Uzņēmēja Jevtušenkova arestu salīdzina ar jaunu JUKOS lietu Krievijā • IR.lv

Uzņēmēja Jevtušenkova arestu salīdzina ar jaunu JUKOS lietu Krievijā

19
Vladimirs Jevtušenkovs. Foto: AFP/LETA

Pēc Jevtušenkova aresta Krievijas akciju birža piedzīvo kritumu

Krievijas miljardiera un konglomerāta “AFK Sistema” lielākā īpašnieka Vladimira Jevtušenkova arests saistībā ar apsūdzībām naudas atmazgāšanā radījis bažas Krievijas politiskajās un biznesa aprindās. Tas salīdzināts ar iepriekš piedzīvotu Kremļa vēršanos pret ietekmīgiem oligarhiem, vēsta LETA. “Jauna JUKOS lieta” – tā Krievijas mediji jau paguvuši nodēvēt šos notikumus.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja otrdienas vakarā paziņoja, ka Jevtušenkovs atrodas mājas arestā un pret viņu sākta izmeklēšana par naftas uzņēmuma “Bashneft” akciju piesavināšanos un legalizēšanu. Mājas arestā Jevtušenkovs atradīsies vismaz līdz 16.novembrim.

Izmeklēšana šajā lietā notiekot jau kopš šā gada aprīļa. 65 gadus vecā Jevtušenkova lieta koncentrējas uz apstākļiem, kādos “AFK Sistema” pārņēma naftas uzņēmumu “Bashneft”.

Savukārt Krievijas laikraksts “Vedomosti” jau iepriekš vēstīja, ka par “Bashneft” interesējoties arī Krievijas valstij piederošais naftas gigants “Rosneft”.

Jevtušenkova lieta ļauj vilkt paralēles ar tiesvedību pret kādreizējo Krievijas naftas giganta “Jukos” vadītāju Mihailu Hodrokovski, kas desmit gadus pavadīja ieslodzījumā. Hodrokovskis vienmēr uzsvēris, ka apsūdzības krāpniecībā un nodokļu nemaksāšanā pret viņu bijušas politiski motivētas.

Lūgts komentēt Jevtušenkova lietu, Hodrokovskis laikrakstam “Vedomosti” norādījis, ka tā balstās uz “tīri komerciālām interesēm” naftas nozarē, nevis uz kādu politisku konfliktu.

Arī politologs Aleksejs Makarkins ir pārliecināts, ka krimināllieta un Jevtušenkova arests ir saistāmi ar cīņu par kontroli pār “Bashneft”. Šai versijai piekrīt arī kāds Kremļa aprindām tuvs cilvēks, kurš sarunā ar “Vedomosti” vēlējies palikts anonīms. Viņš arī pauda pārliecību, ka “AFK Sistema”, visticamāk, zaudēs “Bashneft”. Jevtušenkovs iepriekš neesot piekritis pārdot “Bashneft” par piedāvāto cenu, un tas arī esot iemesls viņa arestam.

Tikmēr uzņēmums “AFK Sistema” izplatījis paziņojumu, ka apsūdzībām pret Jevtušenkovu neesot pamata. Savukārt kāda amatpersona paudusi satraukumu par Jevtušenkova arestu. “Mums ir ļoti slikta sajūta par šo. (..) Tas viss liek mums domāt par jaunu “Jukos” lietu,” norāda amatpersona.

Citi uzņēmēji norāda, ka Jevtušenkova arests negatīvi ietekmēs investīcijas Krievijā un tagad aiziešot pat tie, kurus nav nobiedējušas Rietumu sankcijas. Īpašuma aizsardzība Krievijā joprojām ir nopietna problēma, uzskata uzņēmēji.

Jevtušenkovam pieder 64,18% “AFK Sistema” akciju. “AFK Sistema” ir pārstāvēta vairākās nozarēs, ieskaitot naftas nozari, telekomunikācijas, tirdzniecību un finanšu pakalpojumus.

Akciju vērtība Krievijas fondu biržā trešdien piedzīvojusi kritumu saistībā ar ziņām par krievu miljardiera un konglomerāta “AFK Sistema” lielākā īpašnieka Vladimira Jevtušenkova arestu, ziņo LETA.

Maskavas fondu tirgus vadošais indekss MICEX trešdien uzreiz pēc tirdzniecības sākuma nokritās par 0,49%, savukārt indekss RTS samazinājās par 0,34%. Ap dienas vidu MICEX un RTS indeksi bija samazinājušies attiecīgi par 2,09% un 1,13%. “AFK Sistema” akciju vērtība sarukusi par 31,72%.

 

Komentāri (19)

janis17 17.09.2014. 17.30

Kas gan ir kaut kāds jukos un jevtušenkovs, salīdzinot ar pārējo krievijas vājprātu…

+5
-1
Atbildēt

2

    Andris Jautriņš > janis17 18.09.2014. 09.39

    Katru vakaru tūkstošiem meiteņu naktsklubos “protestē”.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 17.09.2014. 18.59

    precīzi! atraduši baigo problēmu…

    p.s. tikko Krievijā notikušajās vēlēšanās kādā no Maskavas iecirkņiem trīs meitenes ar atkailinātām krūtīm protestēja pret pūķina režīmu un iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās. Viena no meitenēm esot bijusi no Ukrainas.

    “ukrainietes” no Femen noliedz jebkādu saikni ar šīm meitenēm…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

Malda 17.09.2014. 18.11

Skatos kooperatīvs “Ozero” atkal kādam atspiež naudiņu/sakārotu biznesa nišu. Protams Kiseļev TV tas tiks pasniegts kā “cīņa ar koprupciju un valsts īpašuma izšķērdēšanu”.

+4
0
Atbildēt

5

    Andris Jautriņš > Malda 18.09.2014. 09.41

    Hm, ja šķēles un lembergi būtu Krievijā, tad … :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Malda 18.09.2014. 10.26

    Andris Doveiks

    Hm, ja šķēles un lembergi būtu Krievijā, tad … :)

    _______________

    Viss atkarīgs no tā, vai viņi pakļautos pederastu virsaitim, vai nē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Malda 18.09.2014. 10.43

    Ja nepakļautos, tad mēs viņus sauktu par “opozicionāriem” un izteiktu atbalstu?

    Neatceros, kurš no ASV vadītājiem teica: “Viņi ir nelieši, bet mūsu nelieši!”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Malda 18.09.2014. 10.50

    Andris Doveiks

    Vai domāji Sečinu, Rotenbergus, Ķimčenko, Jakuņinu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Malda 18.09.2014. 11.09

    Neesmu speciālists tās puses famīlijās. Es par principu, kuru ilustrēju ar mūspuses personāžiem – zīmoliem. Domāju, ka praktiski visi, kuri te ierakstās par jevtusenkoviem (agrāk – hodorkovskiem, navļnijiem un pusīšiem) ir tikpat ne-informēti par tās puses cirka arēnā un aizkulisēs notiekošo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 17.09.2014. 18.47

Ar Hodarkovski te nav nekāda līdzība, kaut, uz šo naftas kompāniju pretendē tas pats Sečins, kurš grāva Jukosu.

Bet, Jevtušenkovs ir Putinam pietuvināta persona, viņš bijis arī Janukovicam tuvs, Sečins tāpat, tā, drīzāk ir Kremļa buldogu cīņa par lielāku naudu un varu, jo naudas jau kļūst arvien mazāk, Sečins nesen pieprasīja milzu summ savas naftas kompānijas glābšanai, un, acīmredzot, dabūs arī, no rezervju fonda, sakarā ar sankcijām pie naudas tik arvien grūtāk.

Un tiesīvsarg. sistēma šeit ir tikai instruments, kā vienmēr Krievijā līdzīgos gadījumos.

+4
-2
Atbildēt

1

    Andris Jautriņš > ligakalnina 18.09.2014. 10.46

    rostin, vai šis gadījumā arī nav tavs teksts? dzeri, varbūt rostina teksts zemāk ir tavējais? Abiem profiliem ir aizdomīga līdzība komatu nesaturēšanā :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu