Uzraksts "Rīga" daļēji pārkrāsots Latvijas karoga krāsās (papild.) • IR.lv

Uzraksts “Rīga” daļēji pārkrāsots Latvijas karoga krāsās (papild.)

19
Pārkrāsotā Rīgas zīme. Foto no Twitter

VVC: Sirsniņa uz Rīgas uzraksta nav garumzīme; ierosināta pārbaude

Pagājušajā naktī sirds formas garumzīme virs uzraksta “Rīga” pārkrāsota Latvijas valsts karoga krāsās, liecina internetā publiskotās fotogrāfijas, ziņo LETA.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) sociālajā tīklā “Twitter” raksta, ka nezināmo aktīvistu pārkrāsotā garumzīme izskatoties labi un lai tā arī paliekot.

Jūlija sākumā uz Jūrmalas šosejas sirds formas garumzīme virs uzraksta “Rīga” tika pārkrāsota Ukrainas karoga krāsās. Policijā ir sākta pārbaude, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Iepriekš garumzīme bija Rīgas karoga krāsās – zilā un baltā.

Nesen uzliktā sirds formas zīme virs garā burta ‘ī’ daļā sabiedrības izraisīja nepatiku un iebildumus par banalizāciju un mākslinieka noteiktā stila neievērošanu.

Rīgas mērs Ušakovs uz sabiedrības protestiem un prasību noņemt sirdis no Rīgas zīmes un atjaunot mākslinieka Valda Celma izstrādāto zīmi teica, ka tā esot laba mārketinga kampaņa un viņš neko pagaidām netaisās darīt.

Sirsniņa, kas uz Rīgas uzraksta lietota garumzīmes vietā, nav garumzīme, aģentūrai LETA norādīja Valsts valodas centrā (VVC). VVC ierosinājis lietvedību par to, ka uz lielā Rīgas uzraksta netiek lietota garumzīme, bet tās vietā novietota sirsniņa.

VVC norādīja, ka sirsniņa neatbilst latviešu valodas literārajām normām, tāpēc vēlas, lai sirsniņas vietā uz Rīgas uzraksta atkal parādītos garumzīme. Pašlaik VVC veic nepieciešamās pārbaudes, bet pagaidām nav zināms, kad sirsniņas uzstādītājiem tā būs jānoņem.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)

Komentāri (19)

silvija_vitina 29.08.2014. 11.12

Interesanti, vai arī turpmāk ikviena darbība tiks vērtēta kategorijās – “Ušakovam patīk = drīkst, Ušakovam nepatīk = aizliegt”?

+19
-1
Atbildēt

0

Jānis Derkusovs 29.08.2014. 11.19

Bet man nepatīk. Tā ir ņirgāšanās gan par Latvijas karogu, gan latviešu valodu.

Nav brīnums, ka Nilam patīk…

Nezinu, kurai valsts institūcijai piekrīt likt Nilu pie vietas, bet līdz 18.nov. zīmei ir jābūt baltai un ar garumzīmi.

+19
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Jānis Derkusovs 29.08.2014. 13.26

    ——-

    Varbūt vēsture atkārosies (otrreiz, kā farss)?

    “Šodien traģikomisks man šķiet, piemēram, mēģinājums pacelt karogu virs tā laika interfrontes midzeņa – traleru flotes kultūras nama Ziemeļblāzma. Tas mums arī izdevās. Interfrontisti pa nakti rāva to nost, mēs dienā spraudām atpakaļ. Pēdējos divdesmit gadus Ziemeļblāzma stāvēja noplukusi, līdz pie varas esošais Saskaņas centrs to atjaunoja. Mēs savu karogu kārtējo reizi esam izlaiduši no rokām un atdevuši svešiem.” Atmodas laika darbinieks Andris Pauls Pāvuls, kas savulaik aktīvi piedalījās gan Pilsoņu kongresa, gan LNNK veidošanā

    http://nra.lv/latvija/90606-aitkopis-es-milu-gan-so-zemi-gan-valsti-bet-neieredzu-so-rezimu.htm

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 29.08.2014. 11.47

Nebrīnīšos, ja jaunā krāsojuma autori izrādītos no tā paša midzeņa, kur iepriekšējā. Un tagad smīn pie sevis – ko nu tie gansi teiks? Vai nav vienalga, kā diskreditē latviešu valodu un valsts simbolus?

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu