Depardjē Rīgā Ukrainu sauc par daļu no Krievijas (papild.) • IR.lv

Depardjē Rīgā Ukrainu sauc par daļu no Krievijas (papild.)

14
Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē Rīgā preses konferencē. Foto: Egons Ansbergs, F64

ĀM analizējusi Depardjē izteikumus pirms viņa ierašanās Latvijā

Man patīk krievu dvēsele, festivālam “Baltijas pērle” veltītajā preses konferencē atzina franču aktieris Žerārs Depardjē. Skaidri nenorādot, vai atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā un Krimas aneksiju, Depardjē ceturtdien izteicās, ka viņam patīk gan Krievija, gan Ukraina, kura ir daļa no Krievijas, ziņo LETA.

Preses konferencē franču aktieri Depardjē un Fanija Ardāna nevēlējās atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti ar politiku. Abi runāja franču valodā, bet Depardjē izmantoja arī savu krievu valodas vārdu krājumu, sakot “da” un “spasibo”.

Depardjē stāstīja, ka krievu dvēseli var atrast gan izcilo krievu rakstnieku, piemēram, Fjodora Dostojevska darbos, gan Krievijas un Padomju Savienības vadoņos, piemēram, Ivanā Bargajā, Ļeņinā un Staļinā. Aktierim krievu dvēselē patīk absolūtā meklējumi, viņam tā šķiet kā svētceļnieks, kas iet savu ceļu. Kā norādīja aktieris, krievu dvēselē viņš iejuties, spēlējot Krievijas imperatora Nikolaja II ģimenei pietuvināto Grigoriju Rasputinu filmā “Rasputins”.

Depardjē arīdzan pastāstīja, ka krievu dvēseli iepazīt viņam palīdzējis tieši Krievijas prezidents Vladimirs Putins, jo Padomju Savienības pastāvēšanas gados viņš nav bijis Krievijā.

Tāpat aktieris izteicās, ka, viņaprāt, Krievijā netiek dots vārds jaunajiem filmu režisoriem un Depardjē cīnās par to, lai tas mainītos. Viņš par šo problēmu kino nozarē Krievijā esot runājis arī ar Putinu un Krievijas prezidentam pastāstījis, ka šajā valstī ir daudz jaunu, interesantu režisoru, kurus vajadzētu atbalstīt. Patlaban uzmanība tiekot pievērsta jau zināmajiem režisoriem.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija pirms gaidāmās franču aktiera Žerāra Depardjē vizītes Latvijā ir analizējusi arī viņa izteikumus, aģentūrai LETA atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

“Mēs esam skatījušies, mēs esam analizējuši arī Depardjē kunga izteikumus. Es neesmu atradis neko tādu, kas būtu saistīts ar Ukrainu vai starptautisko tiesību pārkāpumiem. Tas, ka viņš nolēma mainīt pilsonību, tas, ka viņš atbalsta to vai citu politiķi Krievijā, tas nevar būt par pamatu, lai viņu iekļautu melnajā sarakstā,” skaidroja Rinkēvičs. “Mūsu princips nav paplašināt melno sarakstu tā paplašināšanas pēc. Tiem ir jābūt noteiktiem, pamatotiem apsvērumiem,” piebilda ministrs.

Piektdien, 29.augustā, Rīgas Kongresu namā tiks izrādīts Margaritas Dirasas lugas “Otrā mūzika” iestudējums, kurā piedalīsies franču aktieri Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē. Viņi ieradīsies Latvijā uz festivālu “Baltijas pērle”, ko organizē Marina Ļipčenko. Abi slavenie franču aktieri jau 27.augustā ieradās Latvijā, vēsta mediji.

Depardjē pagājušā gada sākumā demonstratīvi pieņēma Krievijas pilsonību, lai izvairītos no Francijā palielināto nodokļu maksāšanas. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Depardjē Krievijas pilsonību piešķīra pats, franču aktierim ar lielu patosu ierodoties pēc jaunās pases. Oficiāli jaunais Krievijas pilsonis pierakstīts dzīvoklī Krievijas Mordovijas reģiona galvaspilsētā Saranskā.

Daži komentētāji un politikas vērotāji Depardjē nosaukuši par Krievijas prezidentam politikā “noderīgo muļķi”, jo viņš ar saviem izlēcieniem pasaulē vairāk pazīstams nevis kā mākslinieks, bet kā redzamākais Putina režīma atbalstītājs no rietumu mākslinieku vidus. Vēl nesen šim pulkam pievienojās arī amerikāņu kinoaktieris Stīvens Sīgals.

Kā zināms, Latvijas ārlietu ministrs pirms Jūrmalā šovasar notikušā jauno izpildītāju konkursa “Jaunais vilnis” Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāva vairākus šā pasākuma mūziķus. “Melnajā sarakstā” tika iekļauti Oļegs Gazmanovs, Josifs Kobzons un Alla Perfilova, kura pazīstama ar skatuves vārdu Valērija.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (14)

ligakalnina 28.08.2014. 13.31

Ja jau Latvijā brīvi var iebraukt M. Simonjana, RT vadītāja, un daudzi citi Putina propagandisti un naida kurinātāji, kuri, lielā mērā atbildīgi par asinīm, kas plūst Ukrainā (kāpēc šiem “zurnālistiem” nav slēgti ceļi uz Latviju, es, personīgi, nesaprotu), tad Depardje uz viņu fona ir tikai tāds smieklīgs āksts.

+24
-1
Atbildēt

1

    ILZE > ligakalnina 28.08.2014. 15.24

    dzeris49

    Tik zemu, lai definētu savu valsti par “fašistu valsteli”, Žora protams vēl nav kritis, bet bargu sodu vienalga pelna.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 28.08.2014. 13.51

Ja viena Šengenas valsts aizliedz iebraukšanu, vai tas attiecas arī uz citām? Tas būtu labi :)

+10
-1
Atbildēt

1

    ILZE > janis17 28.08.2014. 13.55

    Līgums paredz.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

ILZE 28.08.2014. 13.18

Latvijas ĀM krievu alkašu, Žopardjē(Žoriks), bija jāievieto Šengenas “melnā sarakstā”. Lai dzīvo Muhosranskā un iztiek bez Beaujolais, Brie, Camembert un Franču maizes.

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu