NATO ģenerālsekretārs: Ukraina nākotnē var kļūt par NATO dalībvalsti • IR.lv

NATO ģenerālsekretārs: Ukraina nākotnē var kļūt par NATO dalībvalsti

20
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.Foto: EPA/LETA

Jaceņuks: Ukraina vēlas iestāties NATO

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens piektdien teica, ka Ukraina nākotnē var kļūt par NATO locekli, ja tā atbildīs uzņemšanai aliansē kritērijiem. Viņš aicinājis Krieviju apturēt “nelegālās militārās darbības” Ukrainā. Ģenerālsekretārs ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc NATO ārkārtas sēdes, kurā tika apspriesta situācija Ukrainā, ziņo LETA/AFP.

Rasmusens paziņoja, ka NATO neaizver durvis uz Ukrainas iespējamo dalību aliansē. Ukrainas valdība vēlas panākt valsts iestāšanos NATO un ir iesniegusi parlamentam likumprojektu, kas paredz atcelt Ukrainas blokiem nepievienojušās valsts statusu, piektdien pavēstīja premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

“Atbilstoši vakardienas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmumam Ukrainas valdība iesniedz izskatīšanai parlamentam likumu par Ukrainas blokiem nepievienojušās valsts statusa atcelšanu un kursa atjaunošanu uz dalību NATO,” paziņoja premjers.

“Atbilstoši likumam galvenais mērķis un vienīgais mērķis ārpolitikā ir iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). Šis likums aizliedz Ukrainas valstij pieņemt lēmumus par dalību citās ekonomiskās vai militārās savienībās, kas ir pretrunā ar Ukrainas pamatmērķi – dalību ES,” norādīja Jaceņuks. “Pēc šī likuma pieņemšanas Ukrainai būs aizliegta dalība kā Muitas, tā Eirāzijas vai citās tā dēvētājās savienībās, kas būtībā nav nekas cits kā Krievijas Federācijas vārdā nosauktā Padomju Savienība.”

NATO ģenerālsekretārs atzīmēja, ka alianses samitā Velsā tiks apspriesta arī ciešāna NATO sadarbība ar Ukrainu.

Palīdzības sniegšanas variantu vidū tiek minēta trasta fonda izveide, ar kura palīdzību tiks finansētas konkrētas darbības loģistikā, komandējošā un operatīvās vadības līmenī, tāpat arī kiberdrošības jomā un palīdzība Ukrainas karavīriem, tai skaitā ievainotajiem.

Pēc Rasmusena teiktā, jau vairākas valstis paziņojušas par pirmajām iemakšam šajā fondā.

Šādas sadarbības mērķis ir Ukrainas armijas modernizācija, lai tā varētu efektīvi aizstāvēt savu valsti, teica Rasmusens.

Pēc viņa teiktā, Velsas samitā, kurā piedalīsies arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko, NATO Ukrainai paudīs savu atbalstu.

Rasmusens nosodīja faktu, ka Krievija turpina pārkāpt savas starptautiskās saistības un NATO vārdā aicināja Maskavu “pārtraukt savas nelegālās militārās aktivitātes, apturēt atbalstu bruņotajiem separātistiem un spert tūlītējus un pārbaudāmus soļus pretī šīs smagās krīzes deeskalācijai”.

NATO augsta ranga amatpersona ceturtdien atzina, ka Krievijas karavīru skaits Ukrainā “krietni pārsniedzis tūkstoti” un Krievijas pierobežas reģionos sakoncentrēti aptuveni 20 000 karavīru. Krievijas regulārās armijas karavīri atbalsta krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandas, cīnās kopā ar tām un to rindās, norādīja amatpersona.

 

Komentāri (20)

austrisv 29.08.2014. 19.13

To tie asinskārie putļeristi būs panākuši, ka Ukraina būs NATO agri vai vēlu!

Tā sakot, ko sēsi to pļausi( naidu sēsi- naidu pļausi)

+3
0
Atbildēt

4

    Ligiña Doniña > austrisv 30.08.2014. 17.39

    (Vismaz ĀM vajadzētu zināt, ka Vācijai ir līgums ar Krieviju)…( ar ko lido Aeroflot, ar ko brauc Krievijas kuģi! Izslēdziet amerikāņu GPS, izslēdziet SWIFT bankās un atbildiet: kur Krievija nonāks?)…

    ….Edgar, te ir samērā interesanta saruna- http://nra.lv/politika/124067-diskusija-par-cukam-un-latvijas-arpolitiku.htm

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ILZE > austrisv 31.08.2014. 06.46

    Edgars Avotiņš

    Rezultāts – pagaidām es neredzu nekādu citu atrisinajumu kā drīzu 3. Pasaules karu

    ___________________

    Kā iedomājies “pasaules karu”? Krievija, Armēnija un Nauru pret visu cilvēci?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > austrisv 30.08.2014. 13.17

    Ivarsa – par daudz Krievijas TV saskatījies esi.

    Merkele gan nav vanags, kas aicinātu karot ar Krieviju, bet nekāds Krievijas draugs viņa arī nav – skatās uz lietām diezgan reāli.

    Un reāli šobrīd nozīmē to ka:

    1. Rietumi ļoti negrib karu pret Krieviju un Ukrainai palīga iet netaisās

    2. Ukraina atklāta karā Krieviju nevar uzvarēt, tapēc vajadzīgs kautkas… nu kautkāds puslīdz mierīgs noregulējums.

    Ņemot vērā, ka Putinu mierīgs atrisinājums īsti nestradā, tad Merkeles plāns stradā vien daļēji – Ukraina iegūst laiku armijas atdzīvināšanai …

    Rezultāts – pagaidām es neredzu nekādu citu atrisinajumu kā drīzu 3. Pasaules karu – jo nejau Putins visu šo uzsāka, lai piekāptos un atgrieztos sliktāka situācijā – tak nē – centīsies sagrabt cik vien Rietumi pieļaus un pēc tam piedraudēs ar kodolieročiem, lai Rietumi nemēģinātu pretdarboties.

    Kādu Brīdi jau Rietumi vēl var atļauties spēlēt Putina spēli – tā ir izdevīga arī Rietumiem, jo būtība var palīdzēt Ukrainai karot zemas intensitates karu – tikai jāfinansē Ukraina un jāpiegādā Ukrainai tādi ieroču veidi, kas tai pietrūkst (pretradaru raķetes, lai tiktu galā ar BUKiem utml) Bet Rietumiem jabūt gataviem piedraudēt Putinam militāri, brīdī, kad Putins pāries pie atklata kara (neslēpjoties, iesaistot aviāciju, floti utt)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > austrisv 29.08.2014. 20.33

    Betiņ, nepārstāju brīnīties par tavu naivumu. Domā, ka Honekera daraudzene Merkele, kurai līgums ar Putleru, to pieļaus?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 30.08.2014. 10.31

Nākotnē, nākotnē… ko Rasmusens mokās, Ukrainai palīdzība nepieciešama tūlīt.

Kas i ko, sakasi centus, pastaigā pa bodītēm kā Girkins; iegādā un piegādā Ukrainai nepieciešamo – gan modernu bruņojumu (tai skaitā lidmašīnas, tankus u.c.), gan atbilstošu ekipējumu.

+2
0
Atbildēt

0

Anonīms 31.08.2014. 19.50

++нашла новую тему по зара ботку,суть ее – просто читать sms и получать за это де ньги, я зараба тываю 20-30$ в день просто читая sms, времени не занимает вообще и возраст не имеет значения, де ньги получала не однократно.Вот сами попробуйте, мне не жалко – http://andy21.es/4pS

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu