Francijas premjers atklāj jaunās valdības sastāvu • IR.lv

Francijas premjers atklāj jaunās valdības sastāvu

32
Francijas prezidents Fransuā Olands (no kreisās) un premjerministrs Manuels Valss Elizejas pilī. Foto: AFP/LETA

Ministri, kuri atklāti kritizēja Olanda ekonomisko politiku, jaunajā kabinetā nav iekļauti

Francijas premjerministrs Manuels Valss otrdien atklājis jaunās sociālistu valdības sastāvu, kurā dominē prezidentam Fransuā Olandam lojāli politiķi. Francijas vadošais laikraksts “Le Monde” raksturoja jaunā kabineta izveidi kā prezidenta pēdējo mēģinājumu glābt savu piecu gadu pilnvaru termiņu.

Francijas premjerministrs Manuels Valss otrdien solījis septembrī vai oktobrī sarīkot parlamentā uzticības balsojumu jaunajai valdībai. Valss pauda pārliecību, ka vairākums sociālistu atbalstīs jauno kabinetu, ziņo LETA/DPA.

Amatu saglabājis ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns un vairāki citi prezidentam lojālie ministri, arī finanšu ministrs Mišels Sapēns un vides un enerģētikas ministre, Olanda bijusī partnere Segolēna Rojāla.

Līdzšinējais ekonomikas ministrs Arno Montebūrs un izglītības ministrs Benuā Hamons, kuri atklāti kritizēja Olanda ekonomisko politiku, jaunajā kabinetā nav iekļauti.

Ekonomikas ministra portfelis uzticēts bijušajam baņķierim Emanuelam Makronam, bet izglītības ministra amats ticis līdzšinējai sieviešu tiesību ministrei Nažatai Valū-Belkasemai.

Makrons līdz šim pavasarim bija Olanda ekonomikas padomnieks un virzīja Olandu tuvāk liberālākai finanšu politikai laikā, kad valstī vērojams rekordaugsts bezdarbs un inerta izaugsme.

Jau ziņots, ka Olands pirmdien aicināja premjerministru izveidot jaunu valdību, kas “atbilstu virzienam, kuru viņš noteicis valstij”.

Prezidents ar šādu soli nāca klajā pēc tam, kad Montebūrs – sociālistu kreisā flanga pārstāvis – nedēļas nogalē nopēla valsts ekonomikas virzienu, kā arī Vāciju – Francijas tuvāko sabiedroto. Viņš kritizēja valdības deficīta samazināšanas programmu un aicināja mainīt tās virzienu. Montebūra izteikumi izpelnījās kritiku kā subordinācijas pārkāpums.

Pārkārtojumi valdībā tiek uzlūkoti kā Olanda mēģinājums atgūt kontroli pār politisko dienaskārtību, apspiest pretestību partijas iekšienē un virzīt uz priekšu savu ekonomisko reformu politiku.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu