Latvijas valsts kā radikālisms • IR.lv

Latvijas valsts kā radikālisms

144
Termiņuzturēšanās atļaujas sagādāt aicina daudzi juridiskie biroji Latvijā. Ar to nodarbojas arī dažu Latvijas banku juristi. Attēls no strend.lv mājas lapas
Rita Eva Našeniece

Apgriezto spoguļu pasaulē valsts dekonstrukcija ir norma

Biju nokļuvusi raidījuma studijā, kopā ar akadēmisku mācībspēku, dāmu – politiķi un raidījuma vadītāju – politiskās partijas kandidātu. Kad sapratu, ka sagrupējamies trīs pret vienu, ieslēdzās vājākā aizstāvēšanas instinkts. Vainas apziņa ietekmēja runas spējas, un pirmās replikas nostostīju klasiski nožēlojamā bērziņstraujumas stilā. Tomēr politiķe manu mērenās diskusijas noskaņojumu mainīja sekundes simtdaļā, un pamirušās runas dāvanas atjaunojās. Tas notika brīdī, kad bez argumentiem palikusi, viņa manu viedokli, ka tirgot uzturēšanās atļaujas par nekustamo īpašumu ir bīstama prakse, nosauca par radikālu.

Sekojot viņas loģikai, ES patlaban ir četras neradikālas (Latvija pati neradikālākā, tad Bulgārija, Kipra un Grieķija), divas mazradikālas (Spānija, Portugāle) un pārējās – radikālas valstis. „Neradikālās” tātad būtu tās, kuras tirgo ekonomiskās klases (aptuveni līdz 300 000 eiro) krīzes laikā neiztirgotos nekustamos īpašumus, piedevām izsniedzot termiņuzturēšanās atļaujas ieceļotāja ģimenei, bet Latvijas gadījumā – arī iespēju viņiem visiem strādāt Latvijā.

Latvijas gadījumā termiņuzturēšanās atļaujas par nekustamā īpašuma iegādi ir tieši saistītas ar jaunu ciematu un daudzdzīvokļu māju celšanu pārceļotājiem no Krievijas. Starp citu, būdama opozīcijas partijas deputāte, politiķe bija balsojusi pret termiņuzturēšanās atļaujām. Kas ir arī saprotams – valstiski domājošs politiķis nevar atbalstīt praktiski neintegrējamu kolonistu apmetņu veidošanos Latvijā, par kādu process ir tagad izvērties dažādās vietās Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā. Tomēr, spriežot pēc balsojumiem, viņas viedoklis polāri mainījās, nonākot pozīcijā.

17.aprīlī Ukraina ieviesusi aizliegumu iebraukt valstī krievu vīriešiem vecumā no16 līdz 60 gadiem. Krievijas sūdzību par šo soli Eiropas Drošības un sadarbības padomes augstākais komisārs cilvēktiesību lietās noraidīja, atzīdams Ukrainas soli par pamatotu.

Tajā pašā laikā Latvijā tagad raķetē augšup traucas termiņuzturēšanās atļauju skaits un nekādu samazinājumu pēc 1.septembra šajā industrijā iesaistītie neprognozē. Krievijas tanku kolonnas iegājušas Ukrainas valsts teritorijā, lai apmierinātu Putina 1.jūlija runā izteiktos rupjos draudus par «visu esošo līdzekļu arsenāla» izmantošanu „tautiešu aizstāvībai”, bet Latvija tirgo TUA „krieviem visdraudzīgākajā vidē”, kā reklamē Latviju internetā mudžošās iekšā raušanas industrijas bankas, juridisko pakalpojumu kantori un aģentūras, kredītu izsniedzēji.

Jā, patiesi, nekļūdījos. Latvijā nerezidentiem – citvalstu pasu īpašniekiem – Latvijas bankas izsniedz kredītus.

Tas ir laikā, kad latviešu jaunās ģimenes šādus kredītus nesaņem, bet ir spiestas īrēt TUA par NĪ uzpūstajā īres tirgū. Kur arī izīrējamai dzīvoklis ir pārdots Krievijas nerezidentam par kredītu, ko, iespējams, šī pati ģimene nesaņēma.

Latvijā populārā murgainā un maldinošā retorika saukt par radikālām normālas Eiropas prakses ir ļoti bīstama. Patiesībā tā seko tiem pašiem melīgās propagandas principiem, ko lieto Putina režīms.

Ja nav racionālu argumentu, tiek izmantoti kodi, kas mūs psiholoģiski ietekmē, bieži zemapziņas līmenī. Tāds kods ir sabiedrībā lietots termins, kas tiek ekspluatēts, lai modinātu noraidījumu par kāda cilvēka viedokli.

Šāda apsaukāšanās neattiecas tikai uz uzturēšanās atļauju jautājumu. Normālas Eiropas prakses tiek sauktas par nenormālām un otrādi, ja politiski neapdāvinātā elite ir spiesta risināt jautājumus, kuri prasa kompetenci, gribu un saprātu. Vai tad, kad gļēvulīgi padodas naudīga lobiju spiedienam, saņemot savus 30 grašus un darba vietu ar labu algu sievai, dēlam vai mīļākajai uz kolonizācijas procesa satreknējušā bankā.

90.gados bija paredzēts, ka 2004.gadā visā Latvijā būs izglītība tikai latviešu valodā. 2011.gadā šis priekšlikums bija kļuvis par “radikālu” un “fašistisku”, turklāt šādu retoriku lietoja tie, kuri uzskatīja sevi par it kā valstiski domājošiem liberāļiem.

Lietojot putiniskus trikus – piekārt radikālisma birku – uz nopietnību pretendējoši politiķi zaudē cieņu, ko jūtam arī pret tiem oponentiem, kuru viedokļi ir atšķirīgi, bet atbilst viņu sludinātajiem principiem.

Starp citu – raidījuma laikā kļūdījos par ieceļotāju skaitu Latvijā, pielīdzinot to Valmieras iedzīvotāju skaitam. Patiesībā 2014.gada 1.janvārī pēc PMLP mājas lapā minētajiem datiem, Latvijā ir piešķirtas 48 724 pastāvīgās un 23 857 termiņuzturēšanās atļaujas, kas kopumā nozīmē vairāk nekā 72 tūkstošus uzturēšanās atļauju saņēmējus. Tas atbilst nedaudz mazāk kā triju Valmieras pilsētu iedzīvotāju kopskaitam, bet termiņuzturēšanās atļauju skaitu 2013.gada beigās varam pielīdzināt vienai Valmieras pilsētai.

Mana kļūda studijā bija cilvēciska. Loģiskā domāšanas sistēma nespēj pieņemt iznīcinošu procesu, kurš strauji attīstās.

Kolonistu apmetņu veidošanu, kas Latviju padara par sprādzienbīstamu etnisko anklāvu teritoriju, uzskatu par radikālu praksi. Valstiski atbalstītu etniski segregētu izglītību uzskatu par tikpat radikālu un sprādzienbīstamu praksi.

Apgriezto spoguļu pasaulē valsts dekonstrukcija ir norma, bet Latvijas valsts pastāvēšana – radikāla.

Autore ir komunikācijas risku analītiķe

 

Komentāri (144)

elinaliepina 15.09.2014. 08.18

Un tā mūs kodē un čakarē kopš atmodas sākuma…

Kāpēc Stendzenieka reklāmas ir tik efektīvas? Viņš perfekti apguvis šo masu kodēšanu un tagad pelna naudu kā spēlējoties. Daži žurnālisti arī cenšas, tikai švaki sanāk…

+19
-3
Atbildēt

0

silvija_vitina 15.09.2014. 08.04

Kaut kā joprojām nav izskanējis Vienotības racionālais pamatojums par balsojumu TUA jautājumā. Kaut kādam taču pamatojumam bija jābūt?! Vai arī tas ir klasificēta informācija?

+22
-13
Atbildēt

2

    Ojārs > silvija_vitina 15.09.2014. 09.37

    Tu neatceries, kurā bankā tagad ir slavenais Valža Dombrovska a3 kredītportfelītis?

    ///////////////////////

    Kaut kādam taču pamatojumam bija jābūt?!

    +9
    -13
    Atbildēt

    0

    Andris Tukišs > silvija_vitina 15.09.2014. 08.38

    Vienīgais, ko esmu par to no Vienotības redzējis: https://www.facebook.com/aleksejs.loskutovs/posts/945726122110600

    Alekseja Loskutova facebook komentārs: “Grozījumi likumā, kuri būtiski ierobežo TUA saņēmēju skaitu stājās spēkā pirms nedēļas. Mēs neuzskatām, ka likums jāmaina uz sitienu, nepārbaudot, kā tas strādā.”

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

Sapene 15.09.2014. 09.34

Jocīgi ir tas, ka šiem pat nav jāmāca latviešu valoda.

+17
-10
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu