Ceturtdien LNB kinolektorijs un grāmatu izstāde par Marku Rotko • IR.lv

Ceturtdien LNB kinolektorijs un grāmatu izstāde par Marku Rotko

30
Publicitātes foto

Līdz 27. septembrim Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavā būs skatāms lielākais līdz šim izdoto grāmatu skaits par Marku Rotko 

Ceturtdien, 18. septembrī, plkst. 16 un plkst. 18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks lektorijs „Kino par Rotko”. Savukārt no 18. septembra Nacionālās bibliotēkas Mākslas lasītavā būs skatāma arī grāmatu izstāde „Drukātais Rotko”. Abi pasākumi ir daļa no projekta „No Rīgas uz Daugavpili Rotko vilcienā”, kas norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros un veltīti mākslinieka Marka Rotko 111.dzimšanas dienai.

18. septembrī plkst. 16 skatītājiem būs iespēja redzēt Izi Morgenšterna (Izy Morgensterna) veidoto filmu “Marks Rotko – abstraktais ekspresionists”, bet plkst. 18 – Simona Šamas (Simon Schama) filmu „Mākslas spēks. Rotko”. Abas filmas stāsta par mākslinieka daiļrades dažādiem aspektiem. Ja Simons Šama savā filmā vairāk atklāj Rotko daiļrades nianses, tad Izi Morgenšterns papildus tam izseko Rotko dzīves un daiļrades hronoloģijai. Izi Morgenšterna filmā pirmo reizi tiek pieminēta Daugavpils kā mākslinieka dzimtā pilsēta, tajā redzami gan mūsdienu, gan vēsturiskie pilsētas skati. Abas filmas ievadīs Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieka Māra Čačkas ievadvārdi. 

Filmas ir angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā un ieeja ir bez maksas.

Savukārt no 18. līdz 27. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavā pirmo reizi Latvijā vienkopus būs skatāms lielākais līdz šim izdoto grāmatu skaits par Marku Rotko no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Daugavpils Marka Rotko mākslas krājuma.

Izstādē „Drukātais Rotko” apkopotās grāmatas sniegs vēstījumu par Marka Rotko dzīves gājumu, radošajiem meklējumiem, ietekmēm, izaugsmi un atklājumiem, palīdzēs atklāt un saskatīt izšķirošos posmus viņa mākslinieciskajā daiļradē, ļaus uzzināt par 20. gadsimta vidus tendencēm un plūsmām Amerikas mākslā, kā arī dāvās iedvesmu, lasot Rotko atziņas par mākslu un dzīvi īsos aforismos vai esejās. Izstādes apmeklētēji gūs gan vizuālo baudījumu mākslas katalogos, gan informatīvo devumu esejās un biogrāfijās. 

 Izstāde „Drukātais Rotko” arī ir ieskaņa diviem būtiskiem notikumiem Latvijas grāmatniecībā. 23. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē tiks prezentēts franču akadēmiķes Annijas Koenas Solalas (Annie Cohen-Solal) monogrāfijas „Marks Rotko” tulkojums latviešu valodā, bet 25. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks atklāšanas svētki Džeimsa Breslina (James E.B. Breslin) monogrāfijas „Marks Rotko. Biogrāfija” izdevumam latviešu valodā.

Kinolektoriju un izstādi varēs apmeklēt bez maksas. 

Izstāde būs apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas darba laikos. Vairāk informācijas bibliotēkas mājas lapā

 

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu