Obama: Krievija ir atbildīga par vardarbību Ukrainā • IR.lv

Obama: Krievija ir atbildīga par vardarbību Ukrainā

29
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Putins aicina Austrumukrainas kaujiniekus ļaut Ukrainas karavīriem pamest aplenkumu

Krievija klaji pārkāpj Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti un turpina uzbrukumu Ukrainā, ceturtdien sacīja ASV prezidents Baraks Obama. “Krievija ir klaji un vairākkārt pārkāpusi Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un jaunie attēli ar Krievijas bruņotajiem spēkiem Ukrainas teritorijā padara to redzamu visai pasaulei.”

„Tikko runāju ar [Vācijas kancleri Angelu] Merkeli. Mēs esam vienisprātis, ka Krievija ir atbildīga par vardarbības vilni Ukrainā,” īpašā paziņojumā teica Obama. Viņš norādīja, ka „Krievijas darbības, kuras mēs redzam pēdējās nedēļas, ir turpinājums tam, ko mēs redzējām pēdējo mēnešu laikā”.

“Šī patlaban notiekošā Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Krievijai būs vienīgi jaunas izmaksas un sekas,” uzsvēra prezidents.

Kā teica Obama, lai gan ASV militāra līdzdalība šajā konfliktā ir izslēgta, tuvākajā laikā tiks pieņemti lēmumi, lai atbalstītu Ukrainu. „Kopā ar saviem sabiedrotajiem Eiropas Savienībā mēs spersim papildu soļus, jo neredzam, ka Maskava vēlētos atrisināt Austrumukrainas problēmas,” teica Obama. Viņš neatbildēja uz jautājumu, vai Ukrainai tiks piegādāti ieroči.

Kaut arī Ukraina nav NATO dalībvalsts, “daudzas valstis, kas atrodas tuvumā, ir. Un mēs mūsu [NATO līguma] 5.panta saistības uztveram ļoti nopietni”, uzsvēra Obama. ASV stāv “plecu pie pleca” ar Kijevu un dara visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka viņiem ir vislabākās iespējas atrisināt šo, jāatzīst, ļoti sarežģīto situāciju,” sacīja Obama.

Obama arī paziņoja, ka septembrī plāno Baltajā namā pieņemt Ukrainas prezidentu Petro Porošenko. ASV vēstnieks Ukrainā Džefrijs Paiets tviterī paziņojis, ka šī tikšanās notiks 18.septembrī.

ASV līdz ar citām ANO Drošības padomes dalībvalstīm, arī Lietuvu un Franciju, ceturtdien pieprasīja Krievijai nekavējoties atvilkt karaspēku no Ukrainas. “Steidzami ir nepieciešamas nopietnas sarunas, bet Krievijai ir jābeidz melot un uzkurināt šo konfliktu,” sacīja ASV vēstniece ANO Samanta Pauere.

Uzrunājot padomi, ANO ģenerālsekretāra vietnieks politikas jautājumos Džefrijs Feltmans sacīja – ja tiks gūts apstiprinājums, ka Krievijas karaspēks atrodas Ukrainas teritorijā, tas būtu “tiešs starptautisko tiesību un ANO hartas pārkāpums”, ziņo LETA.

Krievijas karaspēka regulārās armijas daļas trešdien sagrābušas Novoazovskas pilsētu Ukrainas Azovas jūras piekrastē, iepriekš ziņoja Kijevas amatpersonas. Krievijas karaspēka iebrukums Ukrainā ir noticis un tas turpinās vairākos virzienos, trešdien vakarā telekanāla “Espreso.TV” ēterā paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra Arsēnija Avakova padomnieks Zorjans Škirjaks.

Putins aicina Austrumukrainas teroristus izlaist no aplenkuma Ukrainas karavīrus

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicina Austrumukrainas prokremliskos kaujiniekus izveidot humanitāro koridoru un izlaist no aplenkuma Ukrainas karavīrus, teikts Kremļa piektdien publiskotajā paziņojumā.

“[Donbasa] zemessardzes darbības rezultātā liels Ukrainas karavīru skaits, kas ne pēc savas gribas, bet izpildot pavēles, piedalījās militārā operācijā, nonākuši ielenkumā,” teikts Putina paziņojumā. “Es aicinu zemessardzes spēkus atvērt humanitāro koridoru Ukrainas karavīriem, kas ir nonākuši aplenkumā, lai izvairītos no bezjēdzīgiem upuriem, dotu viņiem iespēju bez šķēršļiem pamest kauju darbības zonu.”

Reaģējot uz Putina aicinājumu, Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Zorjans Škirjaks norādīja, ka Putins oficiāli atzinies “līdzdalībā terorismā”, ziņo LETA/Ukrainskaja pravda.

“Putins visai pasaule oficiāli atzinis savu tiešo līdzdalību terorismā un Krievijas teroristisko bandu izveidošanā Ukrainas teritorijā,” savā mājas lapā sociālajā tīklā “Facebook” norādīja ministra padomnieks.

“Šī morālā kropļa cinisms nepārsteidz, bet šis “kreatīvais gājieniņš” aizķēra. Vācam papildu materiālus Hāgai. Agrāk vai vēlāk “asiņainais pu” par visu atbildēs,” uzsvēra Škirjaks.

 

Komentāri (29)

ligakalnina 29.08.2014. 08.21

Nu, Obama, beidzot, nokonstatēja to, kas bija sen zināms, un kas tālāk?

Sekos kāda darbība, palīdzēs Ukrainai ar tehniku, ieročiem, kaut medikamentiem?

Protams, ka nekas, izņemot gaisa tricināšanu, nesekos.

Rietumu bezdarbība Putina agresijas laikā ir vienkārši apbrīnojama.

Putins pārkāspj visas vienošanās, bet, to pašu dara arī Rietumi, ASV ieskaitot.

Kad Ukraina atteicās no ātomieročiem, tika parakstīts Budapeštas memorandums, kur ASV, Lielbritānija un Krievija garantēja Ukrainai drošību un teritorijas veselumu.

Un ko tagad dara ASV un Lielbritānija, aste kājstarpē un solījumi aizmirsti.

Kurš vēl pasaulē ticēs Rietumu garantijām, kurš negribēs savu ātombumbu, jo, izrādās, tā ir vienīgā drošības garantija, Rietmu garantijas nav pat izlietotā papīra vērtas, kā kādreiz izteicies Bismarks.

Palīdzot Ukrainai, Rietumi paslīdzētu sev, nepalīdzot un rēķinot visu naudā, nākotnē Rietumiem radīsies daudz lielāki izdevumi drošības nodrošināšanai.

Nupat dzirdēju interviju ar kādu ASV ierēdni, kurš skaidroja, ka ieročus Ukrainai nedos, jo tas sakaitinās Kremli un var izraisīt vēl lielāku eskalāciju, kaut, kur vēl lielāku, tātad, arī tur galvenais – nekaitināt Putinu.

Rietumu politiķu liekulība, netālredzība un muļķība, kas, pilnā mērā, izpaužas Ukrainas situācijā, vairs pat neizbrīna, drīzāk, izbrīnītu, ja viņi izdarītu ko reālu, nevis tikai tricinātu gaisu.

+10
0
Atbildēt

5

    piziks > ligakalnina 02.09.2014. 12.42

    Kā civilizētajai pasaulei un īpaši Ukrainai atvainosies un palīdzēs ASV u.c. lētticīgie rietumnieki, kas Ukrainu piespieda atdot visus kodolieročus, — to klātbūtne Ukrainā tagad neālutu Putinam sprēgāt, bet USA un Rietumi par šo savu noziedzīgo naivumu klusē un pat nejēdz Ukrainai palīdzēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Par to arī runā, ka esošie vadītaji ir pieraduši par visu vienoties pārrunās. Un tagad redz, ka ar gopņiku pie valsts stūres vienoties pārrunu ceļā principā nav iespējams. Ja paši to nespēj, lai laiž pie pogām tos, kuri zina, ka ar šādiem tipiem jārunā. Putlers apstāsies tikai, kad viņam pieliks šaujamo pie galvas. Ar viņu vairs nav jārunā kā ar valsts vadītāju – viņa, pārējās Kremļa vertikālās maļinas, Valsts Domes un propagandistu īstā vieta ir uz apsūdzēto sola Hāgā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 29.08.2014. 10.09

    beta

    ka putlers gatavs iet līdz galam, nobumbot visus ar atombumbām.

    _______________

    Uz ko gatavs, nav zināms pat paša paranoidālā pederasta galvā, kur nu vēl Rietumos. Nobumbot visus nemaz nav iespējams, līdz ASV, ja nu vienīgi Aļaskā, vispār neviena raķete nevar aizlidot, arī Rietumeiropa ir pamatīgi nosegta. Ķīna, Japāna un Turcija ar lielu nepacietību gaida kārtīgu konfliktu, lai īstenotu savas teritoriālās pretenzijas.

    Ciest var nākties vienīgi Austrumeiropai, bet ar to pašu arī Krievijai būs pienācis gals un to lieliski apzinās arī kremlī.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > ligakalnina 29.08.2014. 09.56

    > dzeris

    Neatradīšu vairs saiti, bet lasīju, ka rietumiem ir informācija, ka putlers gatavs iet līdz galam, nobumbot visus ar atombumbām. Un viņam pofig, ka dabūs pretim. Viņš ir tai stadijā, ka pofig… es esmu aizvainots…

    Pie patreizējās situācijas, kad kodolkoferīti putlers visticamāk tur zem gultas, ko darīt rietumiem? Riskēt un dabūt uz galvas bumbas, no kurām tikai 20% var pārtvert? Tur valdībās arī sēž tikai cilvēki, kas nesaprot kā rīkoties, kad tāds ļaunums palaists vaļā…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > ligakalnina 29.08.2014. 09.50

    Vislielākā ŗietumu ģeopolitiskā kļūda bija kaut kādā brīdī pieskaitīt Krieviju pie civilizētām valstīm. Jā, Jeļcina laiks iezīmējās ar zināmu atkusni, bet Jeļcins bija dzērājs un tas arī valsts galvai nav normāli.

    Krievijā zagšana un korupcija ir nacionālās īpašības, tāpēc nekāda civilizēta valsts principā nav iespējama. Ik pa brītiņam no Krievijas dzīlēm iznirs kāds ļeņins, staļins, putlers, žirinovskis, ko pateicīgā tauta iecels amatos…

    Krievija nav maināma, tās ir tas, kas pasaulei būtu jāsaprot. Tās arī ir “īpašais Krievijas ceļš”…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

inta_s 29.08.2014. 09.05

1. Jebkuram saprātīgam cilvēkam ir skaidrs, ka Ukraina necīnās ar kādu spontānu seperātistu grupējumu-/iem bet gan Krievijas labi plānotu plānu, kā okupēt Ukrainas teritoriju.

2. No tā izriet, ka Putina režīms šai plānā ir izstrādājis dažādus rīcības un atbildes reakcijas scenāriju – Workflow ja tā drīkst izteikties. Kas ir apmēram, tā: ja pie Krievijas darbības AAA ir atbilde AAA1 tad nākošā rīcība ir BBB, ja pie tās ir atbilde… utt. Nu jūs sapratāt.

3. Vai kāds spēj iedomāties ka šajā workflow kartē ar rīcību un atbildes reakciju varētu būt scenārijs kur: ja “ES izsaka bažas”, “Tiek ieviestas sankcijas iebraukšanai ES un utt.”, “Ukraina turpina bezcerīgi cīnīties ar Krievijas armiju”, “Neviena valsts militāri neatbalsta Ukrainu” – būtu nākošā rīcība “Putina režīms pārtrauc sava plāna izpildi par Ukrainas okupāciju”? Nopietni? Vai tiešām kāds tam tic? Padomājiet kāda darbība spiestu pieņemt šādu lēmumu – pārtraukt ilgi plānotas okupācijas izpildi. Te nav nekā pēkšņa vai spontāna.

+8
0
Atbildēt

0

garausiitis 29.08.2014. 08.57

Šitā figņa patiesībā sākās ar to ,ka Obama 2012.gada novembrī piesita Romniju . Romnijs nebūtu līdis uz vēdera pie Krievijas un restartējis attiecības … Putins ir sajutis savu pseidovaru dēļ jenķu “mīkstčaulisma” … Obama ir līdzvainīgs pie šodienas situācijas.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu