Četras ES valstis nav gatavas atbalstīt stingrākas sankcijas pret Krieviju (papild.) • IR.lv

Četras ES valstis nav gatavas atbalstīt stingrākas sankcijas pret Krieviju (papild.)

44
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans ierodas ES valstu vadītāju samitā Briselē. Foto: AFP/LETA

Orbans: sankcijas pret Krieviju ir pašapmāns

Četras Eiropas Savienības dalībvalstis – Čehija, Slovākija, Ungārija un Kipra – nevēlas atbalstīt ES sankciju pastiprināšanu pret Krieviju, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans netic šādu sankciju efektivitātei. Viņš uzskata, ka bruņoto konfliktu Ukrainā var pārtraukt ar diplomātu sarunām vai militāru pretestību.

Par to Orbans izteicies Briselē 30.augustā. Viņš ES ieceri paplašināt sankcijas pret Krieviju nosaucis par “pašapmānu”, kas neko labu nenesīs.

Savukārt Čehijas premjerministrs Boguslavs Sobotka valsts televīzijā izteicies, ka Ukraina pagaidām nav gatava ne iestājai NATO, ne ES. Viņaprāt, Briselei ir jādod valstij reālas cerības. Taču Maskava nevēlas, lai bijušās padomju bloka valstis iestātos starptautiskās organizācijās. Tāpēc tādu jautājumu apspriešana kā iestāšanās NATO vai ES neatrisinās konfliktu Ukrainas austrumos, teica Sobotka.

Par ES sankcijām pret Krieviju Sobotka teica, ka viņš esot paturējis sev tiesības izteikt bažas un iespēju iejaukties ES lēmumā, jo arī Eiropas Komisija nav atklājusi sagatavotā sankciju projekta saturu.

“Jūs nevarat vienkārši audzēt sankciju spirāli, tas atstās iespaidu ne tikai uz Krieviju, bet arī uz Eiropas Savienību,” teica Čehijas premjerministrs. Viņš teica, ka sankcijas pagaidām nav nekādi ietekmējušas Krievijas rīcību Austrumukrainā.

ES dalībvalstu ārkārtas samita laikā, kas pagājušās nedēļas beigās notika Briselē un kurā piedalījās arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko, četras ES dalībvalstis – Ungārija, Čehija, Kipra un Slovākija – neatbalstīja ieceri paplašināt ES sankcijas pret Krieviju, kuras armija iebrukusi Ukrainā. Tiek pieļauts, ka tieši šo valstu iebildumu dēļ ES galīgais lēmums par sankciju pastiprināšanu atlikts uz nedēļu.

Tikmēr Austrālija no 1.septembra ieviesusi jaunas sankcijas pret Krieviju, ziņo “Reuters”. Tās atbilstot ES sankcijām.

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots teica, ka Austrālija ierobežo Krievijas ieroču, tehnoloģiju un aprīkojuma iepirkumu, arī naftas atradņu izpēti. Austrālijas tirgū ieviests aizliegums sniegt atbalstu Krievijas bankām, kurās ir valsts daļas.

Austrālija ierobežojusi tirdzniecību ar Krievijas okupēto Krimu un arī investīcijas šajā reģionā. Sankciju sarakstā iekļautas 63 Krievijas un Ukrainas fiziskās un juridiskās personas.

(papildināta ar pēdējām 3 rindkopām)

 

Komentāri (44)

Gaisma; Enģelis 01.09.2014. 12.03

Ungāriem un čehiem ir amputēta atmiņa. Havels kapā ir otrādi apgriezies

+32
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Gaisma; Enģelis 01.09.2014. 15.43

    bērziņu amputētā atmiņa pagaidām vēl “nav likta galdā”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

esmeralda_se 01.09.2014. 12.10

Pat 50 gadi vēl nav pagājuši kopš 1968., un čeho-slovākiem viss jau aizmirsies…

OK, ja bez emocijām un konstruktīvi – ko tad šīs 4 valstis piedāvā? Acīmredzot – nedarīt neko?

+28
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu