Skotijas neatkarības referenduma iznākums grūti prognozējams • IR.lv

Skotijas neatkarības referenduma iznākums grūti prognozējams

47
Edinburgas (Skotija) kafejnīcas izceptās kūciņas arī liek izvēlēties - jā vai nē Skotijas neatkarībai. Foto: EPA/LETA
Madara Rudzīte

18.septembrī paredzētā Skotijas neatkarības referenduma balsu sadalījums patlaban aptaujās ir pārāk vienlīdzīgs

Šīs nedēļas laika prognoze ir tipiski skotiska – pirmdien lietus un necaurredzama migla, otrdien – saule un mākoņi. Kā vienmēr neparedzamais laiks noteikti turpinās pārsteigt vietējos visas nedēļas garumā. Bet šonedēļ visā Skotijā vērojama pēkšņa vēlme pēc kaut nelielas stabilitātes. Jau ceturtdien balsotāji Skotijas teritorijā atbildēs uz jautājumu, vai Skotijai ir jākļūst neatkarīgai no Lielbritānijas.

Pašreizējais balsu sadalījums ir tik vienlīdzīgs, ka pat sabiedrisko aptauju aģentūras, kas nesen lepojās ar pārliecinošiem paziņojumiem, tagad savās relīzēs pie pēdējiem datiem vienmēr piemin – the outcome is too close to call (balsu sadalījums ir pārāk nevienlīdzīgs).

Diskusijām sabiedrībā un debatēm starp abu kampaņu vadītājiem vienkārši vairs nav laika, un abas puses jau nedēļu izmisīgi cenšas piesaistīt izšķirīgās balsis. Visi saprot, ka šīs balsis izšķirs visu – neizlēmušo skaits svārstās starp 7% un 23%, atkarībā no aptaujas.

Skotijas premjerministrs un neatkarības kustības vadītājs Alekss Salmonds šonedēļ uzstājas attālākās Skotijas pilsētās un cenšas iegūt atbalstu neatkarībai, citējot pasaulslaveno ekonomistu skotu Ādamu Smitu, kurš būtu lepojies ar pašnoteikšanās tiesībām Skotijai.

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons savukārt, lai arī sākotnēji nenozīmīgs spēlētājs neatkarības pretinieku nometnē, ir sapratis situācijas nopietnību. Kā vēsta BBC, viņš “ar visu sirdi un dvēseli” vēlas, lai Skotija un Lielbritānija paliktu kopā, jo “šis nav vienkāršs ģimenes strīds, bet nelabojama šķiršanās”.

Skotijas galvaspilsētā Edinburgā visās malās jūtams mutuļojošs uztraukums. Gājēji uz ielām rotājušies ar Yes/No (Jā/Nē) nozīmītēm, uz ielām abu kampaņu atbalstītāji joprojām dala uzsaukumus un pagājušajā nedēļas nogalē organizēja mītiņus neatkarības atbalstam vai pretestībai.

Pat mājās vietējiem nav miera, jo pastkastītes saturu jau mēnešiem pilda lapiņas, kuros studenti, strādājošie un pensionāri stāsta savus stāstus vai cenšas pārliecināt balsotājus ar dažādiem statistikas rādītājiem. Lieki teikt, ka abas nometnes izmanto pavisam pretējus datus, un nereti ir sajūta, ka pilnībā uzticēties nevar nevienai kampaņai.

Diskusijas par naftas atradnēm, Skotijas valūtu, piederību ES un citām starptautiskām organizācijām un potenciāli jaunās valsts politiku ir palikušas pagātnē.

Pašlaik vēlētājus var sadalīt divās lielās grupās – tie, kas cerību pilni tic labākai nākotnei neatkarīgā Skotijā, un tie, kas jūt skepsi un pārlieku lielu nedrošību, tāpēc balsos pret. To saprot arī Salmonds un Kamerons, un no šķietami konstruktīvas pieejas ir pievērsušies emocionālām kampaņām, lai tikai pārliecinātu vēlētājus ievilkt krustiņu pareizajā ailītē.

Jau tā nokaitēto situāciju Skotijā vēl absurdāku padara tas, ka vietējās pašvaldības ir pagarinājušas atļaujas pārdot alkoholiskos dzērienus bāros un klubos, tā cerot nopelnīt naktī, kad tiks paziņoti referenduma rezultāti.

Lai arī kāds būtu tā iznākums, apmēram puse vēlētāju jebkurā gadījumā būs neapmierināti, bet paši skoti vēl nav sākuši domāt par dienām pēc šā izšķirīgā lēmuma. Kas zina, varbūt šīs nedēļas beigās Eiropas kartē atkal būs jāizdara izmaiņas.

 

Komentāri (47)

oktaavs 16.09.2014. 19.56

Kaut kā nebiedē Skotijas vai Katalonijas neatkarība un tās sekas. Kaut vai un galvenokārt tāpēc, ka viņiem nav robežas ar Krieviju. Tā vēl joprojām ir Eiropa un ne jau tās pats nabadzīgākais kakts.

Cerams, ka tur dzīvo ne tikai pabu alus dzērāji bet arī kaut kādi ekonomisti un finanšu speciālisti, kas visu sen jau simtreiz ir aprēķinājuši. Ja nav, tad paši vainīgi. Tas nav nekāds biljards, vai pokera spēle, kur var mēģināt atspēlēties vēlreiz.

Ja skotiem izdosies, tad tās būs britu monarhijas beigas. Nez, kāpēc tā liekas. Šo karalieni var aizstāt tikai kaut kāda nožēlojama parodija, kura ar laiku izčabēs vēsturē..

Anglija, protams, nesabruks un varbūt pat uzplauks ekonomiski, bet tomēr kaut kā pat žēl pasaules visu laiku lielāko impēriju, kura draud sarukt līdz tik nožēlojamiem izmēriem :(

Nu, ko – pagaidīsim rezultātu :)

+2
0
Atbildēt

1

    dzintarz > oktaavs 17.09.2014. 10.54

    west Kaut kā nebiedē Skotijas vai Katalonijas neatkarība

    =======

    Laba reakcija – east! Esait ļoti gudris un tāļredzīgs!

    0
    0
    Atbildēt

    0

janis17 17.09.2014. 00.16

Nekas tur nebūs!

Referendumā nobalsos NO.

Skotija paliks Lielbritānijā.

+2
-1
Atbildēt

0

dzintarz 17.09.2014. 10.51

tagad savās relīzēs pie pēdējiem datiem vienmēr piemin – the outcome is too close to call (balsu sadalījums ir pārāk nevienlīdzīgs).

=======

Mudurei Rudzātei iegadījusēs īpatnēja interpretācija.

Laikam jauniete kautkāda… Varbūt IR mudurators/administrators lošmelis samainiījis dažus burtus?

Both sides in the Scottish referendum debate are making their final pitch to voters on the last day of campaigning.

It comes as the latest polls suggested the result remained too close to call, with a slender lead for a “No” vote.

Scotland’s First Minister Alex Salmond has written to voters appealing to them to vote “Yes”, saying “let’s do this”.

0
0
Atbildēt

1

    dzintarz > dzintarz 17.09.2014. 11.24

    Scotland’s First Minister Alex Salmond has written to voters appealing to them to vote “Yes”, saying “let’s do this”.

    Šie zēni un meitas nav mācījušies dabas likumus.

    Šie personĀži neizprot atgriezeniskās (pozitīvas/negatīvas) saites jēdzienu saistībā ar sistēmas stabilitāti. Sistēmtehnika personĀžiem ir bla-bla-bla..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu