FM rosina atcelt īpašo IIN iekasēšanas kārtību Rīgā un Ventspilī • IR.lv

FM rosina atcelt īpašo IIN iekasēšanas kārtību Rīgā un Ventspilī

7
Ventspils ilggadējais saimniekotājs Aivars Lembergs un viņa atbalsts Saeimā ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Patlaban IIN maksājumi tieši bez Valsts kases starpniecības nonāk konkrētās pašvaldības budžetā

Finanšu ministrija (FM) rosina no nākamā gada mainīt īpašo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iekasēšanas kārtību Rīgā un Ventspilī un noteikt, ka IIN tiek pārskaitīts tikai Valsts kasei, ziņo LETA.

Patlaban ar Rīgas domi un Ventspils pilsētas domi ir spēkā līgumi par speciālu IIN ieskaitīšanas kārtību – IIN maksājumi tieši bez Valsts kases starpniecības nonāk konkrētās pašvaldības budžetā. Ar Rīgas domi līgums noslēgts 1995.gada decembrī, bet ar Ventspils pilsētas domi – 1996.gada martā. Abi ir beztermiņa līgumi, tomēr paredzēta iespēja tos lauzt vai izbeigt līgumu darbību.

Līgumi ar pašvaldībām noslēgti premjerministra Andra Šķēles valdības darbības laikā. Finanšu ministrs tolaik bija Aivars Guntis Kreituss.

FM rosina lauzt šos līgumus un paredzēt, ka no nākamā gada janvāra IIN ieskaitāms tikai Valsts kases IIN sadales kontā. Tādējādi nodokļu maksātājiem tiktu vienkāršota IIN samaksas kārtība, tiktu samazināts administratīvais slogs un tiktu efektivizēta valsts un pašvaldību resursu izlietošana. Pārejot uz pilnībā centralizētu IIN nodokļa iekasēšanu, tiktu optimizēts IIN administrēšanas process, samazinātos kļūdaino maksājumu skaits Valsts kases IIN sadales kontā un tiktu novērsta situācija, ka pašvaldības ilgstoši nesaņem tām pienākošos līdzekļus no iekasētā IIN, izskatīšanai valdībā iesniegtajā ziņojumā raksta FM.

Par šo jautājumu valdība bija plānojusi lemt otrdien, tomēr jautājuma izskatīšana pārcelta uz nākamo nedēļu. Iesniegtajā Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projektā bija teikts, ka finanšu ministram septembrī jālauž ar Rīgas domi un Ventspils pilsētas domi līgumi par IIN īpašo iekasēšanas kārtību.

Pašlaik IIN maksātāji – fiziskās personas, kuras gada sākumā deklarējušas dzīvesvietu Rīgas vai Ventspils pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, – IIN par ienākumiem no saimnieciskās darbības un ar IIN saistītos maksājumus ieskaita tieši šo pašvaldības budžetā. Savukārt darba devēji, kuru juridiskā adrese atrodas Rīgas vai Ventspils pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, IIN no minēto pašvaldību administratīvajā teritorijā dzīvojošo darba ņēmēju darba samaksas pārskaita pašvaldības budžeta kontā, bet ar nodokli saistīto nokavējuma naudu – Valsts kases nodokļa ieņēmumu kontā.

Rīgas dome savulaik konstatējusi, ka nodokļa maksātāji Rīgas pašvaldības budžetam piekritīgās IIN summas daļēji vai pilnā apmērā kļūdaini pārskaita IIN kontā Valsts kasē, citos nodokļu kontos vai nepārskaita vispār, teikts FM ziņojumā. Kļūdu apmērs un nodokļu maksātāju viedoklis licis secināt, ka pašlaik paredzētā IIN ieskaitīšanas kārtība vairākos kontos rada uzņēmējiem administratīvo slogu un prasa neefektīvu Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts kases darbaspēka un laika resursu patēriņu. Atceļot speciālo kārtību IIN iemaksām divu pašvaldību kontā, valsts efektīvāk administrētu IIN, bet nodokļu maksātājiem tiktu vienkāršota IIN uzskaite un maksāšana, teikts FM sagatavotajā dokumentā.

FM ziņojumā arī secinājusi, ka speciālo divām pašvaldībām noteikto IIN iekasēšanas kārtību ir nepieciešams steidzami pārskatīt, jo Rīgas dome kļūdaini ieskaitīto IIN maksājumu pēc tā konstatēšanas nevis nekavējoši atmaksā citām pašvaldībām, bet izmanto savu funkciju pildīšanai un politiski noteikto prioritāšu īstenošanai.

 

Komentāri (7)

austrisv 16.09.2014. 12.30

“Līgumi ar pašvaldībām noslēgti premjerministra Andra Šķēles valdības darbības laikā. Finanšu ministrs tolaik bija Aivars Guntis Kreituss.”

Uh, kas Kreitusam par nopelniem sociāldemokrātu labā.Interesanti vai Lembis arī fano klusiņām par sociķiem?

+7
0
Atbildēt

1

    aigarsaboltins > austrisv 16.09.2014. 15.06

    Pieļauju, ka Lembis fano tikai un vienīgi par savu naudas maku, jo bez tā šamējs būtu tukša vieta – kā krievi saka, ņe koži, ne roži.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

emb_riga 16.09.2014. 13.25

Apsveicama doma.Visiem viens likums – visiem viena taisnība!

+6
0
Atbildēt

0

ievuliitis 16.09.2014. 14.50

“Līgumi ar pašvaldībām noslēgti premjerministra Andra Šķēles valdības darbības laikā. Finanšu ministrs tolaik bija Aivars Guntis Kreituss.”

Aivars Guntis Kreituss – pieteikts ar 9.numuru Vidzemes vēlēšanu apgabalā 12. Saeimas vēlēšanās no partijas “Saskaņā”.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu