Polijas intelektuāļi aicina Eiropas valstu valdības un iedzīvotājus palīdzēt Ukrainai • IR.lv

Polijas intelektuāļi aicina Eiropas valstu valdības un iedzīvotājus palīdzēt Ukrainai

14
Polijas karogs. Foto: AFP/LETA

“Mēs nedrīkstam pieļaut, ka Eiropa daudzus gadus dzīvotu ar atvērtu asiņojošu brūci”

Divdesmit Polijas inteliģences pārstāvji atklātā vēstulē Eiropas valstu valdībām un iedzīvotājiem aicina visus spēkus veltīt palīdzībai Ukrainai, lai apturētu Krievijas agresiju. Vēstuli parakstījušo vidū ir arī Latvijā labi zināmais kinorežisors Andžejs Vaida.

Polijas inteliģences pārstāvji raksta, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izmanto jaunu agresijas veidu, “no ķēdēm uzreiz palaižot visus kara suņus”. Tas Ukrainu ir pārvērtis par tādu poligonu, kāda bija Spānija tās pilsoņkara laikā, kad fašistu vienības, kuras toreiz atbalstīja nacistu Vācija, uzbruka spāņu republikāņiem.

Vēstulē, ko poļi sāk ar atskatu Eiropas vēsturē, kad 1939.gada 1.septembrī kā loģisks turpinājums Molotova-Rībentropa paktam par Eiropas sadalīšanu sekoja Vācijas iebrukums Polijā, viņi aicina eiropiešus nepieļaut iepriekšējās kļūdas: “Kas Putinam nepateiks “no pasarán” (neizdosies – red.), tas kļūs par apsmieklu visai Eiropas Savienībai un tās vērtībām, un piekritīs pasaules kārtības iznīcināšanai.”

Pazīstami Polijas inteliģences pārstāvji aicina Eiropas politiķus, lai viņi atver acis un nepaļaujas uz lobijiem, kurus izdevies pievilināt Krievijai. Tā Francijas prezidentu Fransuā Olandu poļi aicina nepadoties “vilinājumam spert soli, kas būtu vēl sliktāks nekā Francijas pasivitāte 1939.gadā” un atteikties no kuģu “Mistral” piegādes Krievijai.

“Francija šo sadarbību sāka 2010.gadā un jau tad tā raisīja daudz protestu. Iepriekšējais prezidents Nikolā Sarkozī regulāri atvairījās ar teicienu “aukstais karš ir pagātnē”. Tagad sācies karstais karš, tāpēc pamatojums šā vecā līguma īstenošanai ir zudis,” teikts paziņojumā.

“Ja prezidents Olands savu viedokli tuvākajā laikā nemainīs, Eiropas pilsoņiem viņš jāpārliecina, boikotējot franču preces,” vēsta poļi.

Viņi atgādina arī par Vācijas ciešajām saitēm ar Krievijas valsts uzņēmumu enerģētikas biznesu, kas pieder oligarhiem, un beidzot ar futbola un tūrisma biznesu. “Vāciešiem ir jāpārrauj tādas sapiņķerētās saites, aiz kurām vienmēr slēpjas politiskā ietekme,” teikts vēstulē.

Polijas pārstāvji aicina visus eiropiešus un katru Eiropas valsti palīdzēt Ukrainai, kura nākotnē vēlas kļūt par ES dalībvalsti. “Pirmoreiz vēsturē cilvēki mirst ar Eiropas karogu rokās. Ja Eiropa neizrādīs solidaritāti, tas nozīmēs, ka tādas vērtības kā brīvība un brālība Eiropā zaudējušas jebkādu nozīmi.”

Vaida, Andžejs Stasjuks, Vladislavs Bartoševskis, Janušs Rudņickis un daudzi citi uzsver, ka ukraiņiem ir tiesības sevu zemi aizstāvēt pret ārēju ienaidnieku.

“Neviens nezina, kas Krievijā valdīs pēc trim gadiem. Mēs nezinām, kas notiks ar pašreizējo varas eliti, kuras avantūristiskā politika neatbilst pašas tautas interesēm. Mēs zinām tikai vienu: tas, kurš turpinās “biznesu kā parasti”, nāvei nolemj tūkstošiem krievu un ukraiņu, bet bēgļu gaitās piespiedīs doties simtiem tūkstošu, un ļauj Putina imperiālismam uzbrukt citām valstīm. Vakar Gdaņska, šodien Doņecka: mēs nedrīkstam pieļaut, ka Eiropa daudzus gadus dzīvotu ar atvērtu asiņojošu brūci,” teikts paziņojumā.

Visu Polijas inteliģences pārstāvji vēstuli varat lasīt šeit.

 

Komentāri (14)

Alise 01.09.2014. 20.34

Mazliet ne pa tēmu, bet tomēr…

Причина появления китайцев на Ванкорском месторождении – долги «Роснефти» – http://slon.ru/economics/krutikhin_kitay-1150708.xhtml

“Смысл появления китайцев в качестве долевых партнеров в одном из самых перспективных и даже стратегических нефтяных проектов России заключается в том, что без финансовой помощи из Пекина страдающая гигантизмом «Роснефть» не в состоянии продолжать деятельность. Жадно скупавшая активы госкомпания влезла в результате политики укрупнения в такие долги, что вынуждена обслуживать кредиты и займы из средств, которые поступают траншами из Китая в виде предоплаты за будущие поставки нефти.

Компания фактически заложила китайцам всю нефть, которую рассчитывает добыть в Восточной Сибири, включая недоказанные пока запасы в недоразведанных месторождениях. Новых источников финансирования дальнейшей деятельности у «Роснефти» не имеется – отчасти из-за режима санкций, и теперь Китай может получить самые лакомые куски нефтегазовых активов в России.”

+7
0
Atbildēt

0

inta_s 01.09.2014. 21.08

Valdībai ar Vienotību priekšgalā bija steidzamā kārtā jābalso lai atzītu DNR un LNR par terorsitu organizācijām, lai apturētu šo jau saknē pirms tas izpleties LR:

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/524751-ilguciema_vac_ziedojumus_jaunkrievijas_aktivistiem_austrumukraina

+6
0
Atbildēt

0

Evita 01.09.2014. 20.15

Pilnigi pievienojos Poliem.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu