norāda uz zinātnieku atklājuma lielo vēsturisko nozīmi. “Pēc astoņu gadu meklējumiem mēs beidzot esam pie mērķa,” teica arī arheologs Jorams Haimi.

Hitlera Vācijas nāves nometnes gāzes kameru atrašana Sobiborā ir “ļoti svarīgs atklājums” holokausta izpētē, paziņojis vēsturnieks Dāvids Zilberklangs no Izraēlas memoriāla “Jad Vašem”. Viņš teicis, ka atrastais ir viss, kas palicis pāri no nometnē nogalinātajiem. “Mēs tagad iegūsim daudz skaidrāku priekšstatu par to, kā bija organizētas slepkavības šajā nometnē un ko ebreju pārdzīvoja, pirms tika nogalināti,” teica vēsturnieks.

Zinātnieki arī atzīmē, ka izrakumos iegūtās liecības var palīdzēt noteikt, cik daudz cilvēku gājis bojā šajā nāves nometnē.

Atšķirībā no Osvencimas nāves nometnes Sobiboras nometne bijusi īpaši pielāgota cilvēku nogalināšanai. Tiem, kuri nokļuva Sobiborā, nebija pat niecīgāko cerību izdzīvot, kā tas tomēr bijis citās vācu nāves nometnēs Otrā pasaules kara laikā. Piemēram, piepiedu darbs.

Laikā no 1942.gada aprīļa līdz 1943.gada rudenim Sobiborā tika nogalināti vismaz 250 tūkstoši cilvēku.

Tomēr nometnē 1943.gada oktobrī ieslodzītie sacēlās un daļa izbēga. Kā vēsta mediji, pēc šīs sacelšanās izdzīvoja ap 100-120 cilvēku, no kuriem 60 pārdzīvoja arī karu.

Pēc ieslodzīto sacelšanās nacisti nometni nolīdzināja līdz ar zemi, slēpjot drausmās pēdas. Tika nolīdzināts apkārtnes reljefs, virsū uzceltas saimniecības ēkas un uzstādīti koki.

 

Komentāri (12)

Juris Dzelme 18.09.2014. 21.14

fašistu noziegumus pētī un plaši rāda, bet čekistu gulagu nemaz nerāda !!!!!!!!!!!!

+11
0
Atbildēt

2

    ILZE > Juris Dzelme 18.09.2014. 22.17

    fzss

    fašistu noziegumus pētī

    _______________

    Neviens fašistu noziegumus vēl nepēta, tie izdzimteņi brīvi lasās 9. maija šabašā un svin Staļina uzvaru pār cilvēcību un veselo saprātu. Gāzes kameras ienaidnieku nonāvēšanai ir holokausta autoru, vēstures viltotāju, izdomāts mīts. Gāzes kameras bija domātas ieslodzīto apģērba atblusošanai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > Juris Dzelme 19.09.2014. 00.45

    Gulagls jau nav civilizētiem pētījumiem piejams. Cerams, ka tuvākajā laikā pēc krievijas sabrukuma tas mainīsies.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ieva Aile 18.09.2014. 16.40

Pie tā var novest arī radikāla gazifikācija.

+6
-3
Atbildēt

0

guna 19.09.2014. 10.08

“Arheologi atraduši Sobiboras nāves nometnes gāzes kameras”

—————————————–

VAi nav dīvaini, tikai pēc vairāk kā piecdesmit gadiem ir atraduši Sobiboras nāves nometnes vietu. Es šeit saskatu kaut kādus citus “elementus”. Kā tas nākas, gāzes kameras atradās, un par tām tiek runāts un rakstīts, bet cilvēku mirstīgās atliekas nav. Kamerā ievadītā cikon gāze, vai kada cita, tikai nogalina cilvēku, bet mirušā ķermenis paliek neskarts. Kur ir tie massu apbedījumi, kura vietā būtu jāuzstāda piemineklis un jānoliek ziedi un cilvēku lūgšanas par šo cilvēku dvēselēm. Tas ir daudz svarīgāk, nekā meklēt vietu kur tika uzstādīta gāzes kamera!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu