Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments ratificē asociācijas līgumu (papild.) • IR.lv

Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments ratificē asociācijas līgumu (papild.)

11
Foto: EPA/LETA

Eiropas Parlamentā par balsoja 535 deputāti

Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments (EP) otrdien vienlaicīgi ratificējuši Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgumu, ziņo LETA/AFP.

Ukrainas un Eiropas Parlamenta starpā tika nodrošināts videotilts. Pateicoties šai tehnoloģijai, līgums ratificēts sinhroni.

Eiropas Parlamentā asociācijas līgums tika ratificēts, 535 deputātiem nobalsojot par, 127 balsojot pret un 35 atturoties.

EP prezidents Martins Šulcs, uzrunājot asambleju Strasbūrā, norādīja, ka “šis ir vēsturisks mirklis”.

Arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko Kijevā uzsvēra šī līguma nozīmīgumu, norādot, ka tas ir “pirmais solis, svarīgs solis” ceļā uz iestāšanos ES.

Ja Krievija neievēros vienošanos par brīvās tirdzniecības zonu pagaidu atlikšanu un ieviesīs ierobežojumus Ukrainai, tad Ukrainas parlamentam ierosināsim mainīt tā lēmumu, otrdien paziņoja Eiropas tirdzniecības komisārs Karls de Guhts.

Komisārs otrdien ratificēto asociācijas vienošanos ar Ukrainu nosauca par “vēsturisku faktu un sākumu jaunam Ukrainas demokratizācijas procesam, tiesiskumam, kā arī iespējai ukraiņiem pārvarēt korupciju, lai valstī sāktos ekonomiskais uzplaukums, ziņo UNIAN.

Tikmēr Ukrainas valdība vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu piešķirt valstij papildu divus miljardus eiro, lai varētu segt budžeta deficītu, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Otrdien Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas lietu komitejas sēdē par to paziņoja Finanšu ministrijas starptautiskā finanšu atbalsta un parādu departamenta direktore Gaļina Paharčuka.

(papildināta ar pēdējām rindkopām)

Komentāri (11)

Ivars Ozols 16.09.2014. 15.05

Vai balsojums ir aizklāts vai atvērts? Man ir aizdomas, kas ir 2 no tiem 127, kas balsoja “pret”. Mājiens: Viņus nesauc Mandrejs Amkins un Tajtana Žadnoka. Par Ivetas gribuli vēl var paspriest – varbūt atturējās, lai nebūtu jāatbild uz kaitinošiem jautājumiem.

+6
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 16.09.2014. 14.18

putleram epilepsijas lēkme nepiemetās, to uzzinot?

+3
0
Atbildēt

0

Ivars Ozols 16.09.2014. 15.16

Šajā asociācijas līguma versijā bija viena būtiska atšķirība no tā, kuru atteicās parakstīt Janukovičs: tirdzniecības atvieglojumi ir tikai vienpusēji.

Tas nozīmē, ka Ukraina drīkstēs brīvi eksportēt preces uz ES, bet līdz 2016. gadam Ukrainā vēl nedrīkstēs ievest ES preces bez muitas.

http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/eu_ukraine/association_agreement/index_en.htm

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu