Ievainotais ukraiņu puisis aicina palīdzēt Ukrainas karavīriem (papild.) • IR.lv

Ievainotais ukraiņu puisis aicina palīdzēt Ukrainas karavīriem (papild.)

20
Vladimirs Šumeiko Rīgā. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Māra Miķelsone

Vladimirs Šumeiko, kurš janvārī guva ievainojumu Maidanā, šonedēļ kaujā pie Ilovaiskas tika ievainots

Ukrainas protestu aktīvists Vladimirs Šumeiko, ar kuru Ir.lv sazinājās ceturtdien, aicina visus palīdzēt Donbasa bataljona karavīriem, lai viņus izpestītu no Ilovaiskas pilsētas aplenkuma.

Jau rakstījām, ka Vladimirs Šumeiko, kurš šogad janvārī guva acs savainojumu Kijevas protestu akcijā un ārstējās Latvijā, 24.augustā Ukrainas armijas kaujās pret Krievijas algotņiem pie Ilovaiskas pilsētas valsts austrumos guvis vēl vienu ievainojumu – šoreiz kājā. Patlaban Vladimirs atrodas Kijevas slimnīcā, kur ārstē gūto ievainojumu.

Ar Vladimiru Ir.lv sazinājās ceturtdien, kad Krievija sāka plašu uzbrukumu Ukrainai.

Ir.lv skaipā uzrunāja Vladimiru, zinot, ka viņš, kā daudzi ukraiņu vīrieši, jau pavasarī iestājās Ukrainas armijā. Vēlāk viņš stāstīja, ka Donbasa bataljona sastāvā dosies uz fronti. Savukārt, jūlija vidū sazinoties ar Šumeiko, uzzinājām, ka viņš kopā ar bataljonu devies uz Austrumukrainu un dislocēts Artjomovskā.

Ir.lv no slimnīcas atsūtītajā vēstījumā Vladimirs Šumeiko raksta: “Esmu Donbasa bataljona karavīrs, mans izsaukuma vārds ir Romeo. Es lūdzu jūs visus – klauvējiet pie visām durvīm, lai palīdzētu no Ilovaiskas izpestīt mūsu puišus. Mēs daudz laika nosēdējām ielenkumā, nebija palīdzības no valsts. Mēs esam gatavi atdot savas dzīvības, bet par mums aizmirsa. Rašisti (Krievijas armija – red.) okupēja pilsētas, Putleram (Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam – red.) ir nospļauties par sankcijām.”

Vladimirs atgādina, ka par spīti tam, ka uzbrukumā Ilovaiskas pilsētai viņš guvis ievainojumu kājā, viņš vēlas būt kopā ar saviem cīņu biedriem un cīnīties līdz galam par savu valsti, to atbrīvot no “pundurīša Putina”. Vēstuli Vladimirs beidz ar Ukrainas patriotu devīzi – Slava Ukrainai! Varoņiem slava!

Vakar īsā sarunā skaipā no Kijevas slimnīcas gultas Vladimirs stāsta, ka ievainojumu guvis 24.augustā kaujā pie Ilovaiskas – kāda šķemba trāpījusi kājā. Datora monitorā Vladimirs redzams guļot gultā palātā, ap roku pie plaukstas viņam apsieta lentīte Ukrainas zildzeltenajās karoga krāsās. Ar to pašu roku Vladimirs laiku pa laikam paberzē janvārī savainoto aci.

Redzams, ka viņš ir priecīgs, ka esmu viņu uzrunājusi. Interneta sakari ir tik slikti, ka knapi dzirdams, ko viņš stāsta.

Uz jautājumu, kāds Vladimiram noskaņojums tagad, viņš, kā parasti, atbild, ka kaujiniecisks. Kopā ar viņu esot ievainoti vēl divi cilvēki no Vladimira vienības. Ir.lv Vladimiram vēlēja drīz izveseļoties, ko viņš arī apsolīja.

21.augustā Ukrainas Nacionālās gvardes Donbasa bataljons atsita tanku uzbrukumu Ilovaiskai. Teroristu grupējuma “Vostok” kaujinieki mēģināja ar sešu tanku atbalstu ieiet Ilovaiskā no ziemeļiem. Sīvas kaujas toreiz notika arī Ilovajskas austrumu pievārtē, kur uzbrukuši teroristiskā grupējuma “Oplot” kaujinieki.

Smagas kaujas pie Ilovaiskas notika visas nākamās dienas, un tās pilsētas apkaimē notiek arī patlaban, tāpat kā Doņeckas apgabalā un Luganskas rajonā. Ukrainas armija cenšas noslēgt aplenkuma loku ap Doņecku, kas ir kļuvusi par teroristu placdarmu.

Kā Ir.lv jau rakstīja, 34 gadus vecais Vladimirs Šumeiko Kijevas barikādēs zaudēja aci. Pēc tam viņš bija viens no nedaudzajiem ukraiņu aktīvistiem, kurus ārstēties uzņēma Latvija.

(papildināta ar Vladimira Šumeiko paziņojumu no 5.rindkopas)

Komentāri (20)

Aivars Krauklis 28.08.2014. 19.02

Te viena rumpja abu kāju zābaki tēlo, ka spārdās. Nekā jauna, tomēr diskutēt ar tādiem nozīmē palīdzēt viņiem tikt pie prēmijas. Samnieks kārtīgi uzskaita ierakstus.

+23
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 30.08.2014. 06.28

Labāk būtu ar tām divām smirdīgām un trulām Putlera cūkām nediskutēt un uz tiem viņu komentāriem nereaģēt.

Tas ir taisni tas, ko tiem vajag.

Ja jau kāds grib dzirdēt pirmavotu, lai ieslēdz kādu no Krievijas kanāliem, tur stāstīs to pašu, ko viņi te raksta.

+7
0
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 29.08.2014. 18.34

Diemžēl ukraiņi praktiski ziedojumiem neizmanto paypalu. Noteikti kādu naudiņu ziedotu!

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu